Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis să oprească cea de-a doua fază a investigației sale științifice privind originile pandemiei de Covid-19.
Potrivit revistei Nature, care a relatat vestea, motivele opririi ar fi de explicat în dificultatea manifestată de OMS în realizarea cercetării, care de fapt rămăsese inactivă de mult timp, într-un context ostil și închis precum cel chinezesc.
Totuși, înțelegerea modului în care primii oameni au contractat virusul de la SARS-CoV-2 ar fi fost extrem de importantă din mai multe motive:
- în primul rând, ne-ar fi oferit răspunsuri concrete și, mai presus de toate, ne-ar fi ajutat să înțelegem cum să prevenirea viitoarelor epidemii,
- “nu va exista faza a doua, planul nostru de a proceda în etape s-a schimbat”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog OMS la Geneva, Elveția.
Planul despre care vorbește expertul a fost lansat în ianuarie 2021, când o echipă internațională specializată s-a deplasat la Wuhan, China, în locul unde a fost detectat pentru prima dată virusul Covid-19.
Echipa, colaborând cu cercetători chinezi și după mai multe analize, a publicat un raport rezumativ, dar nu exhaustiv, al posibilelor cauze care stau la baza nașterii Coronavirusului, subliniind patru scenarii.
În raportul său, echipa ONU a susținut întotdeauna ca ipoteză cea mai probabilă saltul speciilor de la lilieci la oameni (prin intermediul unei gazde intermediare), totuși ar fi fost faza a doua pentru a investiga în continuare cercetarea și a ajunge la o concluzie certă și definitivă despre ceea ce s-a întâmplat în China și în restul lumii.
S-ar putea să nu ajungem niciodată la aceste concluzii. Pentru a încerca să definească o cronologie a răspândirii virusului, cercetătorii continuă să analizeze dovezile și datele, repetând unele teste, inclusiv cele pe ape uzate, probe de sânge și animale, dar, din propria recunoaștere, a trecut prea mult timp.
Practic, unele elemente necesare identificării originii virusului nu mai există. Asta pentru că „politica mondială ne-a împiedicat cu adevărat”, a reiterat epidemiologul OMS.
Într-adevăr, în anii pandemiei atitudinea acuzatoare a unor țări, inclusiv a Statelor Unite, pentru a cita un exemplu nu prea întâmplător, nu a facilitat colaborarea, deja delicată în sine, cu China.
Președintele de atunci, Donald Trump, a acuzat Institutul de Virologie din Wuhan, care lucra la acea vreme la coronavirus, că a lăsat virusul să scape.
Un scenariu definit ulterior de raportul OMS drept „foarte improbabil”. Dar includerea și luarea în considerare a acestei posibilități în documentul Organizației a fost un motiv de închidere de către cercetătorii și oficialii chinezi.
Atât de mult încât să resping propunerile ulterioare ale OMS, inclusiv cea de a controla piețele de animale sălbatice din Wuhan și de a inspecta mai întâi laboratoarele din jurul zonei contaminate, deoarece sunt deja considerate a fi excluse din cauza improbabilității lor.
Gerald Keusch, director asociat al National Emerging Infectious Diseases Laboratory Institute de la Universitatea Boston din Massachusetts, a declarat că:
„investigația a fost gestionată greșit de comunitatea globală. A fost manipulat greșit de China. A fost tratat greșit de către OMS”.
Acesta din urmă, în opinia sa, ar fi trebuit să fie mai dur cu autoritățile chineze și să se impună în fața oricărui refuz de a coopera.
Pe de altă parte, Van Kerkhove a apărat activitatea OMS, argumentând în schimb că directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a încercat întotdeauna să stabilească un dialog cu oficialii guvernului chinez pentru a împinge China să partajeze date.
Acum ce e? În timp ce Organizația Mondială a Sănătății speră să ajungă la o concluzie folosind lucrările „Grupului de consultanță științifică pentru originile noilor agenți patogeni” (SAGO), un grup de cercetare fondat special în 2021 și care poate conta pe 26 de oameni de știință care investighează originile coronavirusului, pe de altă parte, în afara OMS, unele studii propuse pentru faza a doua au mers înainte de către cercetători de la Beijing și Wuhan, cu un mic progres.
Sigur, așteptările nu sunt multe. Într-un interviu realizat de L'indipendente cu Francesco Zambon, șeful cercetătorilor Organizației Mondiale a Sănătății, care a scris un raport privind gestionarea primului val al pandemiei de către guvernul italian, cenzurat de OMS în 24 de ore, numeroase lacune , au apărut neajunsuri și inconsecvențe în cadrul unui sistem care ar trebui, în schimb, să protejeze sănătatea publică.
Cu siguranță, noi cetățenii avem o idee de cum au decurs lucrurile, văzând toate aceste autorități care nu doresc să ne expună oficial adevărul, au arătat foarte multe ezitări și prezintă un dezinteres total pentru elucidarea acestor teorii care au cuprins în acești ultimi ani omenirea.
În această perioadă pandemică ne-au demonstrat cât de nedemocratice sunt aceste instituții și anumite guverne ale unor țări la care te așteptai la mai multă flexibilitate, care ar trebui să fie direct interesate, cu adevărat de sănătatea noastră, și care să nu participe în nici un caz la jocurile de culise ale unor grupuri de interese!
Lupta pentru adevăr și dreptate a devenit cu adevărat o iluzie chiar și în occident, în acele democrații autentice de care ne place mereu să vorbim, să le amintim, dar care parcă subit au uitat de drepturile omului și de respectarea constituțiilor care sunt cartea de temelie a oricărei țări democratice!
Doresc să amintesc cea mai neagră perioadă din viața mea, perioada pandemică! A fost ca un coșmar care nu se mai termina... cu persoane constrânse să se supună unui tratament experimental, cu muncitori lăsați acasă pentru că nu s-au supus acestor obligații ale guvernelor!
Cu oameni excluși din societate, oameni care au fost puși unii contra altora într-un război al manipulării și deformării realității pe care unii au reușit să o perceapă și să nu o accepte luptând pentru drepturile lor, drepturi fundamentale protejate prin tratatele internaționale ale drepturilor omului!
Ar fi multe de spus, dar închei prin a vă aminti că libertatea de exprimare, de mișcare, de supraviețuire sunt drepturi care se apără în fiecare secundă și sunt inviolabile și de neatins într-o societate cu adevărat liberă și democratică!
Luptați în fiecare zi pentru drepturile voastre, nu renunțați niciodată să visați și să sperați că într-o bună zi, prin luptă și implicarea noastră a tuturor în număr cât mai mare, vom putea redeveni liberi!
Autor: Daniel Oprican
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu