Geopolitică

Iranul și Arabia Saudită au semnat un acord istoric de pace și cooperare

Iranul și Arabia Saudită au semnat un acord istoric de pace și cooperare

Acordul la care s-a ajuns la Beijing, pe intermedierea chineză, între Iran și Arabia Saudită ar putea fi un acord istoric, punând capăt celor șapte ani de tensiuni puternice.

Nu a venit din senin, de fapt, negocierile începuseră de ceva vreme. Acordul dintre cele două țări ar putea declanșa o schimbare bruscă în tabla de șah geopolitică din Orientul Mijlociu și ar putea genera repercusiuni puternice și asupra celei globale, marcând efectiv o plecare a șeicului Riad de la Washington și Tel Aviv.

Pactul este, fără îndoială, o victorie diplomatică pentru China și acum cele două țări semnatare par deja să se miște în a urma ceea ce ar putea marca un nou curs politic pentru zona Orientului Mijlociu.

Guvernele Iranului și Arabiei Saudite au lansat o declarație comună privind acordul, pe care Beijingul îl va garanta.

În prezența lui Wang Yi, un diplomat chinez de rang înalt, au fost secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională iranian, Ali Shamkhani, și consilierul pentru securitate națională saudit, Musaad bin Mohammed al-Aiban.

Declarația comună stabilește mai întâi restabilirea legăturilor și redeschiderea ambasadelor respective în termen de două luni.

„Eliminarea neînțelegerilor și a viziunilor orientate spre viitor în relațiile dintre Teheran și Riad va duce cu siguranță la îmbunătățirea stabilității și securității regionale, precum și la o cooperare sporită între națiunile din Golful Persic și lumea islamică pentru a gestiona provocările actuale”, au fost cuvintele lui Shamkhani.

Saudiții au mulțumit Irakului și Omanului pentru participarea la procesul de mediere, al-Aiban a spus apoi:

„Deși apreciem ceea ce am realizat, sperăm că vom continua dialogul constructiv”.

Întâlnirile dintre Arabia Saudită și Iran au început în 2021, găzduite și cu intermedierea Irakului. Oficial, relațiile dintre cele două țări s-au rupt în 2016, după ce oficiile diplomatice saudite au fost atacate de manifestanți care protestau împotriva execuției unor șiiți care a avut loc cu aproximativ o lună mai devreme la Riad.

Dar era un pretext. Tensiunile erau deja mari din 2011, un an de conflicte și tulburări politice pentru lumea arabă.

Această perioadă a fost definită de F. Gregory Gause drept „războiul rece al Orientului Mijlociu”, ai cărui principali pretendenți sunt Arabia Saudită și Iranul, luptă pentru hegemonia regiunii.

După cum s-a explicat deja în Raportul lunar numărul 16, din noiembrie anul trecut, cel dintre Arabia Saudită (suniți și wahabiți) și Iran (șiiți) este o ciocnire sectară și religioasă care se traduce în practică într-un conflict care implică interese economice și geopolitice.

Războiul a fost definit ca rece, în sensul că nu a existat niciodată o confruntare directă, ci mai degrabă folosirea războaielor proxy.

Alianțe reciproce și ireconciliabile au influențat și definiția „războiului rece”!

Statele Unite și lumea occidentală susțin Arabia Saudită și aliații săi regionali, în timp ce Iranul este susținut de China și, mai ales, de Rusia.

Dacă ne lărgim privirea dincolo de Orientul Mijlociu, incluzând Orientul Apropiat în analiză, întrebarea devine și mai complexă cu cât există și poziția de greutate a Israelului, care este și o țară aliată cu Occidentul, în special cu Statele Unite.

În acest triunghi geopolitic pentru hegemonia Orientului Apropiat și Mijlociu (așa-numitul Orient Mijlociu lărgit), fiecare națiune este dușmanul celorlalte și doar unele prietenii comune permit perioade de mai puțin contrast între două dintre părțile aflate în conflict!

Acesta a fost motivul pentru relațiile mai relaxate între țările din Golf, sub conducerea Arabia Saudită, și Israel.

În acest sens, cum să uităm Acordurile Avraam, negociate începând din 2019 și semnate în 2020 în Statele Unite de Israel, Emiratele Arabe Unite și Bahrain, pentru normalizarea relațiilor dintre ultimii doi și Israel.

Deși saudiții au fost întotdeauna reticenți să încheie oficial acorduri cu Israelul, este clar că le-au susținut în mod neoficial, permițând aliaților lor, Emiratele Arabe Unite și Bahrain, să le semneze.

Odată cu izbucnirea războiului deschis în Ucraina și cererea occidentală de a sancționa Moscova prin excluderea ei din arena globală, ceva s-a schimbat.

Arabia Saudită a respins cererea SUA de a nu reduce producția de țiței în cadrul OPEC și a început să tranzacționeze petrol cu ​​China, cel mai bun cumpărător de petrol saudit.

Cu această ocazie, de la Casa Albă, Biden a acuzat OPEC că „s-a aliniat cu Rusia”, avertizând Arabia Saudită că va trebui să facă față consecințelor deciziei de a reduce producția care ar favoriza Rusia și Iranul.

Între timp, Israelul lasă să se știe că încercarea de a-și normaliza legăturile cu Arabia Saudită nu va fi afectată de apropierea Riadului de Iran.

Emiratele Arabe Unite (EAU), prin gura ministrului de externe, Abdullah bin Zayed Al Nahyan, au salutat acordul la care sa ajuns între Arabia Saudită și Iran potrivit căruia cele două țări vor restabili relațiile diplomatice.

„Reluarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran este un pas important înainte pentru stabilitatea și prosperitatea regională” au fost cuvintele ministrului.

Emiratele Arabe Unite par să vrea să înceapă o repoziționare, în lumina noului acord, acuzând Israelul de politica sa teroristă și anti-arabă definită, precum și amenințarea cu încheierea primului acord de liber schimb între Israel și o țară arabă, semnat în mai anul trecut.

Deși trebuie să așteptăm evoluțiile și detaliile acestui acord, acesta din urmă ar putea cu siguranță să reproiecteze politicile internaționale și interesele strategice ale unei regiuni foarte importante pentru echilibrul geopolitic actual.

Se pare că SUA, prin politica sa externă imperialistă și prin dorința acerbă de a duce mai departe războiul cu Rusia, folosindu-se de Ucraina, a reușit să facă ceea ce nu cred că își dorea:

  • Să determine alianța dintre Rusia și China,
  • Să îmbunătățească relațiile dintre actorii din orientul mijlociu, după cum vedem prin acest acord,
  • Să piardă încet încet controlul în zonă!

Statele Unite conduse de Biden, evident el este doar ca și interfață, a reușit cele mai dezastruoase rezultate geopolitice la care nimeni nu se gândea înainte, și mai mult decât atât, aceste țări vor dori să se alături BRICS, ceea ce ar însemna cu adevărat o mare lovitură pentru SUA!

Sursa: lindependente.online

Foto: Twitter Serena Xue Dong

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).