Sănătate

„Pilula contraceptivă crește riscul de cancer”. Dar Aifa continuă să o distribuie gratuit!

„Pilula contraceptivă crește riscul de cancer”. Dar Aifa continuă să o distribuie gratuit!

Studiul: chiar și cele mai moderne medicamente cresc riscul de cancer de sân cu 20%.

Înainte de a defini decizia încă nedefinitivă a Agenției Medicamentului din Italia (Aifa) de a oferi gratuit tuturor femeilor pilula contraceptivă ca un act de civilizație, ar fi oportun să luăm în considerare măcar câteva contraindicații, și nu doar în ceea ce privește sănătatea femeii.

Un studiu recent al Universității din Oxford și publicat în Plos Medicine constată, în concluziile sale, că riscul relativ de a dezvolta cancer de sân crește cu aproximativ 20-30% la cei care iau pilula contraceptivă combinată (estrogen-progestativ) dar și cu progestativ singur (mini pilula). 

Nu există rezultate tocmai liniștitoare din acest sondaj britanic care a comparat datele a 9.498 de femei cu un diagnostic de cancer mamar invaziv înainte de vârsta de 50 de ani cu cele ale 18.000 de femei sănătoase. 

Aproape jumătate (44%) dintre pacienții cu cancer au luat contraceptive hormonale, în medie în cei trei ani anteriori diagnosticării, comparativ cu 39% dintre participanții sănătoși. 

„Toate contraceptivele hormonale cresc riscul de cancer”, observă Angelo Francesco Filardo, președintele Aigoc, Asociația Catolicilor Obstetricieni Ginecologi, studiul în cauză nu este foarte clar, dar acest procent este foarte mare. 

Desigur, din câte citim, nu este o valoare absolută. Cu toate acestea, este o creștere față de ceea ce este deja cunoscut în literatura de specialitate. 

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) observă însăși că luarea de contraceptive hormonale, de câțiva ani, crește riscul de cancer de sân, de col uterin și de ficat, dar reduce șansele de a face cancer de endometru și ovar, care în sine nu este ceva liniştitor. 

„Depinde de factorii personali de risc, vârstă, sarcini, fumat, greutate, familiaritatea cu problemele cardiovasculare”, arată Filardo care este perplex de însăși amenajarea studioului. 

„Se pare că singurul scop este acela de a demonstra că progestagenul, mai puțin utilizat, are eficacitatea și efectele secundare ale combinației estrogen-progestativ”. 

Pe scurt, o operațiune care miroase a marketing, de fațadă, un pic ca cea pe care o face Aifa promițându-le femeilor contracepție, nu pentru toate formulările, minimizarea efectelor secundare și prevenirea sarcinilor nedorite, deci a avorturilor, susține instituția.

Realitatea este cu totul alta. Fără efectele secundare și riscul, deși scăzut, de cancer de sân, Agenția ar trebui să-și revizuiască calculele și nu doar pentru cheltuielile planificate de 140 de milioane de euro. 

„Datele din regiunile italiene Piemonte și Puglia, unde pilula se administrează gratuit, în conformitate cu ceea ce a fost raportat de studiile efectuate în Franța”, explică Filardo, „arată că reducerea ratei avorturilor nu este legată de eliberarea gratuită de estrogeni-progestativi, ci de creșterea vârstei populației mai puțin fertilă”.

În acest sens, trebuie amintit că „aceeași pastilă de avort, RU486, crește riscul de cancer”, reiterează expertul care amintește cum „progestagenul, față de pilula combinată, acționează asupra mucoasei endometriale, făcând trecerea de spermatozoizi dificil, dar și, în caz de eșec contraceptiv, implantarea ovulului fecundat”

NICI MĂCAR BANII NU CONTEAZĂ. 

„Aifa spune că cu 140 de milioane de euro poate da pilula tuturor femeilor, dar dacă calculăm doar costul celor vândute în 2021, a depășit 300 de milioane”, conchide Filardo.

Mică notă tehnică: fondul pentru medicamente oncologice inovatoare în 2020 se ridică la 500 de milioane, dar a fost depășit cu 464,2 milioane, depășind un miliard de euro!

Sursa: laverita.info

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).