Război Ucraina

UCRAINA: Soldații ucraineni se revoltă după noua lege a lui Zelensky împotriva dezertorilor

UCRAINA: Soldații ucraineni se revoltă după noua lege a lui Zelensky împotriva dezertorilor

Din ce în ce mai mulți militari ucraineni se răzvrătesc împotriva legii, dorită de președintele Zelensky și intrată în vigoare în luna ianuarie, care prevede întărirea pedepselor pentru militari în caz de dezertare, nerespectare sau criticare a ordinelor!

Peste 25.000 de militari ucraineni au semnat o petiție în care se precizează că, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 8271:

„comandamentul va avea o pârghie fără precedent pentru a șantaja și a întemnița militarii pentru aproape orice critică la adresa deciziilor lor, chiar dacă deciziile sunt incompetente și se bazează pe un management slab al luptei (cum este adesea cazul)”.

În special, pentru abandonarea voluntară a unei unități sau a unui post de serviciu se prevede închisoare de la 5 la 10 ani, pentru dezertare de la 5 la 12 ani și pentru abandonarea voluntară a câmpului de luptă sau refuzul de a acționa cu armele de la 5 la 10 ani.

Ceea ce înseamnă că până și cei care abandonează câmpul pentru a-și salva viața sau pentru că au lipsită de muniție pot fi pedepsiți cu închisoare.

Legea îi privează pe soldați și de posibilitatea de a face apel.

„În loc să mulțumim armatei, care a reținut o invazie rusă la scară largă timp de aproape un an și a desfășurat operațiuni de succes pentru eliberarea teritoriului, primim închisoare pentru cel mai mic dezacord sau comentariu la adresa comandanților (dintre care mulți dau adesea ordine din spate)", scriu bărbații ucraineni exprimându-și toată frustrarea.

Statul Major al armatei ucrainene, care a făcut lobby pentru aprobarea noii legi, consideră că acest lucru va face disciplina mai echitabilă!

O notă explicativă care însoțește textul, de fapt, explică că judecând infracțiunile de la caz la caz, ca până acum, există riscul ca unii infractori să scape de pedeapsă pentru infracțiuni grave, în schimb să primească pedepse mai aspre pentru încălcări mai puțin grave.

La rândul său, Zelensky, în răspunsul său la petiție, a explicat că:

„Garanția capacității de luptă a unităților militare și, în cele din urmă, victoria Ucrainei asupra agresorului este, printre altele, respectarea disciplinei militare, care este bazată pe conștientizarea militarilor cu privire la îndatorirea lor militară, responsabilitatea pentru protecția Patriei, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, pe loialitatea lor față de jurământul militar”.

Totuși, potrivit militarilor, legea ar fi „avantajoasă pentru inamic”, întrucât îi demoralizează pe militarii forțelor armate ucrainene, „deja epuizați de războiul de un an cu un inamic mai mare numeric”, insuflându-le neîncrederea față de parlament și însuși președintele Ucrainei.

Ar fi, așadar, primele semne serioase ale unei crize în cadrul armatei ucrainene, o parte din care nu mai este dispusă să tolereze un tratament excesiv de dur, perceput ca inechitabil.

Soldații, avocații și observatorii drepturilor omului au criticat măsurile, considerându-le nu doar dăunătoare moralului combatanților, ci și ineficiente din punctul de vedere al capacității de a impune disciplina militară.

„Noile reguli de pedepsire a soldaților înlătură discreția și transformă instanțele într-un „calculator” pentru aplicarea pedepselor soldaților, indiferent de motivele infracțiunilor lor”, a declarat avocatul Anton Didenko pentru agenția de presă ucraineană Interfax.

În timp ce Coaliția ONG Reanimation Package of Reforms a scris într-o notă că:

„Această lege va avea consecințe negative pentru protecția drepturilor personalului militar acuzat de săvârșirea unei infracțiuni și va reduce nivelul motivației în timpul serviciului”.

Desigur, cu totul altă părere au administrația de la Kiev și comandanții militari, care consideră că legea este necesară pentru „întărirea răspunderii pentru săvârșirea infracțiunilor penale și administrative săvârșite în mediu de luptă”, dar și pentru „evitarea pierderilor nejustificate de personal.

Cu toate acestea, Zelensky a spus că este convins că, „infracțiunea trebuie aplicată ținând cont de natura individuală a răspunderii juridice, gradul de gravitate al infracțiunii săvârșite, principiile justiției și ale statului de drept”.

De remarcat că în Occident, când Putin anunțase o mobilizare militară parțială, presa trase un semnal de alarmă împotriva „coerciției totalitare” care ar fi obligat pe oricine să se înroleze în armată fără discernământ, rezervând pedepse extrem de dure dezertorilor!

Ne amintim imaginile de la știri și videoclipuri cu cozi lungi de kilometri la granița cu Georgia pentru a scăpa de serviciul militar.

Știri, însă, neadevărate, întrucât mobilizarea, contrar a ceea ce se întâmplă în Ucraina, a inclus doar recruți, atât de mult încât Putin însuși declarase că:

„proiectul militar îi va chema pe cetățenii care fac deja parte din rezerve și pe cei care au efectuat serviciul militar în forțele armate și au experiență. Rechemații, înainte de a fi trimiși pe front, vor efectua pregătire ulterioară”.

Acum aceeași atenție pare să nu se acorde noii legi promulgate de Zelensky care prevede pedepse foarte aspre chiar și pentru simpla nesupunere sau critica la adresa comandamentelor militare, evitând cu grijă supraamplificarea apelului soldaților ucraineni, poate pentru a nu deranja acea imagine perfectă a țării democrate și apărătoare a „valorilor occidentale” pe care mass-media a ajutat-o ​​să o răspândească despre Ucraina, pentru a se opune autocrației Rusiei „lui Putin”.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).