Știri Externe

Italia: Creșteri nejustificate la principalele companii energetice care sunt acum în vizorul Antitrust

Italia: Creșteri nejustificate la principalele companii energetice care sunt acum în vizorul Antitrust

Antitrust, organismul care protejează dreptul la concurență, a declanșat șapte anchete și a adoptat tot atâtea măsuri asiguratorii împotriva principalelor companii furnizori de energie, respectiv Enel, Eni, Hera, A2A, Edison, Acea și Engie, pentru presupuse ilegalități unilaterale privind modificări ale prețului de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale.

Acesta din urmă, prin derogarea de la interdicția de majorare a tarifelor cuprinsă în decretul Aiuti bis, ar fi cauzat prejudicii economice milioanelor de utilizatori, inclusiv consumatori, asociații de bloc și microîntreprinderi.

Companiile, care în Italia reprezintă 80% din piața furnizării de energie, vor avea la dispoziție o săptămână pentru a se apăra de acuzații.

În cazul unui rezultat negativ, aceștia vor trebui să suspende aplicarea noilor condiții economice și să restabilească prețurile practicate înainte de 10 august 2022, data intrării în vigoare a decretului Aiuti bis.

Regula aprobată de fostul guvern Draghi, convertită prin legea 21 septembrie 2022 nr. 142, a avut ca obiectiv protejarea familiilor și microîntreprinderilor de creșterea prețului energiei.

Din acest motiv, s-a dispus suspendarea, de la 10 august 2022 până la 30 aprilie 2023, a clauzelor contractuale care permit companiilor de vânzare să modifice prețul de furnizare, cu excepția modificărilor deja finalizate înainte de 10 august.

Schimbările unilaterale duc adesea la majorări automate ale facturilor pentru a ajusta prețurile de aprovizionare la fluctuațiile pieței.

Deși această practică este suspendată de legea italiană, în ultimele luni peste șapte milioane și jumătate de utilizatori au primit notificări cu privire la schimbările condițiilor economice.

Dintre acestea, în jur de două milioane șase sute de mii ar fi suferit o creștere nelegitimă a prețului.

Intervenția Antitrust este încă o piesă dintr-o istorie a urii și iubirii dintre companiile energetice și autoritățile italiene.

Odată cu decretul „Ajutoare Bis”, guvernul Draghi a introdus o taxă de 25% asupra profiturilor suplimentare ale companiilor energetice!

A fost o măsură unică, împărțită în două tranșe, care nu a mai fost urmată.

În iunie, executivul condus de Mario Draghi a decis, de fapt, să elimine din decretul Facturilor un impozit pe profiturile suplimentare ale companiilor energetice aferente unei perioade de doar trei luni și a unor sume mici (10% dintr-o sumă încă de definită în detaliu).

A fost evitată în acest fel, o ruptură cu giganții sectorului conduși de Eni, al cărui CEO l-a însoțit în ultimul an pe fostul ministru de externe Luigi di Maio în deplasările pentru căutarea de gaze și petrol între Africa și Orientul Mijlociu.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).