Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a respins miercuri, 2 noiembrie, cererea Rusiei de a înființa o comisie care să-și investigheze acuzațiile conform cărora Ucraina și Statele Unite desfășoară activități „biologice militare”, încălcând convenția de interzicere a folosirii armelor biologice.
Rusia a primit doar sprijinul Chinei în timp ce Statele Unite, Marea Britanie și Franța s-au opus, iar celelalte 10 națiuni nepermanente care alcătuiesc Consiliul de Securitate s-au abținut (Albania, Brazilia, Gabon, Ghana, India, Irlanda, Kenya, Mexic, Norvegia, Emiratele Arabe Unite).
Prin urmare, nici un expert independent nu va avea posibilitatea de a verifica dacă astfel de acuzații grave sunt sau nu adevărate.
Săptămâna trecută, Rusia a înmânat membrilor Consiliului un document de 310 de pagini care susține acuzațiile de activitate biologică interzisă desfășurată în Ucraina, cu sprijinul Departamentului de Apărare al SUA.
Documentul includea o plângere oficială adresată Consiliului de Securitate, bazată pe articolul VI al Convenției privind armele biologice din 1972, și un proiect de rezoluție care autorizează Consiliul de Securitate să înființeze o comisie de 15 membri pentru a investiga acuzațiile Rusiei.
Ambasadorul SUA, Linda Thomas-Greenfield, a numit problema o „colosală pierdere de timp”.
Diplomatul american a declarat atunci că aceasta este doar o acțiune care face parte dintr-o „campanie de dezinformare” a Moscovei pentru a acoperi nelegiuirile pe care le comite și pierderile pe care le are pe teritoriul ucrainean.
„Statele Unite nu au un program de arme biologice. Nu există laboratoare ucrainene de arme biologice susținute de Statele Unite”, a concluzionat Thomas-Greenfield.
Cu siguranță ne întrebăm de ce să nu vrem nici măcar să investigăm acuzațiile rusești foarte grave pe care țările occidentale le definesc absurde?
O investigație a ONU care ar fi certificat că acuzațiile Moscovei sunt neadevărate ar fi oferit cu siguranță o modalitate pentru SUA de a subestima ceea ce ei numesc propagandă.
Cu toate acestea, Washingtonul a preferat să pună veto asupra chestiunii.
Asta în ciuda faptului că existența laboratoarelor biologice în Ucraina este dovedită și admisă de Statele Unite, față de care cu siguranță ar fi fost oportună o operațiune de transparență.
Având în vedere și faptul că au apărut câteva întrebări cu privire la activitățile desfășurate în aceste laboratoare care au rămas fără răspuns până în prezent.
Sursa: lindependente.online
Sursa foto: John Keith (Photographer) - Wikimedia Commons
Adaugă comentariu