Cheltuielile militare în întreaga lume continuă să crească și, pentru al doilea an consecutiv, ating un maxim istoric.
O confirmare amară, care a venit de curând, în aproprierea datei de 25 aprilie, ziua în care Italia sărbătorește sfârșitul regimului fascist și drumul spre finalul unui conflict care a lăsat răni adânci în țara noastră și în întreaga Europă, nu încă vindecată.
În 2022, la nivel mondial, cheltuielile militare au crescut cu 3,7% față de 2021 (când atinsese deja cote fără precedent), ajungând la 2.240 de miliarde de dolari.
Europa a înregistrat cea mai mare creștere, cea mai mare de la Războiul Rece, în timp ce Statele Unite, Rusia și China rămân cei mai mari consumatori individuali, reprezentând în mod colectiv 56% din totalul cheltuielilor militare globale.
Datele, corectate pentru inflație, au fost dezvăluite de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), un institut internațional independent.
Aceste creșteri, în special în Occident, se datorează invaziei ruse a Ucrainei, precum și amenințării tot mai mari din partea Chinei, potrivit raportului.
Ucraina este țara cu cea mai mare creștere a cheltuielilor, egală cu 640% (atingând astfel 44 de miliarde de dolari), în timp ce pentru Rusia, cheltuielile au crescut cu 9,2% (la 86,4 miliarde de dolari).
În ceea ce privește cheltuielile totale, Statele Unite rămân în frunte cu o pondere care depășește 877 de miliarde de dolari, în creștere cu 0,7% față de 2021.
Aceasta este de trei ori mai mare decât China, pe locul doi după SUA cu 292 de miliarde de dolari (+4,2%).
Pentru Beijing, în 2022, cheltuielile militare au crescut pentru al 28-lea an consecutiv.
Dintre țările NATO se remarcă Finlanda, cu o creștere a cheltuielilor egală cu 36%, urmată de Lituania (27%) și Suedia (12%).
Creșterea totală se ridică la 127 de miliarde într-un singur an, o cifră care „depășește cu mult cele 100 de miliarde pe an care ar fi necesare pentru a atenua efectele negative ale schimbărilor climatice, dar pe care statele nu le pot aloca în acest scop, din cauza alegerilor politice oarbe”, declară Rețeaua italiană de pace și dezarmare.
„Războiul și conflictele armate aduc nu numai moarte și distrugere, ci și devastarea mediului și distrugerea climei”.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu