Batalionul Azov, un grup neo-nazist încorporat în armata ucraineană, se află în turneu în Europa pentru o campanie de propagandă, prozelitism și finanțare.
Din 21 iulie până pe 2 august, unii membri ai grupului vor vizita 9 orașe din 6 țări ale Uniunii Europene: Polonia, Germania, Olanda, Belgia, Cehia și Lituania.
Luptătorii ucraineni intenționează să „întâlnească fani din străinătate, potențiali donatori și voluntari” pentru a-și susține eforturile pe front, oferind „show-uri” plătite (este sau nu război în Ukr de avem timp de show-uri?!).
Între spectacole de dansuri ucrainene și povestiri din front, grupul încearcă să sensibilizeze publicul cu privire la cauza lor, ilustrând conținutul programului lor cultural și ideologic.
Potrivit celor comunicate de organizatori, întâlnirile sunt concepute în primul rând pentru a întâlni ucrainenii din străinătate și se vor desfășura în limba ucraineană.
Dar nu este greu de gândit că acestea vor fi și o oportunitate de a cimenta relațiile cu celelalte organizații europene care fac parte din Black International, o galaxie de zeci de acronime neofasciste și neo-naziste în Europa și nu numai, care are chiar în Ucraina, epicentrul teoretic și militar al ceea ce Olena Semenyaka, ideologul Azov, a numit „revoluția conservatoare mondială”.
Orașele incluse în turneul Azov vor fi Varșovia (Polonia), Cracovia (Polonia), Berlin (Germania), Hamburg (Germania), Rotterdam (Olanda), Bruxelles (Belgia), Köln (Germania), Praga (Republica Cehă) și Vilnius (lituanian). Turneul , care a început pe 21 iulie și se va încheia pe 2 august.
Nu este clar cine sunt și câți participanți sunt la turul grupului neo-nazist fondat de Andrey Biletsky, supranumit „Führerul Alb”.
Membrii batalionului Azov par să dorească să se prezinte ca o alternativă serioasă la Zelensky pentru a continua războiul, în condițiile în care președintele ucrainean a deschis pentru prima dată posibilitatea participării Rusiei la următorul summit de pace, care ar trebui să aibă loc în noiembrie.
Azov face parte din acel bloc de organizații care nu intenționează să cedeze în fața unei posibile păci care, inevitabil, ar însemna acceptarea cesiunii teritoriilor cucerite de Rusia și care a votat la referendum aderarea la Federația Rusă.
Dorim să reamintim aici că, în iunie anul trecut, administrația americană condusă de președintele Joe Biden a decis să scoată batalionul Azov de pe lista grupărilor cărora li se interzice vânzarea și transferul de armament în baza Legii Leahy, care interzice Statelor Unite ale Americii să ofere ajutor unităților militare străine, chiar dacă sunt doar suspectate de încălcări ale drepturilor omului.
Aici ne amintim, de asemenea, cum batalionul Azov a fost acuzat în mai multe rânduri de diverse organizații internaționale de crime de război și crime împotriva umanității pentru ceea ce a comis în timpul războiului purtat împotriva populațiilor civile din estul Ucrainei, cu mult înainte de invazia Federației Ruse din 2022.
Amnesty International, Human Rights Watch și chiar Organizația Națiunilor Unite au denunțat violențele de nespus comise de diferitele grupuri neonaziste implicate, din 2014, în războiul împotriva regiunii prorusești de est a Ucrainei, Donbass: detenție arbitrară, tortură, crimă și multe altele sunt acuzațiile făcute.
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în 2016, a întocmit și un raport privind crimele de război comise de forțele armate și de securitate ucrainene împotriva populațiilor de limbă rusă.
Foto: wikimedia
Adaugă comentariu