Geopolitică

Proteste bune în Georgia dar rele în Moldova: dublu standard occidental!

Proteste bune în Georgia dar rele în Moldova: dublu standard occidental!

În Georgia, au avut loc în ultimele zile demonstrații pline de viață împotriva așa-numitei legi a „agenților străini”, care obligă companiile necomerciale, precum asociațiile, mass-media și ONG-urile, care primesc peste 20% din finanțarea lor din străinătate, să se înregistreze la un așa-numit registru al „agenților străini”.

Acesta din urmă ar permite autorităților să acceseze informațiile personale ale membrilor organizațiilor în cauză și ale terților implicați în activitățile acestora, precum și să solicite furnizarea periodică a unei serii de informații cu privire la natura fondurilor primite și la modul cum sunt cheltuite.

Legea este susținută de partidul majoritar „Visul Georgian”, condus de premierul Irakli Garibashvili, și a fost interpretată ca o manevră împotriva opoziției într-un context politic care, potrivit presei europene și pro-NATO, alunecă spre un regim autoritar apropiat de Moscova, atât de mult încât legea a fost etichetată „lege rusă”.

În realitate, actualul guvern, deși încearcă să mențină relații constructive cu Moscova, aspiră și el să adere la UE și la Alianța Atlantică.

În ciuda acestui fapt, informațiile occidentale au revenit pentru a agita spectrul unui presupus nou „Maidan”, revolta de stradă care a avut loc în Ucraina în 2014 care a dus la schimbarea guvernului odată cu demiterea președintelui de atunci Viktor Ianukovici, ridicând protestatarii pro-europenii la simboluri ale democrației împotriva presupusului autoritarism al susținătorilor Moscovei.

Din acest motiv, potrivit unor organe de presă occidentale, un videoclip cu o femeie fluturând steagul european în timp ce era lovită de tunurile de apă ale poliției ar fi devenit viral pe rețelele de socializare.

Manifestațiile din Georgia pot fi considerate inversul celor întâmplate în Moldova în ultimele săptămâni, unde probabil și mai multe mulțimi s-au revărsat în fața clădirii guvernului pentru a protesta împotriva administrației pro-europene și în sprijinul Moscovei.

Diferența constă în faptul că, în timp ce în acel caz protestele au fost acuzate că sunt direcționate de Kremlin și, prin urmare, considerate „rele”, cele pro-europene de la Tbilisi sunt susținute și încurajate de întreaga lume instituțională și mass-media europeană și americană, fără să se țină cont deloc de suspiciunea că ar putea fi stârnite de forțe extra-naționale.

Este un standard dublu în evaluarea expresiilor populare care arată cum pentru Occident demonstrațiile și protestele „bune” sunt întotdeauna și numai cele pro-Nato și pro-europene.

Potrivit Ministerului de Interne, șaizeci și șase de demonstranți au fost reținuți în incidente peste noapte, când poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă, în timp ce sticle de foc și pietre au fost aruncate în Parlament, pe care unii demonstranți au încercat să le asalteze.

Cincizeci de ofițeri și civili au fost, de asemenea, răniți în confruntări, a adăugat ministerul. Liderul partidului de opoziție Strategia Aghmashenebeli, Giorgi Vashadze, a denunțat „o utilizare disproporționată a forței împotriva unei demonstrații pașnice” și a spus că printre cei arestați se numără și Zurab Japaridze, șeful unui alt partid de opoziție, Girchi.

Șeful celuilalt partid de opoziție „Mișcarea Națională Unită”, Levan Khabeishvili, a făcut, în schimb, un apel să continue protestele zilnic până la revocarea legislației.

În urma reacției puternice a populației față de lege, președintele partidului majoritar, Garibașvili, a spus mai întâi că dezbaterea pentru votul în lectura a doua și a treia a legii nu va avea loc înainte de luna iunie cu avizul Consiliului Europei, în timp ce, ulterior, a retras direct legea.

Într-o notă publicată pe site-ul georgian Rustavi 2, citim că:

„Deoarece suntem responsabili față de fiecare membru al societății, am decis să retragem necondiționat proiectul de lege pe care l-am susținut fără nici o rezervă”.

Potrivit „Visului georgian”, legea a primit o lumină proastă etichetând-o „lege rusă”:

„I s-a dat o etichetă falsă de „lege rusă”, iar aprobarea ei la prima lectură a fost văzută de o parte a opiniei publice ca o abatere de la cursul european.

În plus, unele forțe radicale au reușit să-i implice pe unii dintre tineri în activități ilegale”, continuă declarația.

Cu toate acestea, guvernul a făcut cunoscut că, „când emoția se va domoli, vom face populația să înțeleagă pentru ce a fost”. În această dimineață s-a aflat că Parlamentul Georgiei a retras deja legea.

La rândul său, Moscova și-a reafirmat totala neimplicare față de lege prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov:

„Kremlinul nu a inspirat nimic și nu are absolut nimic de-a face cu asta”, a spus diplomatul.

Pe de altă parte, comentariul purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a fost sarcastic:

„acum este clar de ce Statele Unite nu sunt încă în Uniunea Europeană, la ei această lege este în vigoare din 1938”, a spus ea cu referire la legea Foreign Agents Registration Act privind „agenții străini” care este în vigoare de 85 de ani.

Pe de altă parte, delegația Uniunii Europene în Georgia și-a exprimat deplina satisfacție pentru retragerea legii:

Salutăm declarația partidului de guvernământ privind rechemarea proiectului de lege privind „influența străină” și „Solicităm tuturor liderilor politici din Georgia să reînnoiască reformele în sprijinul UE, incluziv și constructiv, și să obțină statutul de candidat al Georgiei în conformitate cu cele 12 priorități”, se arată într-un comunicat.

Prin urmare, protestele georgiene au reușit aproape imediat să blocheze proiectul de lege, tot datorită sprijinului UE.

Dimpotrivă, protestele populației moldovenești și cererea de demisie a guvernului au rămas luni de zile neauzite atât de administrația moldovenească, cât și de instituțiile occidentale, fiind acuzate că sunt influențate de Kremlin și, toate acestea, în ciuda faptului că situația socio-economică de la Chișinău este obiectiv dramatică de ani de zile și acum nesustenabilă din cauza deteriorării situației geopolitice internaționale.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).