Noua PAC (politică agricolă comună) instituită de UE nu face concesii: opriți cultivarea grâului și a porumbului în Valea Po și Puglia.
Să vedem care sunt motivele din spatele acestei decizii.
Noua PAC (politica agricolă comună) impusă de Bruxelles nu oferă reduceri. Nici măcar către un teritoriu precum Italia, unde clima mediteraneeană și caracteristicile solului fac ca cultivarea cerealelor precum grâul și porumbul să fie deosebit de înfloritoare.
În 2024, zone precum Valea Po și Tavoliere delle Puglie vor fi obligate să oprească producția.
O decizie pe care Uniunea Europeană a luat-o cu scopul de a reduce exploatarea și sărăcirea solului.
După cum explică un articol din Corriere della Sera, noile directive vor afecta zonele indicate mai sus și vor trebui respectate în faze alternative.
În 2024 vom începe cu o perioadă de oprire, iar apoi vom relua, în anul următor, cu cultivarea porumbului și grâului până la o nouă întrerupere, programată pentru 2026. Și așa mai departe!
Cu siguranță, o schimbare de această amploare va aduce beneficii mediului și biodiversității, dar va pune și companiile și întreprinderile care sunt implicate în producția de cereale menționate mai sus de decenii într-o dificultate serioasă.
O impunere, în esență, care merită să fie explorată în profunzime în toate avantajele și problemele sale critice.
Opriți producția de grâu și porumb pe timp de un an: ce prevăd noile directive UE
Uniunea Europeană a vorbit mai mult decât clar: opriți producția de grâu și porumb în zonele din Valea Po și Tavoliere delle Puglie.
Aceasta din urmă, în acest caz, este o zonă situată în nordul regiunii, caracterizată printr-o vastă suprafață plană care se extinde până la Golful Manfredonia.
Noile directive impuse de Bruxelles în domeniul agriculturii vor fi valabile începând cu 2024.
În esență, este o obligație de rotație a solului care răspunde obiectivelor noii Politici Agricole Comune.
Pentru a proteja biodiversitatea culturilor și pentru a evita epuizarea terenului prin orice mijloace necesare, zone precum Valea Po și Tavoliere delle Puglie nu mai pot fi exploatate pentru producția unică și exclusivă de cereale.
Și astfel, pentru tot anul 2024, companiile vor trebui să se abțină de la cultivarea grâului și porumbului, iar apoi să reia producția în 2025 și să se oprească din nou în anul următor.
O decizie pe care Bruxelles-ul a luat-o după ce a primit nenumărate critici cu privire la problema „solului european nesănătos” (una dintre toate, cea primită de la Curtea de Conturi).
Și care, așa cum era de așteptat, aduce cu sine o serie lungă de avantaje și dezavantaje.
Rotația solului: beneficiile noii politici agricole comune (PAC)
Fără nicio îndoială, stoparea pe care noua PAC l-a impus mono-succesiunii urmărește protejarea mediului, cu o atenție deosebită adusă solului și biodiversității.
În acest sens, avantajele pe care directivele UE le-ar oferi în termeni exclusiv ecologici sunt de netăgăduit.
Pornind de la protecția solului, care, dacă este exploatat continuu pentru cultivarea acelorași produse, riscă să se sărăcească și să-și piardă fertilitatea de la an la an.
Deloc de trecut cu vederea pagubele pe care le provoacă monosuccesiunea în materie de biodiversitate, impunând producția exclusivă a anumitor culturi în detrimentul altora, care riscă să dispară literalmente de pe mesele noastre.
Dar problemele pe care noua PAC promite să le provoace companiilor agricole sunt la fel de împovărătoare.
În acest caz, prejudiciul pe care legislația privind rotația solului nu va lipsi de a-l provoca companiilor care au făcut din porumb și grâu emblema din lanțul lor de producție este de natură economică.
Noua PAC, daune economice aduse afacerilor: „Atenție mai mare pentru mediu, mai puțină pentru piață”!
„Uniunea Europeană, așa cum se întâmplă adesea, acordă mai multă atenție mediului și mai puțin pieței”: acestea sunt cuvintele cu care Vincenzo Lenucci, șeful Spațiului Economic și Centrului de Studii al Confagricoltura, a descris situația care, în Po Valley și lângă Tavoliere delle Puglie este așteptată pentru 2024.
O lovitură care, dacă, pe de o parte, urmărește să protejeze patrimoniul de mediu al Europei, pe de altă parte riscă să pună companiile implicate în cultivarea grâului și a porumbului în mare dificultate.
Iar pagubele aduse sectorului, printre altele, nu s-ar opri doar la înjumătățirea recoltelor în sine.
Toate acele lanțuri de aprovizionare care depind de produsele menționate mai sus (în primul rând cel de paste) vor trebui să plătească și prețul noii PAC.
Companiile agricole, care au semnat contracte speciale cu companiile pe care sunt obligate să le furnizeze, sunt, așadar, pe cale să se confrunte cu cea mai drastică și de impact schimbare care a avut loc vreodată în sector.
Uite au mai găsit un pretext pentru a provoca o criză majoră alimentară. Rotirea culturilor a existat mereu, fără a întrerupe producția, nu trebuia inventat nimic.
Surse:
Adaugă comentariu