Sănătate

BOOM: Polonia vs Pfizer! „Nu avem nevoie de doze, nu vom mai plăti”!

BOOM: Polonia vs Pfizer! „Nu avem nevoie de doze, nu vom mai plăti”!

Compania cere o penalizare pentru flacoanele necolectate, chiar dacă încă nu le-a produs. Guvernul de la Varșovia merge la atac.

„Profitul este cel mai bun stimulent comercial, dar, chiar și în afaceri, ar trebui să aibă limitele lui”!

Ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, în scrisoarea deschisă foarte dură adresată acționarilor companiei farmaceutice Pfizer, a cerut, o dată și pentru totdeauna, să se oprească să mai facă profit asupra sănătății cetățenilor Uniunii Europene! 

Scrisoarea lui Niedzielski nu a apărut din senin: din iunie 2022 mai multe țări UE, conduse de Polonia, au comunicat, mai întâi președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, apoi direct companiilor producătoare, că nu mai au nevoie de vaccinuri împotriva Covid. 

Și când, în martie 2023, von der Leyen i-a cerut sincer companiei Pfizer să renegocieze acele contracte stipulate de ea însăși cu directorul general Albert Bourla cu sms-uri niciodată făcute publice, răspunsul a sunat batjocoritor:

”vom reduce livrările, bine, a răspuns Bourla, dar cele pe care le veți primi le veți plăti mai mult. Este posibil”?

Niedzielski însuși este cel care notează acest lucru în scrisoarea sa, care începe cu ilustrarea obișnuită a „vaccinurilor care au salvat zeci de milioane de vieți”, fără a uita să sublinieze modul în care compania a primit totuși „bonusuri enorme” din dezvoltarea acestui proiect de afaceri epocal. 

Pfizer, arată Niedzielski cu degetul, „a fost de acord să reducă dozele, dar continuă să ne ceară să plătim o penalizare care să corespundă cu jumătate din prețul dozelor, fără totuși să le fi produs”. 

„Pfizer cere practic o penalizare în numerar”, explică ministrul polonez, „pentru doze care trebuie încă (și nu vor fi niciodată) produse și care, prin urmare, nu au costat compania nici măcar un ban”. 

Ca să fie și mai clar: Pfizer nu cere plata unei amenzi pentru dozele deja făcute și nevândute dar, scrie ministrul, vrea să fie plătită pentru flacoane pe care le mai are încă de ambalat.

Disputa dintre Uniunea Europeană și Pfizer este încă în desfășurare. Deși pandemia s-a încheiat, conform acordului semnat de Ursula von der Leyen și Sandra Gallina, negociator UE, statele membre sunt obligate să cumpere noi loturi din acest preparat, care ar trebui să fie livrate până la sfârșitul anului și începutul lui 2024.

Nici acest lucru nu este nou, întrucât este bine cunoscut faptul că președintele UE, Ursula, improvizând, s-a angajat să cumpere, în numele europenilor, dar fără să țină cont de ei, câte zece doze pentru fiecare cetățean. 

O sumă enormă, care scad resurse pentru a face față altor urgențe sanitare europene:

„Covid nu este cu siguranță singura problemă a țărilor UE”, scrie ministrul polonez, referindu-se la criza umanitară din țara sa, la granița cu Ucraina, și la cele aproape 1,5 milioane de refugiați „care și-au găsit un nou cămin și îngrijire medicală în Polonia”.

Deși campaniile de vaccinare sunt blocate de un an, așa cum s-a plâns deja directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, în mai anul trecut, prevederile contractului sunt încă în vigoare și, cu excepția unor noi acorduri, guvernele vor trebui să plătească, și pentru că Pfizer este singura companie care nu a trebuit să îndeplinească procedura de negociere aplicată altor companii. 

Novavax și Moderna, de exemplu, au cedat, fiind de acord cu guvernul polonez, în timp ce Pfizer, se plânge ministrul Sănătății din Varșovia:

„în ciuda eforturilor mele de a găsi un compromis, Pfizer nu este pregătită să demonstreze un nivel satisfăcător de flexibilitate și nici să prezinte o propunere, ceea ce corespunde unei situaţii cu totul diferite în Europa”.

La mijloc, se mai află războiul din Ucraina și poziția „privilegiată”, la bine și la rău, pe care Varșovia a dobândit-o de la izbucnirea conflictului din februarie 2022, care i-a permis să-și ridice vocea în privința vaccinurilor, în ciuda relaţiile anterioare cu Bruxelles-ul care nu erau tocmai idilice. 

„Pfizer încă intenționează să furnizeze sute de milioane de vaccinuri în Europa, dar acest lucru este complet inutil din punct de vedere al sănătății publice, deoarece majoritatea flacoanelor vor fi distruse din cauza termenului de valabilitate limitat și a cererii limitate”, condamnă Niedzielski. 

Nici nu este o opțiune de a da vaccinuri în exces celor mai nevoiașe țări, pentru că „în prezent nu există guverne interesate să accepte vaccinuri, chiar dacă sunt făcute cadou”, scrie ministrul, care explică că „angajamentul de a le cumpăra determină o enormă povară financiară și pentru autoritățile țărilor dezvoltate europene, ceea ce face dificilă satisfacerea altor nevoi de sănătate”.

Poziția Varșoviei se termină astfel:

„În loc să se solidarizeze, Pfizer mai vrea să câștige bani din fondurile alocate de statele membre UE pentru protecția sănătății publice. 

Îmi pare rău să spun că compania, pe care o consideram de multă vreme parte a soluției, devine parte a problemei în sine”, se plânge Niedzielski. 

„În calitate de gardian al interesului de sănătate publică, cer Pfizer să-și asume responsabilitatea și să acționeze cu bună-credință pentru o soluție echitabilă pentru toți”, conchide ministrul. 

Un pește mare de prăjit pentru Ursula von der Leyen, care a fost criticată de Curtea de Conturi a UE și de Ombudsmanul European pentru contractele pentru aceste doze de vaccin, subiectul unei anchete a Parchetului European din octombrie anul trecut.

Sursa: laverita.info

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).