Știri Externe

Torino: studenții care au protestat au fost bătuți de poliție!

Torino: studenții care au protestat au fost bătuți de poliție!

La Torino, colectivele studențești protestează animat împotriva politicilor guvernului privind școlarizarea și dreptul la educație, primind în schimb bastoane de la poliție. 

Ieri, o procesiune de manifestanți, condusă de activiști de la centrul social Askatasuna din Torino și la care au participat membri ai colectivelor studențești OSA și KSA, a plecat din Grădinile Regale spre Piazza Castello, unde se desfășoară Festivalul Regiunilor și al Provinciilor Autonome, lansând sloganuri împotriva ministrului Educației și Meritului Roberto Valditara. 

Ca răspuns, poliția a acuzat protestatarii cu asprime. Ieri, în capitala piemontezei, antagoniști și studenți universitari au animat o altă demonstrație în vederea sosirii premierului Giorgia Meloni, care a aterizat la Torino dimineața târziu. 

Tot în acest caz, într-un centru al orașului și mai blindat, au avut loc confruntări aprige, care i-au văzut pe ofițeri bătând manifestanții.

Procesiunea care a defilat ieri pe străzile din Torino, care a început la ora 15, a fost deschisă printr-un banner pe care scria:

„NICI MERIT, NICI TALENT. BANI PENTRU ȘCOALĂ ȘI NU PENTRU RĂZBOI”. 

Colectivele studențești anticipaseră protestul către ministrul Educației prin intermediul rețelelor de socializare, scriind „Valditara nu ești binevenit”. 

Momente de tensiune au fost trăite în via Po și via Principe Amedeo, unde studenții s-au ciocnit cu cordonul de polițiști, care au împins băieții și fetele înapoi cu scuturi și bastoane. 

Activiștii înșiși au documentat confruntările cu o serie de videoclipuri, apoi publicate online. Investigațiile Digos din Torino sunt în desfășurare în momentele de dezordine de ieri.

Astăzi, marșul de protest, format din aproximativ 300 de persoane, a pornit de la Palazzo Nuovo, sediul istoric al Universității din Torino. 

Centrele sociale și colectivele studențești și universitare au plecat purtând un banner pe care scria:

„MELONI LA TORINO NU EȘTI BINEVENITĂ”. 

Zona din jurul Palazzo Carignano, unde a sosit prim-ministrul, a fost, de asemenea, închisă pietonilor încă de la primele ore ale dimineții. 

De asemenea, poliția a blocat accesul pe via Po. În via Principe Amedeo și apoi în Piazza Castello, sub sediul prefecturii, poliția și-a tras scuturile și a acuzat activiștii, care au aruncat ouă. 

„Avem un mesaj pentru Meloni, au strigat manifestanții, nu este binevenită în acest oraș, așa cum un podium nu este binevenit pentru acești politicieni care lasă oamenii flămânzi în stradă, pretinzând că sunt cei care vor să rezolve problemele sociale, dar reduc finanțarea pentru toate serviciile sociale”.

La proteste a mai participat și colectivul Cambiare Rotta, ai cărui membri, ieri, s-au legat de Mole Antonelliana pentru a protesta împotriva chiriilor mari și a „măcelăriei sociale” puse în aplicare de Executiv, care subminează dreptul la educație al tinerilor. 

„După ce am petrecut o săptămână în corturi aici, la Torino și pe tot teritoriul național, ca studenți care luptă pentru dreptul la locuință și la studii, revendicările noastre nu au fost acceptate și nici măcar nu am fost ascultați. 

Uitați-vă doar la ultimele declarații ale lui Salvini către președintele Confindustria:

sacralizarea proprietății private, atac asupra tinerilor acuzați că „nu fac nimic”, planuri de locuințe în favoarea doar a construirii burgheziei, au scris ei într-un comunicat publicat pe Facebook. 

Ne aflăm în imposibilitatea de a găsi case de închiriat din cauza indisponibilității (în ciuda faptului că cunoaștem foarte bine jocul dezvoltatorilor de construcții pentru a crește oferta) sau închiriem la prețuri exorbitante, excluse din reședințe studențești sau din lipsă de locuri sau cerințe absurde de merit. 

Instituțiile, de la Universitate la Guvern, răspund cu soluții care nu sunt altceva decât momeli”. 

Pretențiile colectivului sunt clare:

  • ne dorim desființarea legii 431/98 semnată de centru-stânga care liberalizează nebunește piața de închiriere și reintroducerea chiriei echitabile; 
  • vrem un plan structural de investiții privind construcția universităților publice; 
  • ne dorim o masă permanentă cu MUR, MIMS și organisme regionale pentru dreptul la educație; 
  • dorim excluderea persoanelor fizice din fondurile PNRR.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).