Monsanto, o multinațională americană achiziționată de gigantul farmaceutic Bayer, manipulează căutările online pe glifosat prin tehnici precum răspândirea dezinformării și negarea științifică, potrivit unui raport publicat de grupul american de cercetare Right to Know, care se ocupă cu denunțarea infracțiunilor corporative care amenință sănătatea publică, mediul și sistemul alimentar.
Concentrându-se pe celebrul erbicid (cunoscut sub marca Roundup), autorii fac lumină asupra strategiei cu care Monsanto a încercat să apere produsul, la adăpost de critici prin tehnici oarecum incorecte.
Un modus operandi îngrijorător, mai ales dacă se consideră că, după cum se precizează în raport, zeci de ani de știință au legat glifosatul de probleme de sănătate precum cancerul, iar această analiză se bazează pe un corp vast de documente, inclusiv mii de pagini de documente interne publicate de Monsanto.
Din aceste documente a reieșit că compania multinațională a discreditat indirect oamenii de știință și jurnaliştii critici la adresa pesticidului, aliandu-se cu profesori și jurnalişti și folosind grupuri de front care au cheltuit 76 de milioane de dolari în cinci ani pentru a dezinforma.
Printre acestea se numără Proiectul de alfabetizare genetică și Consiliul American pentru Știință și Sănătate (ACSH), care și-au împins frecvent mesajele în partea de sus a Știrilor Google.
Un utilizator care intenționează să citească „știri despre carcinogenitatea probabilă a glifosatului, denunțată de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), ar putea încerca să caute termenii „IARC și glifosat” pe Google News”, se arată, de exemplu, în raport.
Conform acestuia, însă, pe 14 octombrie 2021, utilizatorul „a descoperit că 4 dintre primele 10 rezultate provin dintr-o singură sursă: Consiliul American pentru Știință și Sănătate (ACSH)”.
Articolele ACSH din acea zi aveau și titluri precum:
„Glifosatul nu provoacă cancer” evident, nu întâmplător, având în vedere că „e-mailurile interne arată că Monsanto a plătit ACSH pentru a încerca să discrediteze constatările IARC privind carcinogenitatea glifosatului”.
Cu toate acestea, cel menționat nu este cu siguranță singurul caz în care un aliat Monsanto s-a impus pe Google News, al cărui „algoritm de căutare” pe glifosat și nu doar, cel puțin în cei 3 ani monitorizați (2019-2021) a fost dominat de „un mic grup de comunicatori științifici conectați la Monsanto”.
Acestea includ Science 2.0, un „Site web legat de ACSH” și care apare pe primul loc al unei căutări Google News în februarie 2020 pentru termenii „glifosat și cancer”.
Site-ul se promovează cu sloganul:
„Cei mai buni oameni de știință din lume. Cei mai deștepți cititori ai internetului”, în ciuda faptului că proprietarul său, Hank Campbell, „a fost președinte al ACSH finanțat de Monsanto din 2015 până în decembrie 2018”.
În 2018, Campbell a achiziționat și ScienceBlogs.com, iar acesta din urmă, împreună cu site-uri precum Science 2.0, a „promovat încrucișat celelalte site-uri web și site-ul ACSH cu conținut în favoarea pesticidelor și a altor produse realizate de companiile de finanțare ale ACSH, inclusiv Monsanto”.
Nu este surprinzător, totuși, deoarece Monsanto și-a „perfecționat abilitățile în acest domeniu de zeci de ani”.
Nu trebuie decât să ne gândim în trecut, cu peste 20 de ani în urmă, când, după cum a subliniat George Monbiot în The Guardian, fostul director de comunicații prin internet al Monsanto, Jay Byrne, a contribuit la influențarea dezbaterilor online despre alimentele modificate genetic cu ajutorul „falșilor cetățeni”:
oameni existenți care au servit la răspândirea mesajelor împotriva oamenilor de știință și ecologistilor critici cu privire la culturile modificate genetic.
De ani de zile, așadar, „discursul public online” a fost „conturat” de multinațională, care a reușit să se impună datorită nu numai tehnicilor menționate, ci și colaborării cu diverse universități publice și cu unele fundații precum Fundația Bill & Melinda Gates, care „au oferit sprijin companiilor de pesticide din domeniul relațiilor publice”.
Dacă adăugăm la acestea activitățile de lobby care vizează influențarea reglementării glifosatului, cu șase grupuri comerciale menționate în documentele Monsanto care au cheltuit și peste 1,3 miliarde de dolari în cinci ani pentru asta, este de înțeles de ce s-a susținut drept „cel mai utilizat erbicid pe scară largă în lume”.
Cred că acum puteți realiza cum funcționează lucrurile și cu știința, într-o lume în care contează doar banii și interesele financiare ale multinaționalelor!
Surse:
Adaugă comentariu