Știri Interne

Bulgarii vor să facă Micul Schengen! Vecinii de la sud vor să „desființeze“ granițele cu România

Bulgarii vor să facă Micul Schengen! Vecinii de la sud vor să „desființeze“ granițele cu România

Potrivit publicației Puterea, chiar dacă bulgarii aveau oarecare îndoieli cu privire șanselor țării lor de a intra în Schengen, votul negativ dat de Austria și Olanda a produs mare supărare la Sofia.

Președintele Rumen Radev spune că securizarea frontierelor externe ale UE este imposibilă fără admiterea Bulgariei în spațiul Schengen, în timp ce oamenii de rând sunt de părere că Bulgaria este privită ca o țară de mâna a doua.

În acest sens, ziarul Fakti a făcut un sondaj inedit. La întrebarea dacă ar trebui desființată granița dintre Bulgaria și România, după refuzul intrării în Schengen:

  • 67% dintre respondenți sunt de acord cu o asemenea măsură,
  • 22% o resping,
  • 4% nu se pot decide,
  • 8% dintre bulgari susțin că nu le pasă.

România și Bulgaria, două țări ce sunt puse în mod constant să stea la coada Europei.

Uneori se spune că din cauza liderilor pe care i-am avut, alte ori din cauza unei lipse de securități a granițelor, alte ori pentru că legile justiției noastre nu sunt bune, ori multe altele spuse așa.

Nu putem spune că am excelat cumva la vreuna din toate acestea, nici vorba, știm bine ce fel de lideri am avut, avem și încă ne conduc, cu toate acestea însă, cum necum, oricât de obedienți și nepricepuți au fost și sunt, cei pe care îi avem și i-am avut, am făcut se pare, din analize, cam toți pașii ce ni s-au cerut.

Și totuși ne aflăm în aceeași situație în care spațiul Schengen pentru noi și Bulgaria n-a mai încăput.

Nu vorbesc despre aderarea Bulgariei, nu cunosc eforturile lor, deși cu siguranță și acolo eforturile s-au văzut, ci despre această limitare discriminatorie a zonei de Sud-Est a Europei și folosirea ei ca masă de tampon și manevră, să zic așa, pe o stare de impunere speculativă condiționată, a unor standarde ce mereu ni se reproșează că nu le atingem și, din cauza acestui aspect, trebuie mereu să mai plusăm cu ceva.

Suntem, am fost și devenim mereu însă foarte importanți pe problemele acelea de corvoadă și folosință atunci când alții nu își găsesc destinațiile necesare, de a-și atinge scopurile cumva.

Suntem foarte buni ca țara unde se pot importa gunoaiele periculoase și deșeurile altor state, teritoriul României este deschis pentru asta, când se taie pădurile noastre și pleacă mai departe, alții nu își taie pădurile dar la noi o fac liber să zic așa, când are loc plafonarea salariilor și pensiilor ca o obligativitate și nivelul de trai e aproape sub toată Europa, și românul (și bulgarul) e nevoit să plece sa muncească altundeva, când firmele occidentale sunt favorizate financiar ca taxe, în timp ce firmele românești mor cumva, cum mâna de lucru românească e folosită și e departe de a primi salarizarea occidentului când lucrează la firme patronate de aceștia,  și multe, multe altele de felul acesta.

Ne întrebăm, oare acești lideri europeni occidentali, nu sunt revoltați de toate aceste aspecte care se întâmplă într-o țară din Europa?

Acum nu mai sunt stricți, la toate aspectele acestea, cu ceea ce trebuie respectat ca principii în UE, adică pentru astfel de atitudini contrar normelor europene, cu efecte nocive asupra țării noastre, legate de aceste aspecte pe care le provoacă statele Europene, aici nu mai sunt revoltate statele membre, nu se unesc și aici liderii, la fel ca pentru lucrurile pe care le consideră ei nerealizare de către noi ca stat, să sancționeze țările ce au aceste atitudini față de o țară europeană membră numită România?

Ce fel de lideri am avut și avem, care nu au avut capacitatea să sesizeze și aspectele acestea?

Legat de România și Bulgaria, dacă era o susținerea REALĂ din partea celorlalte state europene, dacă acestea ne voiau cu adevărat în Schengen, atunci cu siguranță se străduiau ca Olanda și Austria să dea aviz pozitiv, și acest lucru se întâmpla, clar asta!

Pentru că acest aviz negativ a fost practic într-un fel, din cauza acestui aspect, și din partea celorlalte state, dar pe cineva trebuia să cadă, să spunem,  ,,măgăreața" și să spună ,,nu", și au fost aceste două țări, așa cum puteau fi absolut oricare alte 2.

Scuze că  întreb, ați văzut vreo țară europeană să se revolte că nu au intrat România și Bulgaria în Schengen și să spună că e o nedreptate asta? Nici gând, cum bine s-a văzut, și este un adevăr lucrul acesta.

Acum, legat de acest mic Schengen de care se vorbește, între România și Bulgaria, dacă liderii își doresc să deschidă granița țărilor noastre, e un lucrul firesc acesta, căci dacă intrau ambele țări în Schengen, lucrurile se întâmplau exact așa! 

Și estul Europei are valoare, așa cum și fiecare alt sector european are valoarea sa!

Autor: Luiza Parcanschi

Sursa: Puterea, Fakti

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).