Europarlamentarul Christine Schneider:
„Situație neplăcută, el mi-a spus să susțin legea Natura, altfel partidul popular PPE nu ar fi avut cale liberă pentru inițiativele lor. Banii Comisiei sunt folosiți pentru a influența acțiunea parlamentarilor”.
Votul așteptat astăzi la Strasbourg cu privire la așa-numita „lege a naturii” dorită de Verzi, nu-i oferă doar ocazia lui Manfred Weber, numărul unu al Partidului Popular, de a rupe alianța cu socialiștii și de a vira la dreapta prin apropierea de grupul conservatorilor ECR, dar mai ales scoate la iveală presiunea tehnocraților de la Bruxelles asupra unor europarlamentari pentru a-i convinge să susțină linia PSE.
Ziarul italian ”La Verità” a raportat, de fapt, indiscrețiile adunate din surse parlamentare care se referă la amenințările cu represalii politice suferite de raportorul alternativ al prevederii, deputatul german al PPE, Christine Schneider, care se retrăsese de la masa negocierilor cu cele mai multe forţe politice intransigente.
Ei bine, ieri Schneider nu numai că a confirmat totul, dar ne-a povestit și despre presiunile pe care le-a primit de la executivul UE și, în special, de la comisarul Frans Timmermans.
„Asta m-a convins să părăsesc masa negocierilor. Au fost întâlniri individuale cu europarlamentarii, pentru a-i convinge să susțină legea refacerii naturii” (care ar ajunge să prevină o serie lungă de activități agricole și să impună cel puțin 25.000 de kilometri de trasee fluviale fără baraje sau intervenții umane, cu risc de inundații).
„Am fost în biroul vicepreședintelui Timmermans și, de asemenea, în biroul comisarului pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, la Strasbourg.
Au vrut să știe de ce avem nevoie pentru a promova legea și au avut loc discuții similare și cu alți europarlamentari, nu numai din grupul meu.
Nu eram singură. În birou erau, de asemenea, era alt personal și alți deputați europeni și au vrut să știe ce să facă pentru a ne determina pe mine și pe grupul meu politic să votăm în favoarea acestei propuneri.
I-am exprimat îngrijorările mele, pe care le-am adresat PPE, Comisiei timp de nouă luni și care sunt foarte importante pentru mine și pentru grupul meu.
Și după ce și-au dat seama că nu vom renunța la poziție, au început imediat să spună:
„Bine, dacă nu votați în favoarea legii ”Natura”, PPE nu va mai primi inițiative legislative care sunt importante pentru dumneavoastră în această perioadă”.
Pe scurt, Timmermans a invitat-o pe Schneider să-și asume o atitudine mai colaborativă, sub pedeapsa de a nu mai vedea dosare nici cu binoclul.
„Pot spune cu adevărat că atmosfera acelei conversații a fost foarte neplăcută, a fost plină de presiune și aproape nepoliticoasă.
Nu pot accepta șantajul împotriva unui parlament ales democratic și a membrilor săi.
Cred că Timmermans a împărțit parlamentul cu comportamentul său, în loc să lucreze corect și să prezinte o propunere bună asupra căreia să putem discuta pașnic.
Făcând presiuni asupra mai multor europarlamentari, relațiile dintre Comisie și Parlament sunt deteriorate pe termen lung”, subliniază Schneider pentru ziarul La Verità.
„Cred că treaba Comisiei este să prezinte o propunere și apoi să ajute la medierea negocierilor dintre Parlament și Consiliu.
Nu este treaba lor să-și promoveze propria agendă politică. Și tocmai de aceea am părăsit masa”.
Dar povestea lui Christine Schneider continua. Cu un detaliu, dacă se poate, la fel de deranjant.
Ceea ce privește o altă „activitate” desfășurată de Comisie pe platforma europeană pentru afaceri și biodiversitate.
„Este o platformă de discuții finanțată direct de DG Env, sau mai degrabă de Direcția Generală pentru Mediu.
Secretariatul acestei platforme, administrat chiar de DG Env, a trimis un e-mail tuturor membrilor săi, inclusiv companiilor și ONG-urilor, pentru a le oferi un pachet complet de acțiuni pe rețelele de socializare și, de asemenea, o listă precisă a membrilor de propus”.
Prin urmare, Schneider a decis să denunțe public ceea ce se întâmplă.
Pentru că „Comisia Europeană a organizat o campanie politică pentru a-și trece proiectul de lege prin procesul democratic.
În mod evident, interpretează greșit rolul său și acest comportament trebuie neapărat revizuit, deoarece subminează și cooperarea dintre instituții.
Este inacceptabil ca o platformă finanțată integral de Comisie să ofere o foaie de parcurs pentru influențarea sau lobby-ul deputaților europeni”, adaugă ea.
Ea a mai subliniat că a fost „foarte surprinsă de rapiditatea cu care ONG-urile au informații și argumente importante, spre deosebire de alte asociații. Poate asta este o explicație”.
Desigur, „vicepreședintele Timmermans a trecut deja de două ori linia roșie”, conchide Schneider.
În această bătălie nu este singură. Italianul Pietro Fiocchi (Fdi), europarlamentarul comisiei de mediu care a ascultat primul mărturia colegei sale, comentează pentru La Verità:
„În Comisia de mediu am asistat la acte grave de intimidare politică de către oficiali ai Comisiei Europene împotriva membrilor Parlamentului.
De parcă puterea mașinii administrative de la Bruxelles ar fi vrut să înăbușe vocea aleșilor cetățenilor.
Parlamentul este singurul organism democratic al Uniunii, ni se cere să protejăm delegația pe care am primit-o de la cetățeni. Suntem alături de Schneider”.
(Dacă ați apreciat acest articol, poate vă puteți gândi să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri sunt neplătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate cu rularea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.
Dacă nu v-ați înscris deja la o alertă zilnică pe telefonul android sau prin e-mail la newsletter săptămânal pentru articole noi, vă rugăm să faceți acest lucru. Este comod și gratuit! Mulțumim.)
Sursa: laverita.info
Adaugă comentariu