Emmanuel Macron a fost în China pentru pace în Ucraina, dar a urmărit și să asigure legături comerciale mai strânse cu China.
Compania franceză Total a cumpărat metan lichefiat de la Dragon și, a fost primă companie occidentală care a folosit moneda locală, yuani!
Emmanuel Macron a fost în China împreună cu președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.
Cine a dictat linia? Greu de răspuns cu certitudine, este mai ușor de văzut cum Parisul a încercat să impună un model: ceea ce mulți numesc deja a treia cale la Beijing.
„China poate juca un rol important în conflictul din Ucraina, în special în găsirea unei căi către pace”, a spus Macron în timp ce inaugura vizita de stat, în timpul unui discurs adresat comunității franceze la ambasada Franței la Beijing.
„China, tocmai datorită relației sale strânse cu Rusia reafirmată în ultimele zile, poate juca un rol important”, a adăugat el, referindu-se la recenta vizită de stat a președintelui chinez, Xi Jinping, la Moscova .
„China a afirmat că recunoaște Carta Națiunilor Unite, din care integritatea teritorială și suveranitatea națiunilor sunt o parte fundamentală.
Și cred că a le apăra înseamnă și a merge împreună și a căuta împreună o cale spre pace”, a continuat el.
În vizita de trei zile, președintele francez speră să convingă Beijingul să facă mai mult pentru a opri invazia rusă a Ucrainei.
De asemenea, își propune să creeze legături mai strânse cu gigantul asiatic, care este un partener comercial cheie, inclusiv pentru Franța.
Întâlnirea de la Beijing este o parte integrantă a strategiei franceze de înlocuire a Bruxelles-ului, pe cât posibil, ca pivot al dialogului industrial atât cu Estul, cât și cu Vestul.
În decembrie anul trecut, Macron a zburat la Washington pentru a se întâlni cu vicepreședintele Kamala Harris și Joe Biden.
Parisul consideră că Legea SUA pentru Reducerea Inflației (IRA) este o amenințare pentru industria europeană.
Legea include subvenții masive și credite fiscale pentru produsele fabricate folosind piese provenite din America de Nord și asamblate local.
Bruxelles-ul, la rândul său, consideră că măsurile penalizează multe produse fabricate în Europa, cum ar fi bateriile și mașinile electrice, care nu se califică pentru creditele fiscale.
De aici riscul unei relocări puternice a companiilor din UE pe teritoriul american. Macron i-a cerut lui Biden scutiri de la cerințele privind conținutul intern pentru companiile europene, comparabile cu cele acordate companiilor canadiene și mexicane.
Pe scurt, o serie de solicitări de bun simț la care nicio altă țară din UE nu ar putea avea obiecții.
Problema, ca întotdeauna în cazul francezilor, este că în spatele fațadei există un al doilea registru de lectură.
Vizita în SUA și acum în China este o dublă încercare de a se impune ca lider de dialog și omolog al UE în relațiile cu China.
De altfel, Parisul rămâne la ideea de a menține în loc numeroasele acorduri din sectorul aviației (peste 6.000 de furnizori chinezi operează pentru Airbus care zboară peste tot în China) și în sectorul nuclear Areva despre care se vorbește rar.
Un nivel de tehnologie care nu ar trebui să provoace îngrijorare în Statele Unite, care ar putea fi gata să ofere Franței un avantaj pentru că a furat marele proiect submarin cu Australia.
Macron ar deveni și interlocutorul privilegiat al Washingtonului în Asia. Desigur, există multe necunoscute.
Nu atât venind de la Bruxelles, cât dintr-o posibilă axă între Italia și Germania și, din punct de vedere financiar, din riscul pe care îl rulează SUA de a vedea dolarul retrogradat de la moneda globală la moneda internațională.
La 28 martie, Cnooc, compania națională chineză de hidrocarburi, a vândut prin Abu Dhabi aproximativ 65.000 de tone de gaz natural lichid către compania franceză Total.
Tranzacția, pentru prima dată în istoria unei companii occidentale, a avut loc în yuani și mai mult pe platforma de tranzacționare a mărfurilor din Shanghai.
În India, în iunie trecut, Ultratech Cement, liderul absolut al cimentului din acea țară, a plătit cele 157.000 de tone de cărbune transportate din portul rus Vanino pe cargoul MV Mangas, în yuani.
Mai exact, 172.652.900 de yuani (25,81 milioane de dolari) au fost transferați producătorului Suek. Și, spre deosebire de anumite cupoane de obligațiuni plătite în ruble, procesate și încasate prompt de bănci.
Odată cu începutul noului an, Beijingul și Moscova au făcut un pas înainte în viziunea lor anti-occidentală.
Exemplele nu se opresc aici. Egipt, Indonezia și Pakistanul s-au îndreptat și ele în această direcție. Cu toate acestea, faptul că Franța este în avangarda în Europa este o veste foarte importantă.
Vom vedea cum reacționează americanii. Între timp, doar pentru a trimite un semnal către Beijing, președintele Camerei, Kevin MacCarthy , s-a întâlnit ieri cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen.
Insula înseamnă tehnologie și microcipuri, aceasta din urmă este o temă asupra căreia SUA nu vor să-și piardă supremația în niciun fel. Și de care Macron ar face mai bine să se țină departe.
Sursa: laverita.info
Foto: Dati Bendo
Adaugă comentariu