Știri Externe

Ce înseamnă fuziunea nucleară? De patru milioane de ori mai multă energie decât arderea petrolului sau a cărbunelui!

Ce înseamnă fuziunea nucleară? De patru milioane de ori mai multă energie decât arderea petrolului sau a cărbunelui!

Știrea a făcut rapid înconjurul ziarelor:

un grup de cercetători americani de la Laboratorul Național Livermore, din California, a reușit pentru prima dată să obțină dintr-o reacție de fuziune nucleară, procesul care aduce două nuclee atomice ușoare să se combine pentru a forma unul mai greu, mai multă energie decât cheltuiseră inițial pentru a-l aprinde.

Este un obiectiv la care mii de oameni de știință lucrează de zeci de ani, într-adevăr, „de peste 60 de ani”, după cum a declarat secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, într-o conferință de presă.

Un rezultat care deschide ușa către ceea ce, cu un anumit gust pentru comparații eficiente, a fost redenumit „Sfântul Graal al energiei”!

Dar care este trebuie să fie bine explicat și dezvăluit în complexitatea sa.

Deși s-au obținut rezultate satisfăcătoare în domeniu în ultimii ani datorită experimentelor de succes, nimeni nu a mers vreodată atât de departe ca echipa Lawrence.

Să lămurim imediat un punct, care este esențial pentru a evita senzaționalismul: acest rezultat nu ne va schimba viața, cel puțin nu în acest moment.

Este încă prea devreme să ne gândim la construirea de centrale nucleare de fuziune care produc energie curată din abundență.

Într-adevăr, unii savanți cred că nu vom ajunge niciodată atât de sus. Cei mai optimiști, dimpotrivă, cred că acest mod de a genera energie nu este imposibil de reprodus la scară largă și cu o anumită continuitate.

Chiar și în acest caz, însă, va mai dura cel puțin douăzeci sau treizeci de ani pentru a obține rezultate mai concrete.

Un timp prea lung pe care astăzi nu ne putem permite să-l luăm în calcul în cazul în care dorim să respectăm limitele de emisii de CO2 semnate la nivel internațional.

Acestea fiind spuse, obiectivul atins de americani este oricum, pe bună dreptate, considerat un pas semnificativ, care merită spus și clarificat.

În primul rând distingând fisiunea nucleară, cu care suntem deja obișnuiți, de fuziune, cea declanșată de cercetătorii americani.

Până în prezent, centralele nucleare actuale împrăștiate în toată Europa, și nu numai, și care au revenit în discuție după criza energetică provocată de războiul din Ucraina, creează electricitate prin fisiune nucleară.

Acesta este un proces care face ca nucleele unor atomi grei (inclusiv izotopii plutoniu 239 și uraniu 235) să se despartă.

Din această „fractură” se generează nuclee mai mici, adică cu un număr atomic mai mic (dat de numărul de protoni din nucleu).

Acest proces eliberează o cantitate mare de energie termică, pe care centralele o exploatează, după o serie de procese de transformare, pentru a deplasa turbinele și a produce energie electrică.

Este un proces care are avantajele sale: generează energie cu costuri reduse și are un impact mai mic asupra mediului decât procesele care folosesc combustibili fosili.

Există însă cel puțin câteva „contra”, puncte la care fac adesea apel oamenii care se opun centralelor electrice!

Periculozitatea reacției, care trebuie urmărită în fiecare fază pentru a preveni declanșarea uneia nedorite, cu consecințe grave, și producerea deșeurilor radioactive, „deșeurile” procesului care necesită tratamente și locuri specifice pentru a fi depozitate.

Motive pentru care de decenii cercetătorii încearcă să înlocuiască calea fuziunii, un proces care imită ceea ce se întâmplă în interiorul Soarelui, dar care este greu de replicat pe Pământ.

Dacă în fisiune, după cum am spus, nucleele atomilor mai grei sunt rupte, în cazul fuziunii se întâmplă exact invers: nucleele ușoare (este cazul hidrogenului, de exemplu) se unesc pentru a forma altele mai grele.

Acest pasaj eliberează cantități enorme de energie, fără a emite dioxid de carbon. Din acest motiv, dacă ar fi posibil să folosim fuziunea în procesele zilnice, am avea energie curată, am elibera mult mai puține gaze cu efect de seră în mediu, nu am fi nevoiți să gestionăm deșeurile radioactive de fisiune (fuziunea produce deșeuri neglijabile), și am minimiza riscurile dezastrelor nucleare.

În plus, reactivii utilizați în reacție sunt ușor disponibili și folosind câteva grame este posibil să se producă energia necesară unei persoane dintr-o țară dezvoltată în șaizeci de ani.

În general, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că „fuziunea ar putea genera de patru ori mai multă energie per kilogram de combustibil decât fisiunea (folosită în centralele nucleare) și de aproape patru milioane de ori mai multă energie decât arderea petrolului sau a cărbunelui”.

Totuși, după cum am menționat, este un proces care, deși pare destul de „simplu”, este de fapt foarte complicat de replicat, în principal din cauza comportamentului atomilor.

Aceștia, prin natura lor, tind să se respingă reciproc. Din acest motiv, „convingerea” acestora să fuzioneze implică folosirea unor temperaturi dincolo de imaginația noastră, cele atinse în interiorul Soarelui, sau în celelalte stele.

Aici ating zece milioane de grade Celsius, o temperatură care oferă nucleelor ​​forța necesară pentru a-și depăși repulsia electrică reciprocă, permițându-le să se unească.

Se înțelege că replicarea unui proces similar pe Pământ presupune o cheltuială uriașă de energie, mai mare decât cea care se obține din acesta: așa a fost întotdeauna, cu excepția episodului din California.

Nu știm când și dacă acest eveniment s-ar putea întâmpla din nou. A face predicții este imposibil, dar investițiile continuă să vină.

Până în prezent încercăm să ajungem la un punct de topire cu soluții alternative, inclusiv cea a Tokamak-urilor, mașini uriașe capabile să producă un vid și un câmp magnetic în interior, elemente care obligă nucleele atomilor să se apropie și să se unească, sau cu ajutorul unor puternice lasere.

Pe de altă parte, mizele sunt de fapt foarte mari și dacă ar fi cu adevărat posibil să generăm energie într-un mod diferit de modul în care o facem astăzi, ne-am confrunta cu o adevărată revoluție energetică.

Sursa: lindipendente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).