O nouă revizuire a OMS despre informarea și dezinformarea în sănătate, intitulată Infodemics and health misinformation: a systematic review of reviews, susține că 51% dintre postările pe care le găsim pe rețelele de socializare ar conține știri false despre vaccinuri, 28,8% dintre postările asociate cu Covid-19 și tratamente ar fi răspândit cât mai multe informații false, în timp ce aceasta crește cu până la 60% în postările legate de pandemii.
Potrivit autorilor, de fapt, efectele dezinformării în domeniul sănătății online pot fi contracarate „prin dezvoltarea de acțiuni și politici legale, crearea și promovarea campaniilor de conștientizare, îmbunătățirea conținutului legat de sănătate în mass-media și creșterea alfabetizării digitale și sanitare a oamenilor”. „Twitter, Facebook, YouTube și Instagram sunt esențiale pentru a răspândi diseminarea rapidă și pe scară largă a informațiilor”, explică autorii cercetării.
Repercusiunile dezinformării pe rețelele de socializare includ efecte negative precum „o creștere a interpretării greșite a cunoștințelor științifice, polarizarea opiniilor, escaladarea fricii și a panicii sau accesul redus la asistență medicală”.
Plecând de la analizele cuprinse în revizuire, Organizația Mondială a Sănătății relansează solicitarea de adoptare a „noilor politici de informare pe rețelele sociale”. Adică, consolidarea algoritmilor care vizează identificarea conținutului considerat dăunător și cenzurarea acestuia, astfel încât rețelele de socializare să poată deveni un canal de diseminare a conținutului de sănătate în conformitate cu narațiunea oficială, depășind chiar „canalele tradiționale de comunicare” și „să promoveze conștientizarea pentru vaccinare”.
Un control de calitate unidirecțional, așadar, care nu este îndreptat și către nenumăratele știri false răspândite de mass-media sau de guverne.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu