Fondul Proprietatea a fost înființat de Guvernul României în decembrie 2005, pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist (în special în cazurile în care restituirea în natură nu a fost posibilă), prin acordarea de acţiuni la Fondul Proprietatea, în funcţie de pierderile suferite.
Fondul Proprietatea a anunțat în data de 13 decembrie că își vinde toate acțiunile la OMV Petrom, potrivit unui document publicat la Bursa de Valori București (BVB).
Valoarea participației scoase la vânzare se ridică la circa 825 milioane lei (167 milioane euro)!
Așa cum vă informam zilele trecute, nu trebuie să uităm că Grupul OMV Petrom a realizat un profit net de 9,1 miliarde lei, peste 1,8 miliarde de euro, doar în primele 9 luni ale acestui an!
În același context, dorim să menționăm că PETROM s-a vândut cu circa 668 milioane de euro, adică profitul realizat anul acesta în 3 luni de către compania austriacă.
Foarte important este că în acel moment al privatizării cel puțin dubioase, și activele reprezentate de stațiile de carburant depășeau acea valoare, nemaipunând în calcul rafinăriile și stocul de țiței estimat atunci, potrivit unor surse independente, la circa 10 miliarde de dolari.
În documentul oficial publicat chiar pe site-ul Fondul Proprietatea se menționează:
“1.777.067.726 acțiuni ordinare, reprezentând întreaga participație deținută de Fondul Proprietatea la OMV Petrom S.A., au fost plasate investitorilor ca urmare a finalizării ofertei de plasament privat accelerat demarate în 13 decembrie 2022 Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic (“FTIS”) al Fondul Proprietatea S.A (“Fondul”/“Fondul Proprietatea”), în continuarea anunțului de lansare publicat în data de 13 decembrie 2022, anunță acordul de a vinde un număr de 1.777.067.726 acțiuni ordinare, reprezentând întreaga deținere a Fondului Proprietatea la OMV Petrom S.A. („Petrom”), urmare a finalizării ofertei de plasament privat accelerat („Tranzacția”).
Prețul de vânzare al acțiunilor a fost stabilit la 0,43 RON/acțiune. Veniturile brute rezultate din Tranzacție se ridică la 764.139.122,18 RON și vor fi utilizate pentru implementarea Mecanismului de Control al Discount-ului Fondului.
Petrom nu va încasa nici o sumă de bani ca urmare a Tranzacției. Sub rezerva decontării Tranzacției, Fondul nu va mai deține acțiuni la Petrom.“
Vă prezentăm graficul cu structura acționariatului care poate fi găsită și in link-ul pus la dispoziție mai jos:
Document din 14 decembrie 2022 vânzare acțiuni: click aici
Structura acționariatului OMV-PETROM: click aici
Rezultatele OMV Petrom Grup pentru perioada ianuarie – septembrie si T3 2022: click aici
Foto: Cristian Chirita
Adaugă comentariu