Forțele armate italiene și ale marinei americane din Sigonella, în primele luni ale anului 2023, vor desfășura exerciții militare în siturile protejate Punta Bianca, din provincia Agrigento, și Scoglio Patella, în ciuda protestelor cetățenilor și ecologiștilor, care sunt hotărâți să apere teritoriul de efectele grave asupra mediului de exercițiile militare, în ciuda faptului că zonele în cauză au fost declarate mini-rezerve de către regiunea siciliană (decretul nr. 157 din 28 iunie 2022).
Punta Bianca este un sit geamăn al celei mai cunoscute, Scala dei Turchi, un sit al patrimoniului UNESCO precum Valea Templelor, ambele situate la câțiva kilometri distanță.
Un paradis natural care timp de 60 de ani a fost sacrificat ca zonă de exerciții pentru armatele italiene și americane staționate în baza Sigonella din apropiere.
Deja vara trecută, cetățenii din Agrigento protestaseră împotriva utilizării sitului în scopuri militare și reușiseră să obțină suspendarea exercițiilor.
Cu toate acestea, anul acesta, armata italiană și pușcașii marini americani vor reveni la trageri în zona „Drasi” (între malul estic al râului Naro și Punta Bianca) și în porțiunea opusă de mare pentru toată prima jumătate a anului 2023.
Pe 22 decembrie, Garda de Coastă din Porto Empedocle a emis un ordin care nu lasă îndoieli cu privire la impacturile asupra mediului ale simulărilor de război planificate:
„se vor desfășura exerciții militare cu utilizarea armelor de foc portabile, armelor departamentale, sistemelor de arme c/c, 105. /51.105/52 și tunuri de 25 mm, aruncarea grenadelor de mână”, se mai arată, precizând și că:
“pe durata activităților indicate mai sus este interzisă navigarea, ancorarea, tranzitul, oprirea, pescuitul, înotul, survolarea (la altitudine) sub 150 de metri, și orice altă activitate de suprafață și subacvatică în zona maritimă de stat de-a lungul porțiunii de coastă cuprinsă în poligonul fix Drasi”.
La rândul său, Comandamentul Armatei Siciliene a emis un ordin de evacuare în care se face referire explicită la:
„necesitatea, propusă de Departamentele Forțelor Armate, de către Stația Aeronavală a S.U.A. din Sigonella, de către Corpul Armat al Statului și de către Forțele de Poliție, să efectueze exerciții de tragere cu arme individuale și departamentale și de aruncare a grenadelor de mână”.
Activiștii care luptă pentru protecția peisajului și a patrimoniului natural și-au exprimat furia și dezamăgirea:
„După demonstrațiile noastre de la sfârșitul verii, Armata Italiei nu s-a mai întors să facă exerciții în zona Drasi, am sperat că s-a pus capăt unei servituți militare care a produs consecințe enorme și grave în teritoriu și în mediul înconjurător”, a declarat Claudio Lombardo de la MareAmico Agrigento.
„În ultimele luni, împreună cu delegația siciliană MareVivo, am depus o plângere la Parchetul Public prin care se constată numărul enorm de cratere și deteriorarea fâșiei de coastă cauzate de exploziile bombelor.
Poluarea ridicată a solului cu metale grele este vizibilă pentru toată lumea. Din acest motiv am considerat ca fiind obligatorie suspendarea definitivă a activităților militare”.
În schimb, aflăm că celelalte forțe armate și forțe de poliție, inclusiv carabinieri, poliția de stat, Guardia di Finanza și autoritatea portuară, nu vor desfășura exerciții la fața locului în următoarele luni, după cum a raportat și Antonio Mazzeo, jurnalist antimilitarist.
Pentru a preveni reluarea antrenamentului, în decembrie, asociațiile MareAMico și MareVivo, în colaborare cu municipiul Agrigento și cartierul turistic „Valle dei Templi”, organizaseră o conferință, refuzată de Comandamentul Armatei, în ciuda invitației explicite la dezbatere, trimisă de către organizatori pentru a discuta despre viitorul zonei.
„În cadrul ședinței s-a exprimat voința unanimă de a se mobiliza împotriva a ceea ce pare a fi o adevărată „mutilare” a teritoriului rezervei și a incompatibilității conviețuirii „forțate” a acesteia cu tancuri și tunuri”, relatează mereu Mazzeo, care mai scrie că:
“Ceea ce este cel mai îngrijorător este dispersarea fragmentelor de bombe și explozibili pe uscat și focoase neexplodate pe mare. Nu s-au realizat vreodată studii sau analize asupra contaminanților dispersați în mediul din Agrigento de către militari.
Totuși, ceea ce s-a întâmplat și s-a documentat într-un interval foarte asemănător atât pentru conformația hidrogeologică, cât și pentru tipul de departamente și sisteme de arme folosite acolo, ridică mai mult de o întrebare cu privire la efectele asupra mediului ale exercițiilor de incendiu”.
În Torre Veneri (Lecce), unde există o zonă similară de tragere, de fapt, testele de laborator efectuate începând cu anul 2014,
„au documentat depășirea limitelor de concentrație stabilite pentru unele metale grele în unele puncte ale zonei militare, în special de plumb, antimoniu, arsenic, mangan, fier, nichel, bor și nitriți”.
În ciuda gravității situației din Sicilia, se întrezărește la orizont posibilitatea ca exercițiile militare să înceteze odată cu gravele desfigurări pe care le provoacă teritoriului, întrucât la sfârșitul lunii iulie 2023 protocolul cincinal semnat de președintele de atunci al Regiunii Siciliane Nello Musumeci (ministrul de astăzi al Protecției Civile și al Politicii Maritime) și de către generalul de brigadă Claudio Minghetti, cu care a fost autorizată utilizarea a patru poligoane pe insulă:
- cel din Drasi, Santa Barbara din municipiile Tripi și Novara,
- din Sicilia (provincia Messina),
- din San Matteo in Erice (Trapani) și
- din Masseria dei Cippi din municipiul Montelepre (Palermo).
Între timp, asociațiile MareAmico și MareVivo au anunțat că au solicitat Regiunii Sicilia și Comitetului mixt pentru servitute militară:
„să fie audiate pentru a putea expune problemele de mediu, peisagistice și economice generate de exerciții”, în speranța că sunt suspendate și nu se mai reînnoiește folosirea Zonei Drasi ca poligon de tragere.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu