Potrivit publicației L’independente, 30% din toate pesticidele autorizate în Uniunea Europeană sunt aprobate „prin extensie”, adică sunt reaprobate fără o nouă evaluare finală a riscurilor!
Conform raportul foodwatch, organizație care luptă pentru siguranța produselor alimentare, bazată pe pe cercetările sale recente, reiese că, deși autorizația pentru 135 de pesticide dintr-un total de 455 aprobate în prezent în UE a „expirat efectiv”, aceasta a fost „reînnoită iar și iar de ani de zile” fără ca EFSA (European Food Autoritatea de Siguranță) să facă o nouă evaluare a siguranței acestora.
O problemă, cea tocmai menționată, cu siguranță de o maximă importanță, în condițiile în care, după cum a subliniat organizația, unele dintre cele 135 de pesticide reaprobate sunt „folosite pe scară largă”.
Printre acestea se numără, de exemplu, Flufenacet, un „erbicid ai cărui metaboliți contaminează apele subterane” și „a cărui autorizație expirase deja în 2012”, dar nu numai.
Aprobarea deltametrinei „neurotoxice”, un insecticid, a fost, de asemenea, „prelungită în mod repetat din 2013, în ciuda faptului că insecticidul a fost etichetat de UE drept așa-numit „candidat pentru înlocuire”, ceea ce înseamnă că ar trebui să aibă efectiv o perioadă de aprobare mai scurtă datorită efectelor sale deosebit de periculoase”.
O ipoteză, de altfel, nu în totalitate neîntemeiată, este suficient să reamintim cazul insecticidului Phosmet, a cărui autorizație, după cum a subliniat foodwatch, ar fi trebuit să expire la 30 septembrie 2017, dar a fost prelungită cu 5 ani.
Cu toate acestea, în noiembrie 2022, după ce EFSA a definit riscul ridicat asociat cu Phosmet, descriindu-l în unele cazuri drept „inacceptabil”, insecticidul a fost interzis!
În tot acest timp, totuși, a fost utilizat, deși nu era sigur.
De asemenea, trebuie amintit că acest mecanism discutabil se referă și la erbicidul glifosat, așa cum a precizat de fapt de foodwatch, Comisia UE „și-a anunțat recent intenția de a prelungi utilizarea glifosatului până în decembrie 2023, în ciuda avizului final al EFSA privind controversatul pesticid, care este așteptată nu mai devreme de anul viitor”.
Este suficient să reamintim că, după cum a relevat o investigație a ONG-ului Générations Futures, raportul de evaluare privind siguranța glifosatului, semnat de patru state membre ale UE, a fost realizat ignorând peste 90% din studiile științifice disponibile pe această temă.
Pe scurt, extinderea autorizației pentru glifosat, care s-ar dori să se efectueze fără a avea în spate evaluarea finală a EFSA, nu poate decât să capteze atenția.
Acesta este motivul pentru care, prin urmare, organizația solicită o reformă cuprinzătoare a practicii actuale de licențiere a UE, concentrându-se, printre altele, pe taxe mai mari de licență pentru producătorii de pesticide, astfel încât autoritățile UE să poată „evalua riscurile la timp” și retragerea imediată de pe piață „a tuturor pesticidele neevaluate de EFSA conform regulilor de evaluare a riscurilor stabilite prin Regulamentul CE 1107/2009”.
Mai mult, UE ar trebui să definească o „strategie coerentă și eficientă de renunțare la pesticide”, cu scopul de a avea o agricultură fără pesticide până în 2035!
În momentul de față, însă, premisele nu par cele mai bune.
Sursa: lindependente.online
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:309:0001:0050:IT:PDF
Adaugă comentariu