Parlamentul Ungariei, la inițiativa Executivului, a aprobat o rezoluție în favoarea păcii în Ucraina.
„După un an de război între ruși și ucraineni, se arată în document, a venit vremea păcii. Angajamentul nostru vizează o încetare a focului care să aibă loc cât mai curând posibil”.
O perspectivă care reproduce cu fidelitate abordarea guvernului lui Victor Orban, care a rămas mereu fidel liniei de a nu trimite arme la Kiev.
Pe scurt, pentru prima dată un stat membru NATO a revendicat oficial pacea în Ucraina.
Luna trecută, la un an de la începerea războiului, în mesajul său anual către națiune, premierul a subliniat rolul cheie al țării sale în actualul scenariu geopolitic:
„Ungaria, a spus el, este singura țară care este pentru pace, restul UE alimentează războiul. Acesta nu este războiul nostru, trebuie să stăm în afara lui, îndemnăm la o încetare imediată a focului, Rusia este un partener important pentru energie, așa că trebuie să avem un dialog, să menținem relațiile cu Moscova”.
Un mesaj reiterat în cuvinte foarte clare în urmă cu doar câteva zile în cadrul unui interviu la radio:
„Al treilea război mondial nu a fost niciodată atât de aproape”, a declarat Orban, criticând cu tărie „febra războiului” liderilor occidentali, care ar continua să trimită neînfricoșați „arme din ce în ce mai periculoase pentru Ucraina”.
Cuvinte care oglindesc pe cele ale ministrului de externe Péter Szijjártó, care a declarat săptămâna trecută că:
„viețile oamenilor nu se salvează cu arme și sancțiuni, ci cu acorduri de pace”, subliniind că
„nu vedem nicăieri în lume să existe forțe care își doresc cu adevărat a pune capăt acestui război. Suntem din ce în ce mai aproape de posibilitatea unui nou conflict mondial”.
Prin urmare, textul rezoluției se concentrează pe promovarea unui armistițiu și a unui acord de pace. Dacă, pe de o parte, sunt condamnate invadarea Ucrainei de către Putin și dreptul la autoapărare al Kievului, pe de altă parte, contrar a ceea ce s-a făcut prin documentul aprobat de adunarea ONU, însă nu cere retragerea trupelor ruse de pe pământul ucrainean.
Opoziţia s-a exprimat critic asupra acestui punct, subliniind că retragerea ruşilor este în schimb o condiţie „sine qua non” pentru atingerea păcii.
În timp ce majoritatea maghiară s-a declarat împotriva sancțiunilor impuse Rusiei, judecându-le drept un rău pe care ni-l facem singuri, întrucât ar fi produs o creștere a costurilor cu energia, socialiștii din băncile opoziției au criticat în schimb acțiunea guvernului, întrucât:
„Ungaria este singurul stat membru UE care cumpără în continuare petrol și gaze rusești, în timp ce alte țări apelează cu succes la diferite surse de energie”.
Strategiile de politică externă ale Ungariei, este clar, rămân mână în mână cu influența Moscovei.
În contextul unei crize cu rădăcini atât de adânci, care a explodat în urmă cu un an într-un război pe teren proiectat acum din ce în ce mai clar către riscul unei escaladări militare, guvernul de la Budapesta își etalează totuși poziția de „responsabilă”, despre care susține că vizează evitarea implicării țării în război și deschiderea unor licăriri concrete de pace.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu