TEHNOLOGIE

Rețea 5G ITALIA: momentan guvernul anulează creșterea limitelor electromagnetice

Rețea 5G ITALIA: momentan guvernul anulează creșterea limitelor electromagnetice

Consiliul de Miniștri desfășurat în seara zilei de 7 august, a aprobat decretul-lege „Măsuri și investiții” dar cu o noutate:

legea care a cerut majorarea limitelor electromagnetice pentru repetitoarele rețelei de internet 5G, cuprinsă în proiect, nu figurează în documentul măsurilor aprobate. 

Proiectul prevedea ca, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii de transformare a decretului, limitele să fie „adaptate în lumina celor mai recente și acreditate dovezi științifice”, rămânând în conformitate cu normele UE. 

Limita ar fi fost ridicată, dar textul nu preciza cu cât. Simpla circulație a proiectului a relansat bătălia pe această temă, ducând la proteste din partea diferitelor mișcări pentru sănătate și mediu, precum și anunțarea unei bătălii parlamentare de către Alianța Verzilor și Stângii. 

Prin urmare, cel puțin deocamdată, guvernul a decis să nu-și asume autoritatea politică a unei măsuri dezbinătoare și controversate.

5G reprezintă a cincea generație de tehnologie celulară. A fost implementat cu scopul de a reduce latența, de a îmbunătăți flexibilitatea serviciilor wireless și de a crește viteza de conectare, care poate atinge vârfuri de 20 de ori mai mari comparativ cu tehnologia de generație inferioară (4G). 

Valoarea maximă a emisiilor electromagnetice recomandată (și nu obligatorie) de Uniunea Europeană este de 61 volți pe metru, datează din 1999 și este în concordanță cu ghidurile internaționale. 

Pragul este de aproximativ 50 de ori mai mic decât potența care, conform studiilor științifice, ar putea produce efecte potențial dăunătoare. 

În Europa, 12 țări au urmat recomandările prin stabilirea limitei la 61 de volți pe metru, iar alte 5 nu au stabilit deloc limite sau le-au stabilit mai sus decât liniile directoare. 

Italia, pe de altă parte, este una dintre cele 8 țări care au impus limitări mai stricte: cu legea-cadru 36 din 2001 și Dpcm din 8 iulie 2003, limita maximă este de 6 volți pe metru, adică de aproximativ 500 de ori mai mică comparativ cu pragurile considerate potenţial dăunătoare.

Cei care sunt în favoarea răspândirii tehnologiei 5G și a creșterii limitelor electromagnetice își bazează argumentele pe eficacitate, siguranță și dezvoltare tehnologică și de mediu!

Telefoanele mobile s-ar bucura de o acoperire mai mare, de o întârziere mai mică în transferul de date (latență) și ar elimina procesul de căutare constantă a unui semnal mai bun, care economisește energie și baterii. 

Creșterea limitelor electromagnetice i-ar ajuta și pe cei care locuiesc în zone cu viteză mică, cum ar fi orașele de munte. 

Marco Bussone, președintele național al Uniunii Naționale a Comunităților de Munte, o organizație națională care reprezintă orașele și comunitățile de munte, a subliniat că a avea o acoperire mai mică înseamnă mai puține resurse și mai puține oportunități pentru lucrători. 

În ceea ce privește siguranța, în 2020, ICNIRP (Comisia Internațională pentru Protecția împotriva Radiațiilor Neionizante) a confirmat că nivelul emisiilor aplicat până acum (adică de 10 ori mai mare decât limita actuală italiană) nu a prezentat nicio daună asupra sănătății și nu au fost observate efecte semnificative pe termen lung. 

În sfârșit, limitele actuale ar provoca și daune mediului: Assotelecomuncazioni (Asstel), asociație comercială care reprezintă telecomunicațiile în sistemul Confindustria și care din februarie 2022 solicitase ridicarea pragului permis prin adaptarea acestuia la cel european (61 volți pe metru), s-a exprimat în mod repetat că rezultatul limitelor italiene „este că operatorii noștri sunt nevoiți să instaleze repetitoare mai puțin puternice și, prin urmare, în număr mai mare, cu costuri mai mari, timpi de construcție mai lungi și un impact mai mare asupra mediului”. 

Poziția lui Asstel este susținută de un studiu al Politehnicii din Milano care a estimat că limitele italiene ar impune necesitatea a 27.900 de intervenții suplimentare și 4 miliarde de euro care urmează să fie plătiți de operatorii de telefonie mobilă.

Printre cei care se opun ridicării limitei care au protestat imediat față de propunerea cuprinsă în proiect, se numără asociații de mediu precum Legambiente și Europa Verde, dar nu numai!

Un grup de 50 de experți privind efectele biologice ale câmpurilor electromagnetice a semnat un apel pentru a cere guvernul să „adopte limite legale adecvate sănătății populației”. 

Legambiente a lansat o petiție deja alături de Stefano Ciafani (președintele Legambiente), Pietro Comba și Fiorella Belpoggi de la Institutul Ramazzini din Bologna, Roberto Romizi (președintele Asociației Italiene a Medicilor pentru Mediu), Rosalba Giugni (președintele Marevivo) și Fausto Bersani Greggio ( fizician si consultant al Federconsumatori Rimini). 

Legambiente a cerut aplicarea principiului precauției la care se referă atât Agenția Europeană de Mediu, cât și Organizația Mondială a Sănătății și care are în vedere să nu modifice măsurile de reducere până la finalizarea cercetărilor ulterioare. 

Asociația a reamintit problemele critice identificate de studiul Institutului Ramazzini din Bologna și Monografia din 2013 a Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC), care, pe baza a numeroase articole științifice, definește câmpurile electromagnetice ca „posibil cancerigene pentru oameni”. 

Angelo Bonelli, purtătorul de cuvânt al Europa Verde și deputat în Cameră pentru Alleanza Verdi e Sinistra, a subliniat problemele critice ale legii și nu problema în sine a tehnologiei:

„Problema este că în alte state aceste valori sunt măsurate pe vârfurile maxime, în timp ce în Italia legea a fost schimbată și aceste valori sunt măsurate pe tot parcursul zilei. 

Înseamnă că la medie contribuie și orele de noapte, unde traficul de telecomunicații de înaltă frecvență este practic zero, și prin urmare asta înseamnă că vârfurile din timpul zilei în Italia pot fi foarte foarte mari”. 

Deputatul contestă și faptul că monitorizarea a fost făcută de Fundația Bordoni, pentru că „o parte din membri săi au avut relații de lucru cu companiile de telecomunicații”.

-----------------

Vedeți cum încearcă să justifice aceste măsuri? Mereu aducem aminte de mediu, de costuri, de studii ale unor institute pe care am văzut cine le conduce și ce interese sunt în joc!

Oare cine are nevoie de așa o viteză a datelor cu prețul sănătății noastre a tuturor?

Oare nu cumva planul de transformare a umanității și apariția omului-mașină, a transumanismului are nevoie de o viteză a datelor și de o latență extrem de redusă?!

Întrebări pe care fiecare dintre noi ar trebui să ni le punem!

Sursa: https://www.lindipendente.online/2023/08/08/rete-5g-il-governo-annulla-linnalzamento-dei-limiti-elettromagnetici-almeno-per-ora/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).