Știri Externe

În întreaga lume, arestarea și uciderea jurnaliștilor independenți este în creștere! Oare de ce?

În întreaga lume, arestarea și uciderea jurnaliștilor independenți este în creștere! Oare de ce?

În anul 2022, numărul reporterilor aflați în închisoare pentru munca lor a ajuns la 533, cu 13,4% mai mult decât în anul ​​2021.

Un număr record care reiese din raportul anual Reporters Without Borders.

110 dintre ei sunt în China, dar lista țărilor care închid jurnaliști este plină de surprize.

Există 65 de jurnaliști ținuți ostatici de răpitori dintre care 49 nu sunt cunoscuți.

În timp ce, cei uciși sunt 57, aceasta este, de asemenea, o creștere față de anii precedenți. Cea mai periculoasă țară pentru viața jurnaliștilor este Mexic.

În China sunt reținuți 110 jurnaliști. Cenzura și supravegherea, care au atins cote foarte înalte mai ales în timpul și după pandemie, continuă să fie un obstacol major pentru cei care de profesie raportează ceea ce se întâmplă în stat.

Printre acele sute de oameni se numără și Huang Xueqin, un jurnalist independent cunoscut pentru că a denunțat corupția, poluarea industrială și hărțuirea femeilor din China.

Pe de altă parte, 47 de reporteri sunt reținuți în Iran (anul trecut nu a apărut pe „lista neagră”), care, după izbucnirea protestelor din cauza morții lui Mahsa Amini, a devenit al treilea cel mai mare „temnicer de jurnalişti” din lume, imediat după Myanmar (cu 62 de arestări), unde jurnalismul este efectiv interzis, mai ales după lovitura militară din 2021.

Revenind în Iran, cazul tinerei kurde, care a murit în arestul poliției pentru că nu a purtat corect vălul, Nilufar Hamedi și Elahe Mohammadi, doi jurnaliști care riscă acum pedeapsa cu moartea pentru că au îndreptat atenția asupra poveștii, cerând adevăr și dreptate, s-au ocupat imediat.

Pe lângă aceștia, mai sunt și alți 76 de reporteri reținuți în prezent, o creștere uluitoare față de 2021, cu +30%. În general, femeile reprezintă aproape 15% din jurnaliștii reținuți, mai mult decât dublu față de acum cinci ani, când procentul a fost de 7%.

presa

Numărul de femei jurnaliste reținute la nivel mondial - Sursa Reporters Without Borders

Pe lângă China, Birmania și Iran, și reporterii care decid să scrie despre Vietnam (în acest moment sunt 39 de jurnaliști reținuți în țară) și Belarus (care a închis 31) și-au pus viața în pericol.

În general, trei sferturi dintre jurnaliștii închiși din lume sunt 45% în Asia şi peste 30% în Maghreb şi Orientul Mijlociu.

presa 2

Țările cu cei mai mulți jurnaliști în închisoare - Sursa Reporters Without Borders

La toate aceste numere trebuie adăugate încă trei, la fel de relevante. În lume există 65 de jurnalişti ţinuţi ostatici, printre care Austin Tice, un jurnalist american răpit în Siria în 2012 şi Olivier Dubois, un reporter francez răpit în 2021 de un grup armat din Mali, afiliat al-Qaeda, şi 49 de care nu se mai știe nimic.

Ei pot fi sau nu în viață, în acest moment raportul spune că numărul reporterilor uciși a crescut la 57, tot în creștere față de anul trecut (+19%), datorită izbucnirii războiului din Ucraina în februarie anul trecut.

Este suficient să spunem că în primele 6 luni de conflict au fost uciși 8 jurnaliști, printre care Frédéric Leclerc-Imhoff, un reporter video francez lovit de schije de la un glonț în timp ce documenta evacuarea civililor, și Maks Levin un fotograf ucrainean care a dispărut pe 13 martie și a fost găsit murit într-o pădure în aprilie.

Cu toate acestea, în general, mai mult de jumătate dintre jurnaliștii uciși în acest an se aflau în țări considerate „pe timp de pace”.

Unsprezece dintre ei, de exemplu, au fost uciși în Mexic (20% din numărul total de jurnaliști uciși la nivel mondial), 6 în Haiti și 3 în Brazilia.

Într-adevăr, raportul consideră America ca fiind „cea mai periculoasă regiune din lume pentru mass-media, cu aproape jumătate (47,4%) din numărul total de jurnaliști uciși la nivel mondial în 2022”.

presa 3

Țările cele mai periculoase pentru viața jurnaliștilor - Sursa Reporters Without Borders

Cei mai mulți dintre aceștia sunt jurnaliști reținuți sau uciși pentru că au făcut locuri de muncă incomode pentru guverne sau interese economice private puternice.

Printre cei dintâi se numără, de exemplu, Ivan Safronov, un jurnalist rus de investigație, condamnat la 22 de ani de închisoare sub acuzația de dezvăluire a „secretelor de stat”.

Printre acestea din urmă se numără și cazul lui Dom Phillips, un jurnalist britanic, al cărui cadavru mărunțit a fost găsit într-o zonă îndepărtată a Amazonului brazilian, unde reporterul se dusese să documenteze și să povestească modul în care grupurile indigene locale încearcă să lupte împotriva activităților ilegale precum braconajul, exploatarea aurului și defrișările.

Reporters Without Borders (RSF) este evident o lucrare produsă de o organizație privată, a cărei curriculum nu este lipsit de puncte obscure, printre care se remarcă cea de a fi deosebit de apropiată de interesele americane.

Totuși, raportul în cauză este bine documentat și cu siguranță cel mai detaliat dintre cele care sunt prezentate anual pe această temă.

Într-o lume tot mai acaparată de corupție, minciună, denaturarea realității a devenit la ordinea zilei! Cine își permite să arate aceste manipulări, falsuri, sau încearcă să analizeze și să scoată la lumină adevărul, este evident incomod și se va încerca oprirea acestora cu orice preț! 

Libertatea presei, libertatea de exprimare și de gândire, principii esențiale într-o societate liberă și democratică, au fost atacate în ultimii ani atât de mult, încât mulți cetățeni au ajuns să aibă dubii chiar asupra unor mari trusturi de presă sau mari publicații.

Ultimii ani ne-au arătat că orice este posibil dacă ai bani, putere, și poți oricând să manipulezi opinia publică, chiar prin sursele acelea oficiale de informare, care au devenit tot mai titrate și mai apropiate de conducerile statelor!

Atunci când mass-media este subvenționată de către stat, ca și în cadrul partidelor politice, nu are cum să facă presă liberă, care să lupte cu imparțialitate pentru adevăr!

Iar în ultimii 3 ani, mass-media a fost practic, invadată sistematic cu bani de la bugetul statelor în mai toate statele occidentale, pentru așa zisa informare pandemică, care în starea de alertă sau de urgență ar trebui să fie gratuită!

Dacă nici atunci presa nu relatează știrile de interes public gratuit, atunci care mai este rolul acestor oganisme?

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).