Sănătate

Se apropie Covid-ul de sfârșit? Pfizer lansează un plan pentru a confirma profiturile record!

Se apropie Covid-ul de sfârșit? Pfizer lansează un plan pentru a confirma profiturile record!

După ce a încasat profituri amețitoare în 2022 datorită vânzării vaccinului său anti-Covid de tip ARNm, gigantul farmaceutic Pfizer - BioNTech se așteaptă la o scădere a profiturilor pentru anul în curs și din cauza cererii mai scăzute de vaccinuri de către statele care au stocuri semnificative de seruri, încă de aruncat din depozite, dar nu numai!

Virusul și-a diminuat intensitatea și nu mai este atât de înfricoșător. Medicii explică că, cazurile grave aproape au dispărut și din ce în ce mai puține persoane sunt supuse inoculării!

Ca urmare a reducerii situației de urgență sanitară, afacerile record ale unuia dintre principalii producători de vaccinuri se dezumflă și ele.

Dacă, pe de o parte, directorul gigantului farmaceutic, Albert Bourla, a descris 2022 drept „un an record” în ceea ce privește veniturile și „satisfacția pacienților”, pe de altă parte, el a definit 2023 drept „un an de tranziție” care ar trebui să conducă compania către un nou boom așteptat pentru 2024, an în care compania se așteaptă la o revenire a profiturilor.

În 2022, Pfizer a atins venituri de 100,3 miliarde de dolari, o cifră fără precedent, pentru un venit net de 31 de miliarde de dolari, în timp ce câștigurile pe acțiune au fost de 6,58 dolari!

Comparativ cu anul precedent, veniturile au crescut cu 23%, profiturile au crescut cu 43% la 31,3 miliarde de dolari și câștigul pe acțiune a crescut cu 62% până la 6,58 USD!

Pentru anul 2023, totuși, se așteaptă o scădere bruscă, cu venituri cuprinse între 67 și 71 de miliarde de dolari, cu câștiguri pe acțiune între 3,25 și 3,45 dolari.

Cu toate acestea, conform declarațiilor companiei, veniturile din produsele anti-Covid ar trebui să înceapă să crească din nou în 2024, odată cu sfârșitul stocurilor acumulate.

Bourla a spus că 2022 a fost „un an de recorduri, nu numai în ceea ce privește veniturile și câștigurile pe acțiune, care au fost cele mai mari vreodată, ci mai ales în ceea ce privește procentul de pacienți care au avut o percepție pozitivă despre noi și despre munca noastră.

Perspectivele pentru anul 2023 sunt mai puțin roz decât cele pentru anul 2022 și din cauza încheierii programului guvernului SUA de achiziție de vaccinuri și produse anti-Covid, precum și a faptului că cererea de seruri ARNm a scăzut odată cu scăderea pandemiei, în timp ce guvernele cumpără mai puține loturi atât din cauza scăderii cererii, cât și datorită faptului că multe vaccinuri achiziționate nu au fost încă folosite.

O imagine care i-a lăsat dezamăgiți pe analiști de performanța din anul curent: scăderea veniturilor, de fapt, promite să fie mai profundă decât se aștepta și asta explică și performanța nu deosebit de strălucitoare a acțiunii pe bursă după publicarea datelor, înainte de scădere și apoi în jurul parității.

Se așteaptă cerere și pentru medicamentul antiviral Paxlovid. În detaliu, Pfizer prevede că în 2023 vânzările de vaccinuri vor scădea cu 64%, pentru o valoare de circa 13,5 miliarde de dolari, în timp ce cele ale lui Paxlovid vor scădea cu 58%, pentru o valoare de circa 8 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, compania a spus că este încrezătoare pentru 2024, datorită lansării unui număr mare de produse noi.

Într-adevăr, Bourla a declarat că:

“Următoarele 18 luni vor fi cele mai importante din istoria Pfizer pentru că vom face ceva ce nu s-a mai făcut până acum. Vom lansa 19 noutăți. Cele mai multe dintre ele sunt produse noi, iar unele dintre ele sunt indicii noi ale produselor existente.

Estimăm că aceste noi lansări vor genera venituri de aproximativ 20 de miliarde de dolari în 2030”.

Prin urmare, compania se repoziționează de la o piață guvernamentală la una privată, revenind la normalitate.

Deși speranța este să atingă din nou cifrele record din 2022, va fi greu ca odată cu relaxarea pandemiei și odată cu încetarea contractelor de cumpărare semnate de state, gigantul farmaceutic să poată egala din nou cifrele din trecut!

„În 2022 am vândut mai multe cicluri de tratament la prețuri pandemice decât au fost utilizate în cele din urmă.

Acest lucru a condus guvernele la crearea de stocuri, care ne așteptăm să fie absorbite în 2023, posibil în a doua jumătate a anului.

În această perioadă, ne așteptăm să începem să vindem Paxlovid prin canale comerciale la prețuri comerciale”, a explicat Bourla.

În același timp, președintele companiei a subliniat scenarii care ar putea aduce producătorului de medicamente venituri de 84 de miliarde de dolari în 2030, sau 70 de miliarde de dolari într-un scenariu mai puțin optimist, excluzând medicamentele COVID (vaccinuri și Paxlovid).

Pentru a îndeplini aceste obiective de venituri, compania își extinde gama de produse farmaceutice cu un grup de noutăți care includ, printre altele, două vaccinuri RSV pentru gravide și vârstnici, anticorpul bispecific BCMA Elranatamab în mielomul multiplu rezistent sau refractar, Ritlecitinib în alopecie areata și numeroase alte produse.

Prin urmare, Pfizer pariază totul pe investiții în noi produse farmaceutice, deoarece odată cu slăbirea situației de urgență pandemică, afacerea cu vaccinuri s-a dezumflat!

Compania trebuie așadar să revină la normal prin adoptarea prețurilor comerciale și a strategiilor obișnuite de pompare a veniturilor în speranța de a repeta cifrele record din 2022 realizat gratie acordurilor cu state, încă secrete.

În același timp, în timp ce Pfizer susține că a făcut colecții stelare și plănuiește investiții de acum până în 2030, apar din ce în ce mai multe studii științifice (puse în vizorul public) care evidențiază creșterea sau agravarea anumitor patologii în urma vaccinării cu seruri la ARNm.

Sursa: lindependente.online

Foto: Donald Trung Quoc Don

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).