Știri Externe

BOOM: Un chirurg britanic povestește groaza pe care a trăit-o în spitalele din Gaza

BOOM: Un chirurg britanic povestește groaza pe care a trăit-o în spitalele din Gaza

Copii răniți rămași singuri și semiconștienți la sol, malnutriție, supraaglomerare, lipsă de canalizare sau sistem de apă curentă, infecții și muște în sala de operație sprijinită pe pieptul bolnavilor. 

Toate acestea în timp ce zgomotul înfricoșător al dronelor de precizie cu telecomandă a înconjurat zona. 

Aceasta este imaginea descrisă de profesorul Nick Maynard, în vârstă de 61 de ani, chirurg la Spitalul Universitar Oxford, care timp de zece ani pregătește voluntar și medici la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din centrul Gazei. 

Maynard se afla în Gaza la începutul conflictului și a rămas acolo până vinerea trecută, când un atac cu rachete a afectat unitatea de terapie intensivă, forțând lucrătorii din domeniul sănătății să construiască un centru de corturi și adăposturi improvizate, continuând să facă tot posibilul pentru a salva vieți omenești. 

La întoarcere, a povestit experiența sa pentru ziarul britanic Telegraph, într-un interviu care reprezintă un punct de vedere esențial pentru a înțelege efectele devastatoare asupra populației civile ale unui război care i-a adus Israelului acuzația de genocid la Curtea Internațională de Justiție. 

„A fost cel mai rău lucru pe care l-am văzut vreodată în cariera mea medicală de 35 de ani”, a spus chirurgul. 

Medicul a raportat, de asemenea, mărturia unor colegi care asigură că nu există dovezi că spitalul Al-Shifa a fost folosit de Hamas, acuzând Israelul că „vizează direct unitățile sanitare cu scopul de a dezactiva complet sistemul de sănătate din Gaza”.

Profesorul Nick Maynard este un chirurg consultant gastro-intestinal superior din Oxford, cu o experiență de peste douăzeci și cinci de ani în domeniu și a predat chirurgie în Gaza din 2010.

Ca chirurg cu experiență, el s-a ocupat în principal de leziuni grave prin explozie la abdomen și piept.

Printre cele mai rele experiențe din ultima sa călătorie, condusă de organizația caritabilă britanică Medical Aid for Palestinians (MAP), se numără un băiețel de șase ani învelit într-o pătură, întins singur și semiconștient pe pământ. 

Pacientul suferise un traumatism la cap, corpul era acoperit de arsuri, iar pieptul îi fusese rupt de o rană de la o schije. 

„Nu avea rude cu el și nu fusese văzut de nicio asistentă sau medic. Puteai vedea că aerul este aspirat și apoi fierbinte. 

I-am pus perfuzie ca să-i scurgă sângerarea din piept, am încercat să-i acoperim arsurile pentru că tremura. A fost teribil. Tragedia este că nu știu dacă a supraviețuit”, a spus Maynard. 

Totul din cauza supraaglomerării necontrolate: spitalul Al-Aqsa are o capacitate de aproximativ 150 de pacienți, dar în timpul experienței chirurgului au fost atinse vârfuri de 700 de persoane aflate în nevoie.

Medicul a adăugat că în fiecare zi soseau câteva sute de oameni și că sistemul de prioritate a culorilor era stricat. 

Mai mult, în perioadele în care zona a fost afectată de bombardamentele aeriene, mulți pacienți au fost aduși la spital de către familiile lor cu mijloace improvizate sau direct manual pe distanțe de până la 2 kilometri. 

Maynard a explicat apoi că bucățile „foarte mici și extrem de fierbinți” de schije au trecut cu ușurință prin țesuturile corpului:

„Când deschizi abdomenul toracic și vezi haosul pe care l-au provocat aceste mici fragmente, ele distrug diferitele organe interne”. 

Toate acestea în timp ce malnutriția și infecțiile amenințau în mod continuu viața celor mici:

”Îmi amintesc de un copil. Avea vreo opt sau nouă ani și tot venea la noi să ne ceară de mâncare pentru că toată familia lui fusese ucisă și nu mâncase de trei zile. A fost profund tulburător.”

Ultima zi de muncă a profesorului a fost vinerea trecută, când un atac cu rachetă a avariat unitatea de terapie intensivă a spitalului Al-Aqsa, forțând medicii să construiască un centru de corturi și adăposturi improvizate:

„Au fost oameni complet săraci care locuiau acolo în cele mai înfricoșătoare situații. Fără apă curentă. Fără sistem de salubritate. 

Erau muște în sala de operație, muște sprijinite pe abdomenul deschis în timp ce operam. Pur și simplu înfricoșător.” 

Mai mult, medicul a raportat că, potrivit zvonurilor apropiate lui, lunetiștii IDF din cartierele apropiate trăgeau în oameni și direcționau o parte din foc spre spital:

„Nu l-am văzut, dar am văzut cu siguranță rănile împușcate la pacienți". 

Între timp, dronele telecomandate s-au învârtit „neîncetat” în jurul unității, cu un bâzâit „foarte înfricoșător și puternic”. 

În cele din urmă, Maynard a relatat și mărturiile unora dintre colegii săi de mult timp angajați în spitalul Al-Shifa, atacați de forțele israeliene care au acuzat Hamas că folosește unitățile sanitare ca baze:

„Cunosc mulți medici care sunt acolo de foarte mulți ani, în care aș avea încredere orbește și despre care pot spune clar că nu a existat niciodată vreo dovadă de activitate militară. 

Cu siguranță nu poate exista nicio îndoială în mintea mea, din ceea ce am fost martor recent, că Israelul vizează direct instituțiile de sănătate cu scopul de a dezactiva complet sistemul de sănătate din Gaza”.

Potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia, numărul morților din 7 octombrie a crescut la peste 23.708 decese, dintre care 70% se consideră că sunt femei și copii. 

Aproape 2 milioane de persoane (peste 85% din populație) au fost strămutate și peste 59.410 palestinieni au fost răniți. 

Între timp, la Haga, Olanda, s-au deschis proceduri în fața Curții Internaționale de Justiție cu privire la acuzația de genocid pe care Africa de Sud a adus-o Israelului pentru masacrul din Gaza.

Sursa: https://www.lindipendente.online/2024/01/14/un-chirurgo-britannico-racconta-lorrore-vissuto-negli-ospedali-di-gaza/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).