Politică

BOOM: Verzii și Socialiștii Europeni ne impun ceea ce putem cultiva în UE!

BOOM: Verzii și Socialiștii Europeni ne impun ceea ce putem cultiva în UE!

A fost convocată o comisie extraordinară pentru aprobarea legii care, sub pretextul ocrotirii naturii, stabilește restricții asupra terenurilor, râurilor și pădurilor. 

Ursula Von der Leyen vrea mai puțină rigiditate, dar acum doar pentru calcule electorale! La anul sunt alegerile europarlamentare!

„Să o protejăm pe Mama Natură”. 

Acesta ar putea fi sloganul cu care socialiștii și Verzii fac propagandă în favoarea obișnuitelor prevederi ale de acum celebrului ”Green New Deal”, pachetul de măsuri de mediu care are ca scop „curățarea” continentului fără nicio preocupare pentru aspectele sociale și impactul economic al acesteia

În timp ce oricine se opune sau încearcă să sugereze distincții este marcat ca un negaționist. 

De data aceasta nu vorbim despre mașini, alimente sau ambalaje în sens strict, ci despre natură în sens larg. 

Restaurarea naturii, așa se numește legislația care ar obliga guvernele să refac zonele naturale în cel puțin 20% din suprafața terestră și a mării până în 2030 și să le extindă la toate habitatele care au nevoie de recuperare până în 2050, suferise o oprire bruscă în urmă cu câteva săptămâni în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European!

Atât în ​​prima cât și în cea de-a doua sesiune, grupul de centru-dreapta ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni) și PPE (condus de germanul Manfred Weber) au votat ferm împotriva socialiștilor, bazând și pe sprijinul Renew Europe, al lui Emmanuel Macron.

Un joc foarte interesant de alianțe care ar putea avea și evoluții strategice în perspectivă. Au eliminat unele dintre distorsiunile legii, dar sistemul a rămas solid.

Obsesia Socialiștilor și a Verzilor rămâne aceea de a aduce acasă cel mai mare număr de măsuri verzi până la sfârșitul legislaturii (alegerile au loc în iunie 2024), și pentru că prioritățile s-ar putea schimba de anul viitor. 

Pe scurt, nu este nicio surpriză dacă au făcut presiuni pentru o convocare extraordinară a Comisiei de Mediu. 

La ora 8.30 în dimineața zilei de 15 iunie, în cadrul ședinței plenare de la Strasbourg, va avea loc un vot privind restaurarea naturii. 

„Pentru prima dată în această legislatură”, explică Sergio Berlato, europarlamentarul italian FDI, membru al comisiei de mediu:

„în acest dosar am văzut pentru prima dată cum este spartă majoritatea formată din Partidul Popular European și Socialiști. 

Sperăm să putem repeta în Comisia de mediu ceea ce s-a întâmplat în Comisia pentru agricultură. 

Mulți europarlamentari, în ciuda faptului că aparțin unor familii politice diferite, au înțeles că o abordare prea idealistă a problemelor de mediu riscă să facă multe daune. 

Ei nu ne pot impune alegeri care, deși sunt imaginate cu scopul de a proteja mediul, sunt dăunătoare însăși sănătății cetățenilor noștri”. 

Cu siguranță moartea lui Silvio Berlusconi va determina mulți europarlamentari italieni să părăsească Strasbourg și va complica planurile frontului „nu”. 

Tot pentru că cererea de amânare a votului a fost respinsă de Pascal Canfin, președintele „extremist” (în sens ecologist desigur) al aceleiași comisii Envi.

Desigur, dacă abordarea rămâne ideologică, foarte puțin se va schimba. Dar dacă te uiți la conținut este greu să nu observi paradoxurile legislației. 

„A cere ca până în 2030 să existe 25.000 de kilometri de curgere liberă pentru cursurile râurilor”, subliniază Pietro Fiocchi, celălalt membru al Comisiei de Mediu FDI, „astfel înlăturarea tuturor obstacolelor, inclusiv a barajelor este paradoxală, dacă obiectivul este încurajarea producției energiei alternative, precum și nepractică”.

„Prevederea”, continuă el, „va afecta aproape 50% din teritoriul italian cu o serie întreagă de probleme pentru lumea agricolă care în unele cazuri va fi nevoită să renunțe la anumite producții”. 

Exemplul clasic este cel al unui teren vast cultivat cu porumb. Datorită noilor reglementări, cel puțin 10% din acea suprafață va trebui rezervată cultivării unui alt produs. 

Draga biodiversitate este salvată, dar fermierul pierde. Tot pentru că sistemul se bazează pe un sistem bizar de cartografiere prin satelit a terenului care cu siguranță va aduce alte probleme critice.

Cu toate acestea, situația de la Bruxelles și Strasbourg este fluidă. Trebuie amintit că, după trecerea în comisia de mediu, mingea va trece la Parlament (obiectivul socialiștilor și verzilor este să aducă prevederea în plenul de la Strasbourg în iulie) și apoi în mâinile Trilogului (Comisia, Parlamentul și Consiliul UE).

Pe scurt, apa trebuie să treacă pe sub pod. În toate acestea, mai mult, trebuie remarcată atitudinea Ursulei von der Leyen. 

Președintele Comisiei UE care, potrivit presei belgiene, ar fi trimis o notă de lucru celor 27 de state membre prin care anunța niște pași înapoi în reglementare care merg în direcția dorințelor președintelui francez, Emmanuel Macron și a premierului belgian, Alexander De Croo. 

Fără obligație de rezultate, flexibilitate în obiectivele de a face orașele mai ecologice, simplă invitație la creșterea cu 10% (sau chiar mai puțin) a terenurilor agricole cu caracteristici de nivel ridicat de biodiversitate. 

Nu este că președintele s-a răzgândit. Ideea este că în mai puțin de un an va avea loc un vot și o reconfirmare merită din plin câteva mici renunțări la ambițiile acordului verde.

Sursa: laverita.info

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).