Știri Externe

Tangentopoli europeană sau caracatița de la Bruxelles? Banii din Qatar ar fi doar vârful aisbergului!

Tangentopoli europeană sau caracatița de la Bruxelles? Banii din Qatar ar fi doar vârful aisbergului!

După ce v-am povestit deja despre arestarea vicepreședintelui Parlamentului European, Eva Kaili, și a partenerului ei Francesco Giorgi, precum și a lui Antonio Panzeri, fost europarlamentar al Partidului Democrat și numărul 1 al Grupului Socialiștilor și Democraților Europeni (S&D) și directorul ONG-ului No Peace Without Justice, Nicolò Figà-Talamanca, să revenim să vorbim despre scandalul cunoscut sub numele de Qatargate.

De fapt, așa cum a apărut imediat, scandalul este destinat să se extindă, și ceea ce s-a întâmplat până în prezent ar putea, prin urmare, să fie doar vârful aisbergului.

Pe măsură ce rețeaua de oameni implicați se extinde, alți actori de stat încep să se alăture unui scandal care depășește cu mult Qatarul, care poate nici măcar nu este țara străină cea mai implicată în runda de mită.

Deputatul european Manon Aubry din grupul de stânga radicală (GUE/NGL) a cerut în repetate rânduri Adunării să adopte o rezoluție de condamnare a Qatarului.

Pe lângă extinderea la un număr mai mare de oameni, ancheta se deschide acum și asupra unor scenarii care implică alte țări, precum Marocul.

Francesco Giorgi, fost asistent al Panzeri și astăzi în biroul europarlamentarului Andrea Cozzolino (Pd), precum și însoțitor al vicepreședintelui Eva Kaili, a mărturisit despre existența unei organizații încă nedescrise condusă de Pier Antonio Panzeri și în care rolul lui era să gestioneze banii.

În timpul mărturisirii sale, Giorgi a explicat că banii pentru a se amesteca în afacerile europene vin nu numai din Qatar, ci și din Maroc.

Investigațiile arată că Marocul, prin serviciul său de informații străine DGED (Direction générale des études et de la documentation), este și el implicat în acest dosar de corupție.

Potrivit documentelor, Panzeri, Cozzolino și Giorgi au fost în contact cu DGED și cu Abderrahim Atmoun, ambasadorul Marocului în Polonia.

Odată cu medierea oficialului politic marocan, au fost organizate întâlniri, discuții și cine între cei trei italieni și înalți oficiali ai serviciilor secrete din Rabat, precum Belarace Mohammed, ofițer DGED, și Mansor Yassin, director general al DGED.

Panzeri, Cozzolino și Giorgi au primit plăți prin conturile ONG-ului Fight Impunity, chiar și în numerar, sau cu „cadou”.

Ceea ce a reieșit din cele relatate de ziarul Le Soir și săptămânalul Knack prefigurează un scenariu de „război” între spioni, cu suspiciunea, ridicată de înșiși qatarieni, că implicarea serviciilor secrete ale Emiratelor Arabe Unite, care au a respins acuzațiile, în demascarea rețelei de corupție.

Tocmai datorită percheziției serviciilor secrete belgiene în casa lui Antonio Panzeri, găsirea a 700 de mii de euro numerar, moment în care, pe 12 iulie trecut, dosarul a fost desecretizat și predat justiției.

Râurile de bancnote confiscate la Bruxelles ar fi fost folosite pentru a fi distribuite altor deputați europeni aparținând grupului Socialiștilor și Democraților (S&D).

Marocul ar fi intervenit în politica europeană din interes pentru sectorul pescuitului și mai ales în legătură cu problema Saharei de Vest și a poporului sahraui, deci în ceea ce privește drepturile omului și autodeterminarea popoarelor.

În ceea ce privește, însă, în Qatar, obiectivele ar fi fost și mai largi: mai întâi dosarul referitor la Cupa Mondială și încălcarea drepturilor omului, o mai mare înrădăcinare în diferite sectoare ale pieței europene și o politică de liberalizare a vizelor (care era sub discuție) cu UE.

Între timp, o rezoluție elaborată de toate grupurile principale a fost prezentată Parlamentului European pentru „suspendarea tuturor lucrărilor privind dosarele legislative referitoare la Qatar, în special în ceea ce privește liberalizarea vizelor și toate vizitele programate, până când acuzațiile vor fi confirmate sau respinse” . Votul în plen este programat pentru astăzi, 15 noiembrie.

Uniunea Europeană suferă o lovitură gravă adusă propriilor instituții democratice, în timp ce războiul declanșat în Ucraina, unde, împreună cu NATO, pare să fie implicată din spate și ale cărei acțiuni produc efecte catastrofale în sfera economică și socială și pentru care își pune propria stabilitate politică, economică și socială.

Totodată, Qatar, care militarizase ediția de Cupă Mondială, de teamă că ar putea fi o vitrină suculentă și pe care s-au jucat și interese geostrategice, a fost lovit în flanc și poate acolo unde nu se aștepta.

În acest moment, ne întrebăm cât de răspândită este corupția în instituțiile europene și de către cine se exercită o influență nejustificată asupra politicienilor Uniunii Europene.

Noi cei din redacție, ne întrebăm când o să aflăm și detalii despre contractele cu vaccinurile anti covid, știind că Ursula este deja sub investigație, însă până acum destul de puține detalii au ieșit la suprafață, evident, importanța acelor negocieri fiind vitală pentru integritatea și credibilitatea unei instituții tot mai suspectă de corupție în ultimul timp.

Sursa: lindipendente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).