Uniunea Europeană a pregătit un proiect de reformă a Pactului de Stabilitate care va fi aprobat miercurea viitoare de către Comisie.
Va trebui apoi să fie aprobat în continuare de către statele membre până în 2023 pentru a intra în vigoare din 2024.
După suspendarea Pactului din cauza la dificultățile financiare ale statelor în urma crizei pandemice, în primul rând, și a crizei energetice, ulterior, instituțiile europene au profitat de ocazie pentru a reforma dictatele financiare europene în vederea restabilirii așa-numiților parametri de la Maastricht care va avea loc în 2024.
Planul de reformă, care în orice caz ar lăsa neschimbate criteriile deficitului care nu depășește 3% din PIB și ale datoriei publice sub 60% din PIB, au lucrat comisarul italian Paolo Gentiloni și letonul Valdis Dombrovskis.
În detaliu, „noul” Pact de Stabilitate ar prevedea eliminarea regulii conform căreia cei care au o datorie ce depășește 60% din PIB trebuie să reducă „excesul” cu 20% în fiecare an.
Aceasta este o regulă care, la o inspecție mai atentă, nu a fost niciodată aplicată de nici un stat membru și care este acum impracticabilă pentru majoritatea țărilor UE.
Celălalt parametru care ar dispărea este cel care stabilește obligativitatea îmbunătățirii soldurilor bugetare cu 0,5% pentru cei care nu sunt echilibrați între venituri și cheltuieli.
La intrarea în vigoare a Pactului de stabilitate reformat, țările excesiv de îndatorate, vor trebui să convină asupra unui plan de rambursare pe patru ani cu Comisia, care poate deveni pe șapte ani dacă țara în cauză solicită o „întârziere” în virtutea realizării anumite obiective.
Prin urmare, aplicarea efectivă a Pactului de stabilitate reformat, pe lângă privarea țărilor de ultimele rămășițe de suveranitate, ar duce, cel mai probabil, la finalizare procesul de dezmembrare a statului bunăstării prin intermediul unei austerități din ce în ce mai rigide.
Sursa: lindependente.online
Sursa foto: captura youtube EU Reporter
Adaugă comentariu