De când 5G a fost activat în apropierea aeroporturilor din SUA, rapoartele de alarme false și defecțiuni înregistrate de piloții americani au depășit câteva sute.
Pe fondul interferențelor și a panicii larg răspândită, Administrația Federală a Aviației (FAA) menține o poziție precaută și se limitează la a sugera că fiecare factor necunoscut ar trebui investigat.
Punerea în funcțiune a antenelor în cauză a avut loc pe 5 ianuarie 2022 și de atunci s-a înregistrat o creștere exponențială a plângerilor de la tehnicieni privind altimetrele care nu funcționează corespunzător.
Din ianuarie până în mai, au fost comunicate 93 de rapoarte, în prima lună a anului înregistrând independent un număr de rapoarte echivalent cu suma celor formalizate în ultimii cinci ani.
Analizând datele până în octombrie, cazurile de anomalii ciudate la radioaltimetre ar fi ajuns la cel puțin 550 de cazuri și în aproximativ 80 dintre acestea FAA nu a reușit să excludă posibilitatea interferenței 5G.
„Am peste 18.000 de ore de activitate ca pilot de avioane Boeing, dintre care 3.000 pe acest model de aeronavă, NICIODATĂ nu am avut frânele automate declanșate fără comandă înainte de contactul cu solul”, se arată într-unul dintre rapoartele care sintetizează bine punctul de vedere al mai multor comandanți de zbor.
Cercetând hârtiile, observi tot felul de inconveniente, de la piloți automați care se îndreaptă cu vârful avionului spre betonul pistei de aterizare până la monitoare de pe care dispar informații esențiale.
Un caleidoscop de erori care deranjează, dar care ridică și câteva nedumeriri.
Deja în amonte de activarea serviciului de rețea, Airbus și Boeing s-au plâns vocal de posibilitatea ca sistemele de la bord să intre în conflict cu frecvențele 5G.
Consensul inginerilor electricieni se mișcă în contrast deschis cu mărturiile piloților. Potrivit multora, așa cum este acum structurat, 5G nu poate manifesta efectele notificate asupra echipamentelor de la bord.
Sursa: lindipendente.online
Foto: Pixabay
Adaugă comentariu