Sănătate

BOOM: Încrederea în vaccinurile pentru copii s-a prăbușit după pandemie!

BOOM: Încrederea în vaccinurile pentru copii s-a prăbușit după pandemie!

Încrederea în vaccinurile pentru copii a scăzut în ultimii ani: acest lucru este subliniat de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în virtutea raportului său recent privind vaccinările la copii, care a arătat că această tendință s-a verificat cu precizie în timpul pandemiei de Covid-19. 

Dintre țările examinate, cele care au pus la îndoială cel mai mult vaccinarea copiilor au fost Senegal, Japonia, Ghana, Coreea de Sud  și Papua Noua Guinee, unde „percepția asupra importanței vaccinurilor pentru copii este mai scăzută cu peste o treime” de la începutul urgenței sanitare.

Cazuri demne de remarcat care inevitabil captează atenția, dar care în cele din urmă reprezintă doar vârful aisbergului unui fenomen care afectează majoritatea celor 55 de țări analizate. 

Doar în China, India și Mexic, de fapt, datele indică o percepție care „a rămas neschimbată sau chiar îmbunătățită”, în timp ce în toate celelalte 52 de țări, încrederea în vaccinurile pentru copii a scăzut. 

Printre acestea regăsim Croația și Africa de Sud, unde încrederea a scăzut cu peste 29%, dar și Italia, unde s-a înregistrat o scădere de 6,8%.

Pe scurt, începutul pandemiei a coincis în general cu o scădere a încrederii în vaccinuri pentru cei mai tineri, iar fenomenul a fost prezent mai ales la cei sub 35 de ani și la femei, respectiv mai descurajate decât cei peste șaizeci de ani și bărbați. 

Date fără îndoială relevante, mai ales dacă se consideră că, conform UNICEF, ele sunt sinonime cu o „scădere alarmantă a încrederii” care „vine într-un moment în care asistăm la cel mai mare eșec prelungit în vaccinarea copiilor de treizeci de ani în această parte”. 

Cine a alimentat asta? Cu siguranță pandemia, care „a întrerupt vaccinările copiilor aproape peste tot, în principal din cauza presiunilor asupra sistemelor de sănătate, a deturnării resurselor pentru vaccinări către anti-Covid, a penuriei de personal sanitar și a măsurilor legate de rămânerea acasă”. 

Mai exact, raportul relevă că „între 2019 și 2021, un total de 67 de milioane de copii nu au primit vaccinări, nivelul de acoperire a vaccinării fiind în scădere în 112 țări”. 

Un detaliu remarcabil, care se adaugă la cel al inegalităților „exacerbate” de pandemie. 

„Pentru mult prea mulți copii, mai ales în comunitățile cele mai marginalizate, vaccinarea nu este încă disponibilă sau accesibilă”, amintește UNICEF, aruncând lumină asupra unui aspect util pentru înțelegerea consecințelor pandemiei, sau mai degrabă a modului în care este gestionată.

Mai mult, tocmai pe acest ultim punct, nu se poate să nu plaseze o lupă, lucru pe care UNICEF pare să-l facă doar parțial. 

Printre posibilele cauze ale neîncrederii tot mai mari, de fapt, UNICEF include „incertitudinea cu privire la răspunsul la pandemie” și „accesul tot mai mare la informații înșelătoare”, fără a preciza totuși de unde provin. 

Contrar a ceea ce se crede în mod obișnuit, de fapt, de multe ori instituțiile înseși au difuzat informații înșelătoare, dacă nu false, care ar fi putut astfel contribui în mod semnificativ la ezitarea față de vaccinuri. 

În timpul pandemiei, de exemplu, reprezentanții instituționali italieni au insuflat în esență cetățenilor o presupusă datorie civică de a se vaccina pentru a nu îmbolnăvi alți oameni, în ciuda faptului că, după cum însăși Pfizer a recunoscut ulterior, vaccinurile nu fuseseră testate pentru transmitere înainte de a le introduce pe piață. 

Cu toate acestea, acesta este doar un mic exemplu al modului în care instituțiile ar fi putut crește un climat de incertitudine în ceea ce privește vaccinurile și știința, deoarece multe presupuse adevăruri ale narațiunii pandemiei s-au dovedit false de-a lungul timpului. 

De fapt, dacă adăugăm la aceasta o campanie controversată de vaccinare anti-Covid, care în Italia l-a determinat pe procurorul din Genova să interogheze unii membri ai Comitetului Tehnic-Științific (CTS) cu privire la zilele porților deschise pentru vaccinare, nu se poate să nu presupunem că scăderea încrederii în vaccinurile pentru copii ar putea fi și o consecință a atitudinii oficialilor guvernamentali, precum și a organismelor sanitare, pe care de multe ori le-au devenit protagoniștii unor evenimente destul de bizare.

Problema neîncrederii, așadar, ar putea avea cauze multiple, inclusiv atitudinea instituțională

Desigur, așa cum subliniază UNICEF, „în ciuda recesiunii, sprijinul general pentru vaccinuri rămâne relativ puternic” și vor fi necesare date și analize suplimentare pentru „a determina dacă rezultatele indică o tendință pe termen lung”. 

Cu toate acestea, în momentul de față, creșterea neîncrederii pare să fie un fapt, iar pentru a o rezolva poate fi nevoie nu doar de o „întărire a asistenței medicale primare”, după cum subliniază UNICEF, ci și de o schimbare de paradigmă în modul de operare instituțional, care s-a dovedit să fie plin de puncte critice în timpul urgenței sanitare.

Surse:

https://www.lindipendente.online/2023/05/06/dopo-la-pandemia-e-crollata-la-fiducia-nei-vaccini-per-bambini/

https://www.unicef.it/media/rapporto-infanzia-nel-mondo-calo-della-fiducia-nei-vaccini-per-i-bambini-in-alcuni-paesi-durante-la-pandemia-da-covid19/

https://www.datocms-assets.com/30196/1681983170-sowc2023_executivesummary_italia.pdf

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).