În Ucraina, un nou vârf a fost atins în ciocnirea politico-religioasă cu arestarea mitropolitului Pavel și alungarea călugărilor din Kyjevo-Pečers'ka lavra, vechea mănăstire a Peșterilor din Kiev.
Kyjevo-Pechers'ka lavra, o mănăstire care datează din 1051, condusă de mitropolitul Pavel, a rămas fidelă Patriarhiei Moscovei în ciuda schismei Bisericii Ortodoxe Ucrainene care a început la 15 octombrie 2018 și, de asemenea, după începerea numită „operație militară specială”.
Pavel, ca și alți clerici, este acuzat de autoritățile ucrainene că sprijină Rusia și efortul său de război și acum, plasat în arest la domiciliu, riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare.
La începutul lunii martie, instanța de la Kiev a ordonat oamenilor din interiorul mănăstirii să părăsească clădirea până pe data de 29 a lunii martie.
Mitropolitul Pavel a făcut diverse apeluri către guvernul Zelensky pentru a interveni asupra deciziei instanței din capitala Ucrainei, cerând să nu folosească religia ca formă de ripostă politică.
Aceste invitații la reflecție nu au avut niciun folos și, la 1 aprilie, forțele de securitate ucrainene au început evacuarea forțată a celor aproape o mii de oameni din interiorul mănăstirii și l-au arestat pe mitropolitul Pavel.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) spune că Mitropolitul Pavel este:
- „suspectat de încălcarea egalității cetățenilor”,
- că „a insultat în mod repetat sentimentele religioase ale ucrainenilor”,
- precum și că „a făcut declarații prin care să justifice sau să infirme acțiunile statului agresor”.
Declarațiile care l-ar incrimina pe cleric au fost interceptate de serviciile de la Kiev în ultimele luni. Pavel se apără declarând că nu a făcut nimic pentru a fi acuzat și a numit acțiunea „un ordin politic”.
Potrivit Ministerului rus de Externe, arestarea mitropolitului și sechestrarea lavrei Kyjevo-Pechers'ka sunt acte „ilegitime din punct de vedere juridic și imorale din punct de vedere spiritual” și acuză Washingtonul că lucrează pentru „schisma Ortodoxiei”.
În ciuda intervenției forțelor de securitate, călugării și credincioșii continuă să păzească mănăstirea.
„Timp de multe secole, creștinismul ortodox a format baza spirituală și culturală comună a vieții popoarelor Rusiei și Ucrainei și ar putea servi la restabilirea înțelegerii reciproce în viitor, dar înseși bazele unui astfel de dialog sunt subminate în Ucraina chiar acum și se încearcă distrugerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene din inițiativa conducerii Ucrainei”, au fost cuvintele pronunțate în ianuarie anul trecut de mitropolitul Antonie (Sevryuk) de Volokolamsk, șeful Departamentului pentru relațiile ecleziastice externe al Patriarhiei Moscovei, în cursul un link video către o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
Deja în decembrie anul trecut, mai mulți religioși au fost sancționați și zeci de biserici din toată țara percheziționate de SBU.
O operațiune care a dus doar la descoperirea unor pașapoarte, simboluri și cărți rusești. În acea perioadă, preotul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Andriy Pavlenko a fost condamnat la 12 ani pentru că a transmis rușilor informații despre pozițiile ucrainene și a fost trimis în Rusia o săptămână mai târziu, ca parte a unui schimb de prizonieri.
„Nu a existat nicio mențiune în descoperirile de arme sau de sabotori. Ceea ce au spus că au găsit au fost materiale tipărite, documente, care nu sunt interzise de legea ucraineană”, a declarat Mitropolitul Klyment al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la momentul perchezițiilor masive.
Cu acea ocazie Klyment mai trebuia să spună că, de la începutul războiului, până la 400 din cele 12.000 de biserici ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-au convertit la Biserica Ortodoxă a Ucrainei, creată într-o schismă de la Patriarhia Moscovei în 2018.
După disputa religioasă cu privire la ziua sărbătoririi Crăciunului în Ucraina, cu perioada paralelă a opririlor și perchezițiilor, același tipar se repetă în mijlocul Postului Mare și aproape de Paște!
Din nou religia este folosită ca instrument politic într-un conflict care după cum s-a văzut, a început cu mult înainte de 24 februarie 2022.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu