DIVERSE

Temperaturi până la 50°C? Meteorologii demontează farsa umflată de mass-media

Temperaturi până la 50°C? Meteorologii demontează farsa umflată de mass-media

Este de netăgăduit că ultimele zilele ale lunii iulie au fost toride în toată Europa.

Cu toate acestea, se pare că, cu Covid arhivat, cu războiul nuclear blocat, căldura este acum folosită ca un nou pretext pentru a teroriza oamenii și a alimenta cursa clicurilor cu încă o urgență media! 

Ca și în cazul variantelor virusului, și acum ștafeta trece prin denumirile anticiclonilor, la fel de înfricoșătoare, luate din flăcările mitologice ale iadului, purtători de temperaturi arzătoare: Cerber, Charon etc. 

De la știri la ziare, auzim peste tot despre „Mingea de foc”, „Furtuna de căldură”, „Săptămâna focului”. 

Toate graficele roșii, dacă nu negre, ale Mediteranei ies în evidență, iar cuvinte precum „extrem” și „fatal” sunt folosite cu ușurință.

Dacă, pe de o parte, este probabil ca și în această vară, așa cum a subliniat Organizația Meteorologică Mondială, să fi stabilit încă un record în ceea ce privește temperaturile medii globale, pe de altă parte este clar cât de mult se instalează o nouă derivă alarmistă în informațiile de masă, ceea ce nu face decât să crească scepticismul. 

La Milano, pe 16 iulie, temperatura a fost de 29°C, valoare care nu diferă foarte mult de cea înregistrată în anii precedenți.

În 2022, 2020, 2019 și 2013, temperaturile au fost similare sau chiar mai ridicate. Aceste date demonstrează că vârfurile de temperatură, în special într-un context de încălzire globală, nu sunt deloc excepționale.

Observațiile temperaturilor din anumite orașe ar putea încă părea înșelătoare, cu toate acestea, unii dintre cei mai importanți meteorologi din Italia au venit în salvarea bunului simț. 

Episodul din Agorà Estate din 17 iulie de pe RaiTre a ajutat să facă lumină asupra acestei întrebări. 

Moderatorul Lorenzo Lo Basso a definit ziua cu pricina drept „cea mai tare a secolului”, însă șeful serviciului meteorologic al Forțelor Aeriene, Stefania De Angelis, a păstrat un ton moderat și a subliniat că valuri de căldură de genul acesta au fost deja trăite în trecut.

Apoi a venit rândul meteorologului La7, Paolo Sottocorona, care a negat ironic anunțurile prea alarmiste:

„Și nici astăzi nu am ajuns la 47°C”, a început el în direct, înainte de a adăuga:

„Vorbesc ziarele străine despre căldura infernală din Italia? Asta depinde de faptul că citesc ziare italiene, altfel nu ar scrie prostii de acest gen. 

Căldura va crește puțin până miercuri și aceeași zi de joi dar nu mă gândesc la nivelurile care sunt amenințate, pentru că nu sunt știri, ci amenințări”.

Declarații pe care, evident, maeștrilor discursului mediatic nu le-au plăcut. Filonul său polemic l-a făcut să treacă drept un „negator al schimbărilor climatice”, acuzație de care a trebuit să se apere într-un interviu pentru La Repubblica, subliniind că:

«Criza climatică este gravă. Dar nu e nevoie să arunci oamenilor prin mass-media temperaturi exagerate», mărind doza!

«Cei care inventează nume precum Charon și anunță că vom ajunge la 47°C știind că nu este adevărat, doar pentru a avea mai multe clicuri pe site-ul lor, ar trebui să fie semnalați pentru o alarmă».

Un alt expert care a contribuit la discuție este celebrul colonel Mario Giuliacci, probabil cel mai faimos meteorolog italian cu zeci de ani de experiență, dar și profesor de fizica atmosferică. 

Potrivit lui Giuliacci, predicțiile privind temperaturile de 50 de grade Celsius în Italia sunt nefondate și se bazează pe o interpretare greșită a unei imagini din satelitul ESA. 

Imaginea a arătat temperaturi de 46-48°C la sol, dar se referea la temperatura solului în sine și nu a aerului la o înălțime de 2 metri, care este considerată în mod obișnuit în măsurătorile meteorologice „și care este cu cel puțin 10°C mai mică decât cea a solului”. 

Temperaturile aerului vor fi ridicate, dar nu vor atinge cote atât de extreme precum cele raportate în unele rapoarte senzaționale. 

Pentru Giuliacci nu vine nici măcar vreo furtună de căldură:

„Este și asta o farsă”, din cauza „unei erori de înțelegere a datelor ESA”, a explicat colonelul.

În concluzie, pentru ca cititorii să aibă încredere în ceea ce a fost declarat, informațiile solide ar trebui să evite o abordare de urgență. 

De fapt, s-a dovedit că ne aflăm într-un context de schimbare a climei și în care evenimentele meteorologice extreme (din care fac parte vârfurile de căldură) cresc în frecvență, dar „darea de cifre” nu ajută. 

De exemplu, este adevărat că valurile de căldură pun în pericol cele mai vulnerabile categorii ale populației (peste 60.000 de decese cauzate de căldură ar fi fost înregistrate în Europa doar în 2022). 

Cu toate acestea, protejarea celor mai vulnerabili la o căldura excesivă și din ce în ce mai frecventă ar trebui să meargă mână în mână cu protejarea lor de dezinformare. 

Altfel riști să obții efectul opus.

Sursa: https://www.lindipendente.online/2023/07/19/caldo-record-fino-a-50c-i-meteorologi-smontano-la-bufala-gonfiata-dai-media/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).