Sănătate

UE: continuă să aprobe insectele comestibile, dar ce spun studiile?

UE: continuă să aprobe insectele comestibile, dar ce spun studiile?

După viermii de făină (larvele galbene uscate), lăcusta migratoare și, cea mai recentă noutate, pulberea de greieri de casă parțial degresată, acum Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/58 al Comisiei Europene din 5 ianuarie 2023 a autorizat plasarea pe piața larvelor congelate, în pastă, uscate și pulverizate de Alphitobius diaperinus ca aliment nou.

Știrea circulă deja în diverse ziare și site-uri web, dar este dată ca o simplă știre fără nici un tratament critic și aprofundat.

În acest articol, însă, aș dori să evidențiez câteva aspecte critice ale acestei autorizații UE, utile consumatorului pentru a încadra mai clar faptele.

Ce este larva Alphitobius Diaperinus?

Acestea sunt larvele unei insecte, mai exact un gândac. Alphitobius diaperinus este o specie de gândaci din familia Tenebrionidae, gândacii „întunecați”.

Este cunoscut în mod obișnuit ca viermele mic și gândacul de gunoi (bălegar). Are o distribuție cosmopolită, adică este prezentă în toată lumea.

Este cunoscut pe scară largă ca un dăunător de insecte a produselor cerealiere depozitate, cum ar fi făina, și așternutul fermelor de păsări.

Este un vector al multor tipuri de agenți patogeni animale. În formă larvară, este un nou aliment care tocmai a fost aprobat în Uniunea Europeană și este folosit și ca hrană pentru animale.

Autorizația de comerț a Comisiei Europene

Un nou Regulament al Comisiei Europene (Reg. UE 2023/58), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 5 ianuarie 2023, a autorizat introducerea pe piața UE a larvelor congelate de Alphitobius diaperinus (vierme minor de făină), în pastă, uscate și sub formă de pulbere, ca un aliment nou (Novel Food).

În primul rând, trebuie spus că pe întreg teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, autorizația de comerț și producție legală de produse alimentare trebuie eliberată de autoritățile politice europene: Comisia Europeană, Parlamentul European sau Consiliul European.

Autorizația de introducere pe piață de noi alimente, sau de noi aditivi sau substanțe alimentare, trebuie să vină întotdeauna cu avizul prealabil al unui organism care este considerat terț și independent de autoritățile politice.

Acest organism se numește EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor) și este format din cercetători și oameni de știință, nu din politicieni.

Pe hârtie, acest organism se ocupă de siguranța alimentară în întreaga UE, îndeplinind sarcina de a evalua studii științifice (studii care, totuși, sunt prezentate în mare parte EFSA de către companiile producătoare de alimente înseși, după cum vom vedea în curând) referitoare la alimente noi, aditivi sau substanțe alimentare.

La finalul evaluării, EFSA emite un aviz științific adresat politicienilor: Comisia, Parlamentul European și Consiliul European.

Această opinie este tocmai tehnico-științifică, ea spune în esență dacă un aliment sau aditiv este sigur din punct de vedere alimentar sau prezintă riscuri.

Acum, lăsând deoparte faptul că de-a lungul multor ani EFSA a autorizat și substanțe foarte toxice, cum ar fi colorantul cu dioxid de titan folosit în gustări și brioșe la micul dejun (retras definitiv de pe piață în 2021 cu mențiune explicită a toxicității și carcinogenității)!

EFSA încă autorizează utilizarea pesticidelor foarte toxice pentru agricultură, cum ar fi glifosatul, sau a coloranților alimentari și aditivilor fabricați cu adaos de aluminiu și, prin urmare, fiabilitatea științifică a acestui organism (EFSA) este extrem de discutabilă!

EFSA este puternic compromisă de presiunea pe de o parte a multinaționale și, pe de altă parte, de dinamica politică a UE însăși, care găzduiește zilnic mii de lobbyiști și purtători de cuvânt ai industriei alimentare în Parlamentul European, ceea ce este important de remarcat este dinamica absolut neliniară și extrem de discutabilă a relațiilor care au existat între Comisia Europeană și EFSA, tocmai în aprobarea acestor noi insecte.

Prezentăm acum câteva pasaje din Regulamentul de autorizare al UE.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/IT/TXT/?uri=CELEX%3A32023R0058&qid=1674143541535

La 7 ianuarie 2018, Ynsect NL B.V. („solicitantul”) a înaintat Comisiei o cerere de introducere pe piața Uniunii a larvelor de Alphitobius diaperinus (vierme minor de făină) congelate, în pastă, uscate și sub formă de pulbere, ca aliment nou.

Întrebarea se referea la utilizarea larvelor ca ingredient alimentar într-un număr de produse alimentare destinate populației generale și sub formă de pudră în suplimentele alimentare destinate populației adulte.

Solicitantul a înaintat, de asemenea, Comisiei o cerere de protecție a datelor științifice pentru o serie de studii depuse în sprijinul cererii, și anume date analitice privind compoziția alimentului nou, studii de stabilitate legate de alimentul nou, un studiu în vitro asupra digestibilitatea proteinelor și un studiu de toxicitate subcronică de 90 de zile.

La 17 iulie 2018, Comisia a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să efectueze o evaluare a larvelor de Alphitobius diaperinus congelate și liofilizate ca aliment nou.

La 26 aprilie 2022, Autoritatea a emis un aviz științific privind siguranța formulărilor congelate și liofilizate ale viermilor de făină minori (larve de Alphitobius diaperinus) ca aliment nou.

În avizul său științific, Autoritatea a concluzionat că larvele de Alphitobius diaperinus congelate, în pastă, uscate și sub formă de pulbere sunt sigure în condițiile și nivelurile de utilizare propuse!

Potrivit Comisiei Europene:

„Avizul EFSA prezintă, așadar, suficiente temeiuri pentru a stabili că larvele de Alphitobius diaperinus congelate, paste, uscate și sub formă de pulbere, în condițiile de utilizare evaluate, îndeplinesc condițiile de introducere pe piață”.

Dar trebuie spus că din nou conform Comisiei Europene, Regulamentul prevede că:

„Pe baza dovezilor limitate publicate cu privire la alergiile alimentare legate de insecte, EFSA a concluzionat și în acest aviz științific că, consumul noului aliment poate provoca sensibilizare primară și alergie, reacții alergice la proteinele viermilor de făină. Autoritatea a recomandat cercetări suplimentare privind alergenitatea larvelor de Alphitobius diaperinus”.

De asemenea, în regulament se precizează că:

„Pentru a urmări recomandarea EFSA, Comisia examinează în prezent modalități de a efectua cercetările necesare privind alergenitatea larvelor de Alphitobius diaperinus.

Până când Autoritatea nu va evalua datele generate în cadrul cercetării și ținând cont de faptul că, până în prezent, nu există dovezi concludente care să lege direct consumul de larve de Alphitobius diaperinus de cazuri de sensibilizare primară și alergii, Comisia consideră că:

nu este adecvat să se includă în lista Uniunii, alimente noi autorizate, orice cerințe specifice de etichetare legate de posibilitatea ca larvele de Alphitobius diaperinus să provoace sensibilizare primară”.

Ați înțeles bine?

Avizul științific al experților EFSA despre larve afirmă că:

„consumul alimentului nou poate duce la sensibilizare primară și reacții alergice la proteine ale viermilor de făină. Autoritatea a recomandat cercetări suplimentare privind alergenitatea larvelor de Alphitobius diaperinus.

În ciuda acestui fapt, Comisia Europeană, care spune că a luat măsuri pentru a examina metodele de realizare a cercetării recomandate de EFSA, a autorizat în orice caz folosirea viermilor de făină în alimentație, argumentând că până în prezent nu există dovezi concludente care să lege consumul de alimente de larvele la reacții alergice.

Dar, desigur, nu există dovezi concludente, încă nu au fost făcute studii pentru a înțelege dacă alimentele sunt alergene sau nu...

Compania producătoare nu le-a făcut, sau dacă le-a făcut, cu siguranță nu sunt independente și de încredere și, în plus, susține un drept ipotetic la secret industrial și nu dorește ca studiile pe care le-a efectuat să fie făcute publice.

Apoi, nici măcar EFSA nu a efectuat studii privind toxicitatea larvelor dar în același timp le recomandă, iar Comisia „examinează în prezent modalități de a efectua cercetările necesare privind alergenitatea larvelor de Alphitobius diaperinus”.

O contradicție frumoasă și bună. Dacă EFSA a examinat studii de încredere prezentate de compania producătoare Ynsect NL B.V. (compania are sediul în Țările de Jos), iar dacă aceste studii sunt complete și concludente cu privire la siguranța alimentară a produsului, de ce în avizul său științific recomandă atunci ca „cercetări ulterioare privind alergenitatea larvelor de Alphitobius diaperinus” să fie efectuate?

Mai mult, și aceasta este o dovadă care dovedește că testele și studiile privind toxicitatea produsului nu au fost încă efectuate, autoritatea științifică EFSA, după cum se precizează în regulament însuși la punctele 10 și 11:

„În avizul său științific, Autoritatea (EFSA) a mai constatat că, consumul de larve de Alphitobius diaperinus poate provoca reacții alergice la persoanele alergice la crustacee și acarienii de praf de casă. Suplimentele alimentare care conțin larve de Alphitobius diaperinus sub formă de pulbere nu ar trebui să fie luate de persoanele cu vârsta sub 18 ani și, prin urmare, este oportun să se includă o cerință de etichetare pentru a informa în mod adecvat consumatorii în acest sens.

După acest proces ambiguu de evaluare de către EFSA și însăși Comisia Europeană, încheierea Regulamentului UE 2023/58 este de a acorda companiei olandeze Ynsect NL B.V., pe o perioadă de cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, autorizația prin care numai aceasta este autorizată să introducă pe piața Uniunii larve de Alphitobius diaperinus congelate, paste, uscate și sub formă de pulbere.

Până la data finală de 26.01.2028, așadar, Comisia Europeană intenționează să păstreze secrete toate datele despre produs furnizate de producător în timpul cererii de autorizație de introducere pe piață, inclusiv cele privind toxicitatea și digestibilitatea.

Din seria zero transparență, trebuie să aveți încredere în noi. Acesta pare să fie motto-ul operațiunii în cauză, lucru care amintește foarte mult de lipsa de transparență a Comisiei Europene însăși cu privire la autorizația de introducere pe piață a vaccinurilor anti-Covid, în ciuda faptului că acestea au fost (și sunt și astăzi) într-o fază experimentală.

Mențiune pe etichetă și produsele pe care produsul a fost autorizat

Regulamentul UE 2023/58 precizează că „Denumirea alimentului nou care apare pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este «Larve de Alphitobius diaperinus (micul vierme de făină) congelate/în pastă» sau «Larve de Alphitobius diaperinus (vierme de făină) uscate/pulbere”, în funcție de forma folosită”.

Etichetarea suplimentelor alimentare care conțin alimentul nou indică faptul că astfel de suplimente alimentare nu ar trebui să fie luate de persoanele cu vârsta sub 18 ani.

Etichetarea produselor alimentare care conțin larve congelate, paste, uscate sau pulverizate de Alphitobius diaperinus (viermi mici de făină) indică faptul că acest ingredient poate provoca reacții alergice la consumatorii cu alergii cunoscute la crustacee și la produsele crustacee și acarienii de praf.

Aceste indicații apar lângă lista de ingrediente.

De ce formularea de avertizare pentru minori?

Explicația este următoarea: copiii și tinerii sunt mai expuși decât adulții și vârstnicii la reacții alergice în general la alimente și substanțe, întrucât organismul adult a avut deja ocazia să fi fost expus, în medie, la diverse substanțe și alimente, pe parcursul vieții, obținând apărări imunitare mai mari, în timp ce un organism tânăr și în creștere poate fi mai vulnerabil din acest punct de vedere.

De aici și decizia de a indica pe etichetă, ca măsură de precauție și prudență, că produsul nu trebuie luat de către nimeni sub 18 ani.

Dar acest sacrosant principiu de precauție s-a hotărât doar pentru suplimente și nu și pentru alimentele care vor conține larve, se minte bine. Un alt defect de neiertat și inconsecvență a acestui regulament european.

De altfel, aceste larve pot fi folosite, conform Regulamentului, într-o varietate de alimente și preparate, pe lângă suplimente:

tabela larve

Sursa: lindependente.online

Foto: Raimond Spekking

Alte surse:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2022.7325

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).