Anti Fakenews

Google și YouTube promovează Fondul global împotriva „dezinformării”

Google și YouTube promovează Fondul global împotriva „dezinformării”

Marile platforme online, care au un fel de oligopol informațional în întreaga lume, au decis să lanseze ceea ce poate fi considerat o provocare definitivă la așa-zisa luptă împotriva „dezinformarii”!

Google și YouTube au anunțat, de fapt, un grant de 13,2 milioane de dolari pentru Rețeaua Internațională de Verificare a faptelor (IFCN), care reunește comunitatea „verificatorilor de fapte” din întreaga lume, promovată și gestionată de Poyntner, o școală de jurnalism non-profit cu sediul în Sankt Petersburg, Florida.

Rețeaua fusese deja lansată în 2015 și va primi acum contribuția decisivă a giganților web. Ei își propun să finanțeze un nou Fond Global de verificare a faptelor pentru a susține rețeaua lor de 135 de organizații de verificare a faptelor din 65 de țări care acoperă peste optzeci de limbi. Aceasta este cea mai mare contribuție a Google și YouTube la „verificarea faptelor”.

Inițiativa se înscrie în contextul mai larg de control al informațiilor deja lansat de Comisia Europeană vara trecută odată cu publicarea unui nou cod de conduită împotriva dezinformarii, semnat, printre altele, de Big Tech.

Eforturile de monitorizare a ceea ce este dezvăluit pe principalele platforme s-au intensificat încă din perioada pandemiei și odată cu campania de vaccinare anti-Covid, pentru a continua apoi cu războiul din Ucraina.

Prin urmare, apare voința magnaților mass-media și a instituțiilor politice de a monitoriza îndeaproape ceea ce este cunoscut sub numele de „a patra putere”, adică aparatul mass-media, tocmai datorită capacității sale intrinseci de a influența masele și de a modela evenimentele, crearea consensului, element esențial al sistemelor liberale.

Mașina de control al mass-media a intrat așadar în plină desfășurare a activității sale și manifestă fără echivoc voința de a canaliza și direcționa informația, retrogradând tot ceea ce nu se conformează ideologiei dominante la categoria dezinformării!

Cu toate acestea, primii care răspândesc știri false sunt adesea autoproclamații „profesioniști ai informației”, așa cum au arătat nenumărate episoade recente, legate, de exemplu, de conflictul din Ucraina.

De aceea, rămâne extrem de dificil de stabilit cine are dreptul de a declara știrile ca adevărate sau false, mai ales dacă se consideră că aparatul media răspunde unor interese specifice și are un rol decisiv în modelarea percepției opiniei publice și prin intermediul manipulării psiho-emoționale.

Din acest motiv, se poate spune că practicile de dezinformare și verificare a faptelor din țările liberale sunt echivalentul, mai colorat și deghizat sub pretextul „dezinformarii”, al cenzurii în țările „autoritare”.

Pe de altă parte, atât într-unul, cât și în celălalt, informația este un instrument la îndemâna autorităților care o folosesc în cele mai plăcute moduri.

Obiectivul de bază rămâne însă neschimbat: menținerea controlului asupra „maselor”.

Iar „a patra putere”, în aceasta, este, fără îndoială, cea mai eficientă armă.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).