Multă teroare degeaba. O liniște vine din China cu privire la valul de infecții cu Covid-19:
„Valul este pe cale să se încheie și nu a existat o înmulțire semnificativă a cazurilor în timpul sărbătorilor de Anul Nou Lunar”.
Astfel, în ultimul său buletin săptămânal, Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CCDC) liniștește progresul crizei care a apărut în țară de la începutul lunii decembrie și de la încheierea strategiei de „toleranță zero” față de virus.
Totuși, timp de o lună și jumătate, narațiunea pandemică despre situația din China a preluat tonuri apocaliptice, inundând eterul cu scenarii catastrofale capabile să terorizeze opinia publică.
Și nici măcar nu este prima dată când au mers atât de departe încât să răspândească alarme nefondate despre acele țări care au decis să slăbească restricțiile anti-Covid.
În octombrie 2021, sperietura media a lovit Marea Britanie cu o serie de presupuneri de rău augur! Londra rezistase estimărilor catastrofale, înregistrând mai multe infecții decât Italia, dar mai puține spitalizări și, mai ales, mai puține decese chiar și în absența blocajelor pe scară largă.
Același scenariu a avut loc în ultimele săptămâni cu China. De mai bine de o lună, experții, orfani ai blocajelor și ai permiselor verzi, au revenit în lumina reflectoarelor pentru a prezice dezastrele și a repropune închideri și restricții.
După Burioni, care în jurnalul italian Repubblica acuzase Beijingul că s-a vaccinat „puțin și rău” și Ricciardi, care a relansat examinarea atentă a colegului său în publicația La Stampa,
„Fără vaccinuri ARN sunt lipsiți de apărare. Avem nevoie de un tratat internațional de pandemie pentru a interveni”, a mai intervenit Remuzzi.
În ziarul Corriere della Sera, directorul Institutului de Cercetări Farmacologice Mario Negri a condamnat relaxarea restricțiilor drept „o greșeală inacceptabilă la aproape trei ani de la începutul pandemiei”.
Potrivit lui Remuzzi, recurgerea la restricții și apoi relaxarea acestora ar fi fost o greșeală. Odată parcurs drumul blocajelor și limitărilor libertăților personale, nu ar fi trebuit să dai înapoi atât de brusc, în ciuda protestelor care au înfuriat națiunea asiatică.
Un al mare specialist la televiziunile italiene pe durata pandemiei este Bassetti, care își arată îngrijorarea cu privire la situația din China, iar pe Twitter, ajunge să vorbească nu mai puțin decât de riscul unei bombe biologice:
„Situația Covid-19 din China riscă să reprezinte o viitoare bombă biologică. În loc să tacă pentru totdeauna, având în vedere că China reprezintă un adevărat mormânt pentru ei iar teoriile lor s-au dovedit a fi false și nefondate, cei no vax a reluat mistificarea. Ce păcat".
{source}<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="it" dir="ltr">La situazione <a href="https://twitter.com/hashtag/COVID19?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#COVID19</a> in <a href="https://twitter.com/hashtag/Cina?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#Cina</a> rischia di rappresentare una futura bomba biologica. Anziché tacere per sempre (visto che per loro la Cina rappresenta una vera tomba e le loro teorie si sono dimostrate false e infondate), i <a href="https://twitter.com/hashtag/novax?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#novax</a> hanno ripreso a mistificare. Che pena</p>— Matteo Bassetti (@ProfMBassetti) <a href="https://twitter.com/ProfMBassetti/status/1608499470181994497?ref_src=twsrc%5Etfw">December 29, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>{/source}
Mass-media nu s-a lăsat mai prejos:
„Covid, China se cufundă înapoi în coșmarul anului 2020”, titra Skytg24, în timp ce Repubblica a vorbit despre o „furtună perfectă”, acuzând „politicile greșite ale Beijingului, campania imunitară limitată, vaccinuri mai puțin eficiente decât cele occidentale la rădăcina situației dificile din țara lui Xi Jinping”.
În special, citând o proiecție a trei profesori de la Universitatea din Hong Kong, publicată de CNN, presa a estimat că ieșirea bruscă a Chinei din restricții ar fi putut cauza o supraîncărcare a sistemului de sănătate și un milion de decese (care ar fi reprezentat 0,07% din populația globală a Chinei de 1,412 miliarde).
Astfel, agențiile de presă, TG și ziarele au conturat un scenariu catastrofal, deschizând ușa „experților” care, poate suferind din cauza faptului că au fost departe de lumina reflectoarelor, se întorseseră prompt în saloanele de televiziune afișând numere improbabile de decese.
De parcă tonurile apocaliptice nu ar fi fost de ajuns, imaginile din satelit ale cozilor lungi din fața crematoriilor chinezești, filmate cu morbiditatea obișnuită de către mass-media, au avut grijă de memoria camioanelor militare care au dus sicriele morților de Covid din orașul Bergamo.
În ciuda acestui fapt, China nu s-a transformat în „bomba biologică”, nici un roi de noi variante notorii nu a copleșit națiunea asiatică sau a investit restul lumii deocamdată.
Cu toate acestea, cu toții am fost loviți din nou de sperieturi mediatice, așa cum ne-au obișnuit de vreo 3 ani de când avem această narațiune pandemică!
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu