Economie

Contrar interdicțiilor petrolul rusesc are mare succes și ajunge oricum în UE!

Contrar interdicțiilor petrolul rusesc are mare succes și ajunge oricum în UE!

Moscova bate recorduri la exporturi la un preț mai mare decât cel stabilit de G7 datorită Chinei și Indiei. 

Din India țițeiul rafinat pleacă în Europa. O lacună care reduce impactul sancțiunilor pentru războiul din Ucraina.

La șase luni de la intrarea în vigoare a embargoului UE privind exporturile de țiței rusesc pe mare (trei luni, pentru produsele rafinate), redefinirea fluxurilor mondiale de petrol continuă cu putere. 

Mai exact, conform statisticilor Agenției Internaționale pentru Energie, în luna mai 56% din exporturile rusești de țiței și produse rafinate au fost absorbite de China și India (alte 12% de America Latină, Africa și Orientul Mijlociu). Anterior, pe 24 februarie 2022, această cotă abia ajungea la 25%.

Redefinirea rutelor petroliere este unul dintre aspectele prin care se manifestă încercarea de a imprima noi linii directoare privind producția globală și integrarea comercială, cu o separare mai clară între blocul occidental și blocul eurasiatic. 

petrol rusesc

Schimbarea a fost accelerată de intervenția militară rusă în Ucraina și reflectă disputa dintre Statele Unite ale Americii și China pentru supremația în relațiile economice internaționale.

Importurile chinezești de țiței rusesc au atins un maxim istoric de 2.290.000 de barili pe zi (b/zi) în luna mai, în creștere cu 15,3% față de anul trecut, în creștere cu 32,4% lună de lună, potrivit Administrației Generale a Vămilor din China. 

În consecință, importurile chinezești de țiței saudit s-au oprit la 1.720.000 b/zi (-16% lună peste lună). 

Cu excepția lunii aprilie, importurile chineze de țiței rusesc le-au depășit constant pe cele ale Arabiei Saudite de la începutul anului 2023. În 2022, Arabia Saudită a fost principalul furnizor de petrol al țării.

În mai, importurile indiene de petrol rusesc au atins un record de 1.960.000 b/zi, sau 42% din total. 

Au fost mai mari decât suma următorilor patru furnizori: Irak, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite, egale cu 1.740.000 b/zi (în iunie, primele estimări ale Kpler indică un nou maxim la 2.200.000 b/zi, din care o parte a fost plătită în yuani). 

În februarie 2022, importurile Indiei de petrol rusesc erau de 66.000 b/zi (36.000 b/zi în noiembrie 2021), mai puțin de 2% din total.

Petrolul rusesc este transportat în India datorită unei „flote misterioase” de tancuri gigantice deținute de o companie indiană puțin cunoscută de cei mai mulți, conducerea navei Gatik, născută în urmă cu aproximativ 18 luni în Mumbai

Potrivit experților în transport maritim VesselsValue, la sfârșitul anului 2021, Gatik deținea doar două tancuri, care au devenit 58 în aprilie 2023, pentru o valoare totală estimată de 1,6 miliarde de dolari. 

După cum a raportat Financial Times din luna mai, niciuna dintre acestea din urmă nu este în prezent acoperită cu asigurări din G7 sau din țările UE (au fost cel puțin 35 până în martie).

În plus, nici măcar nu este clar cine deține managementul navei Gatik. Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Statele Unite nu au obiecții cu privire la achizițiile de petrol de către India de la Federația Rusă, dar speră ca aceasta din urmă să respecte plafonul de preț stabilit de țările occidentale.

„India trebuie să facă propriile alegeri cu privire la achizițiile de petrol”, a spus John Kirby în timpul unui briefing la Casa Albă săptămâna trecută. 

„Și sperăm că putem continua să-i vedem cumpărând petrol rusesc la prețul maxim sau inferior, așa cum au făcut-o”. 

Potrivit The Economic Times, în aprilie costul mediu al țițeiului rusesc livrat pe coastele indiene a fost de 68,21 de dolari barilul, deci peste limita de preț.

Potrivit Bloomberg, în cele patru săptămâni până la 18 iunie, exporturile rusești de țiței maritime au scăzut ușor de la 3.660.000 b/zi la 3.630.000 b/zi (7.800.000 b/zi exporturile totale rusești în mai), 250.000 b/zi în februarie, când Federația Rusă a anunțat că își va reduce producția cu 500.000 b/zi începând cu 1 martie și până pe 30 iunie (apoi va fi extins pe tot anul 2024). 

Dacă, pe de o parte, Bloomberg consideră că datele privind exporturile rusești de țiței nu reflectă vreo reducere reală a producției, pe de altă parte, ministrul adjunct al Energiei din Rusia, Pavel Sorokin, a susținut în repetate rânduri că reducerea producției există, dar fără a duce la o scădere semnificativă a exporturilor țării.

Exporturile de petrol rusesc către China și India sunt parțial redirecționate către UE și alte țări, chiar dacă cuantificarea precisă este dificil de realizat datorită faptului că diferitele producții de țiței sunt amestecate.

Potrivit Centrului de cercetare pentru energie și aer curat (Crea), în martie 2023 exporturile de motorină ale Indiei s-au triplat (de la an la an) până la aproximativ 1.600.000 b/zi, făcând-o una dintre cele mai mari componente ale comerțului India-UE (inclusiv Marea Britanie).

„Țările coaliției cu plafonarea prețului au crescut importurile de produse petroliere rafinate din țările care au devenit cei mai mari importatori de țiței rusesc. 

Aceasta este o breșă majoră care poate submina impactul sancțiunilor asupra Rusiei”, se arată în raportul Crea publicat pe 12 aprilie.

O astfel de evoluție este, desigur, inevitabilă, având în vedere că alegerea de a adera sau nu la sancțiuni intră în suveranitatea națională a țărilor individuale. 

Mai mult, dacă triangulații similare ar fi favorizat o creștere cu 45,5% (4 miliarde de dolari) a profitului net al lui Rosneft în primul trimestru al anului 2023, profitul sectorului minier ruseasc este destinat să înregistreze o reducere substanțială în cursul anului.

În general, în prezența unei încetiniri a ciclului economic occidental cauzat de înăsprirea politicilor monetare, o redresare chineză post-Covid care nu pare să-și găsească impulsul dorit și dinamica comerțului mondial, care pe parcursul primului trimestru al anului 2023 au avut deja o balanță negativă, duce la riscul ca în a doua jumătate a anului să existe o disponibilitate excesivă de petrol. 

O confirmare în acest sens pare să vină din decizia Arabiei Saudite, urmată de un anunț similar al Rusiei, de a proceda la noi reduceri voluntare ale producției de petrol. 

Momentan, această decizie nu s-a dovedit suficientă pentru a readuce prețul petrolului spre pragul de 80 de dolari barilul.

Cu alte cuvinte, SUA obligă UE să pună interdicții Rusiei pentru petrol și apoi distruge gazoductele care alimentau economia UE, apoi permite ca acesta să ajungă prin țări terțe în UE, probabil ca parte care profită de pe urma situației dificile din UE, totul sincronizat cu creșterea prețului banilor prin cursa de ridicare a dobânzilor de către BCE!

Europa intră treptat în linie dreaptă către falimentul său, către distrugerea controlată a clasei de mijloc, iar Rusia, SUA, China, India profită de situația în care a căzut cu bună știință UE, și face profituri record, putem spune, pe spatele europenilor naivi care acceptă o situație extrem de clară!

Sursa: laverita.info

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).