Tribunalul de la Nisa l-a condamnat ieri pe fotbalistul algerian Youcef Atal la opt luni de închisoare și o amendă de 45.000 de euro pentru că a republicat un videoclip cu predicatorul Mahmoud Al Hasanat, care l-a chemat pe Dumnezeu să „trimite o zi neagră evreilor”.
Acest lucru a fost raportat de ziarul francez Nice-Matin, care a anunțat că fotbalistul a fost pedepsit sub acuzația de incitare la ură.
Prevederea instanței de la Nisa este în concordanță cu linia pariziană din ultimele luni, care vizează descurajarea și, adesea, reprimarea demonstrațiilor în favoarea poporului palestinian și, în general, face parte dintr-un context de reprimare din ce în ce mai mare a protestelor și a mișcărilor disidente de natură politico-socială.
Nu este prima dată când fotbalistul algerian se trezește în centrul controverselor: deja în 2020 Atal era de fapt în ochiul furtunii media pentru că i-a plăcut o postare controversată a luptătorul de MMA Khabib Nurmagomedov, publicată a doua zi după atentatul asupra Catedralei Notre-Dame.
Sentința de ieri vine după ce fundașul drept a distribuit în octombrie o postare pe Instagram, acțiune împotriva căreia Federația Franceză de Fotbal a luat deja măsuri prin descalificarea lui pentru șapte meciuri începând din 31 octombrie, fără a-l împiedica însă să joace la naționala sa.
În procesul împotriva fotbalistului, care a început pe 18 decembrie și a fost trimis în judecată ieri, acuzarea a cerut, pe lângă amendă și suspendarea contului de socializare al sportivului, 10 luni de închisoare, cerere care a fost parțial acceptată.
Deși „cazul Atal” este destul de controversat, sentința de ieri confirmă direcția pe care Parisul o ia de ceva vreme în politica sa de reprimare a demonstrațiilor de sprijin pentru problema palestiniană.
Deja între 12 și 19 octombrie, Franța interzisese toate demonstrațiile în favoarea Palestinei la cererea ministrului de Interne Gérald Dermanin, întâmpinând doar opoziție din partea mișcării politice La France Insoumise.
„Demonstrațiile pro-palestiniene trebuie interzise, iar organizarea acestor demonstrații interzise ar trebui să ducă la rețineri și/sau arestări”, a raportat directiva lui Darmanin, adăugând, „autorizațiile de ședere li se vor retrage sistematic făptuitorilor străini, iar expulzarea lor va fi pusă în aplicare imediat".
O politică de acest fel nu este deloc nouă în Franța: deja în februarie 2022, două organizații de solidaritate cu rezistența poporului palestinian (Collectif Palestine Vaincra și Comité Action Palestine) fuseseră amenințate cu dizolvarea de către Darmanin pentru presupusa „incitare la discriminare, ură și violență”.
Vă place noua realitate a așa zisei democrații pe care o trăim de cel puțin 4 ani în această parte de lume, denumită și leagăn al civilizației occidentale?!
Foto: wikimedia
Adaugă comentariu