Eurocamera a decis să excludă fermele de bovine din directiva UE privind emisiile industriale și să reducă cerințele și pentru cele de porci și păsări de curte.
În ciuda estimărilor Agenției Europene de Mediu privind emisiile de metan cauzate de agricultura intensivă, linia de apărare susținută de partidele de dreapta și liberale trece: nu echivalează grajdurile mari cu industriile mari.
Potrivit apărării, ar fi greșit să comparăm emisiile de la ferme cu emisiile industriale, deoarece metanul ar fi reabsorbit de instalații și pentru că aplicarea unor restricții suplimentare ar crește importurile din țări terțe care nu respectă întotdeauna strict mediul.
Asociațiile de mediu, pe de altă parte, nu sunt de acord și susțin că decizia ne va permite să continuăm să poluăm „aerul, solul și apa”.
Fermele intensive au fost, de asemenea, legate de fenomenul defrișărilor și pun probleme igienico-sanitare și epidemiologice considerabile.
Cu 396 de voturi pentru, 102 împotrivă și 131 abțineri, europarlamentarii au adoptat poziția de negociere asupra directivei, susținând obiectivul propus de Comisia Europeană de a include minele și marile uzine care produc baterii în noile ținte de reducere a emisiilor.
Dar la fermele de animale mari, poziția a fost diferită: a existat un vot pentru menținerea scutirii de la regulament pentru fermele cu mai puțin de 2.000 de porci (sau 750 de scroafe) și 40.000 de păsări de curte.
Spre deosebire de ceea ce a fost propus de Comisie, fermele de bovine au fost în schimb excluse din directivă.
Decizia ar părea a fi în antiteză față de planul European Green Deal: conform Agenției Europene de Mediu, doar sectorul zootehnic este responsabil pentru 54% din toate emisiile antropice de metan din UE, în principal din cauza vitelor.
Fermele sunt responsabile pentru 73% din poluarea apei din agricultură. Cele intensive, în schimb, sunt responsabile pentru 94% din emisiile de amoniac și, în Italia, ar constitui a doua cauză de formare a particulelor fine, care ar fi responsabilă pentru aproximativ 50.000 de decese premature în fiecare an.
Potrivit Greenpeace, măsurile respinse au vizat mai puțin de 2% dintre cele mai poluante ferme din Uniune.
Decizia Eurocamerei și opoziția partidelor de dreapta și liberale italiene este o confirmare a votului exprimat și în martie 2023!
Atunci Consiliul Miniștrilor Mediului a aprobat un text de compromis, Italia și ministrul votând împotriva lui Gilberto Pichetto Fratin.
Limita nu mai este de 150, ci de 350 de unități de animale adulte: deci 350 de vite (același prag pentru fermele mixte), 875 de porci, 700 de scroafe, aproximativ 21.500 de găini ouătoare sau găini.
Cei care s-au opus deciziei, împreună cu Filiera Italia, Comitetul producătorilor Intercani Italia, Italiazootecnica și Assocarni, susțin că aceasta este incorectă din punct de vedere științific, să compari emisiile provenite de la ferme cu cele industriale, deoarece metanul produs ar fi reabsorbit rapid de plante și ar intra din nou în ciclul de viață.
Potrivit producătorilor, directiva „ar duce la o creștere nejustificată a costurilor pentru fermieri care ar risca să provoace dispariția unui număr mare de grajduri cu impacturi negative grave asupra întregului ecosistem agricol”.
Caracteristicile rurale ale producției bovine „permit conservarea și protejarea teritoriului, prevenind instabilitatea hidrogeologică și abandonarea zonelor marginale datorită prezenței constante a crescătorului/ fermierului”.
Pentru președintele Confagricoltura din Italia, Massimiliano Giansanti, votul eurodeputaților reprezintă „o decizie de mare importanță pentru perspectivele creșterii animalelor italiene și europene”.
Giansanti a declarat:
„Orice contracție a potențialului de producție european determină o creștere a importurilor din țări terțe unde reguli stricte precum cele ale UE în materie de protecție a mediului nu se aplică întotdeauna”.
Asociațiile de mediu, pe de altă parte, nu sunt de acord. Greenpeace Europa a declarat că „cele mai mari și mai toxice ferme de vite, precum și mii de ferme de porci și pui, vor continua să ne polueze aerul, solul și apa”.
Potrivit lui Federica Ferrario de la Greenpeace Italia, decizia ar reprezenta „daune enorme aduse agriculturii durabile care recompensează fermele intensive și poluante care distrug ecosistemele, creând daune pentru realități mai mici, din ce în ce mai penalizate de politicile europene”.
Agricultura industrială a fost, de asemenea, legată la fenomenul defrișărilor și, prin urmare, la numeroasele consecințe asupra climei și sănătății umane.
În plus, astfel de concentrații mari de animale crescute în condiții igienico-sanitare neoptimale ridică probleme și din punct de vedere epidemiologic: așa cum se arată și într-un studiu din 2021 publicat în revista Nature, mai ales în ultimii 30 de ani, animalele de fermă au fost centru de epidemii multiple, inclusiv gripa aviară și gripa porcină, cu riscul serios ca aceste boli să evolueze și să treacă mai ușor pentru a se răspândi în rândul ființelor umane.
(Dacă ați apreciat acest articol, poate doriți să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.)
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu