Știri Externe

Trump: întrebările fără răspuns ale unui atentat care arată dezastrul din democrația americană

Trump: întrebările fără răspuns ale unui atentat care arată dezastrul din democrația americană

Atentatul eșuat asupra fostului președinte și candidat la președinția din 2024, Donald Trump, a monopolizat dezbaterea și a ocupat primele pagini în întreaga lume.

Pe 13 iulie, în timpul mitingului electoral al reprezentantului republican din Pennsylvania, atacatorul în vârstă de douăzeci de ani Thomas Matthew Crooks - ucis ulterior de poliție - a tras cel puțin șapte focuri de armă de pe un acoperiș situat la puțin peste o sută de metri de scena unde politicianul american a vorbit, ucigând o persoană și rănind mai multe, inclusiv pe fostul președinte, care a fost rănit ușor la urechea dreaptă.

Dacă, pe de o parte, incidentul evidențiază defectele evidente ale sistemului de securitate, pe de altă parte a evidențiat și două aspecte fundamentale: 

diviziunea socială profundă a Statelor Unite și capacitatea de comunicare extraordinară a lui Donald Trump care a putut imediat să folosească o potențială tragedie în favoarea sa, garantându-și un potențial avantaj electoral.

Adversarul prin excelență al lumii progresiste americane, după ce a supraviețuit în mod miraculos gloanțelor, a găsit imediat claritatea pentru a specula evenimentul, transformându-l într-o forță:

înconjurat de securiștii săi de la Secret Service, după ce s-a ridicat, a ridicat pumnul, îndemnându-și susținătorii exclamând «Luptă! Luptă! Luptă!", unindu-și electoratul și consolidându-și imaginea de personaj cheie în lupta politică împotriva așa-zisului „stat profund” (deep state), împotriva căreia Trump a arătat adesea cu degetul, și pentru a opri degenerările stângii americane.

Totodată, asasinatul eșuat evidențiază și diviziunea socială și politică profundă care străbate America și climatul de ură care caracterizează dezbaterea politică.

Comparația dintre Joe Biden și Donald Trump reprezintă, de fapt, confruntarea dintre două suflete opuse și ireconciliabile ale țării: pe de o parte, sufletul liberal, trezit și progresist; pe de alta sufletul conservator și tradiționalist, adesea etichetat și „populist”.

Având în vedere polarizarea extremă prezentă în țară, care face previzibile episoadele de violență și potențiale atacuri, au apărut destul de multe întrebări cu privire la problemele critice evidente ale serviciului de securitate („Serviciul Secret”), atât de mult încât președintele Biden a întrebat pentru o revizuire a acțiunilor întreprinse de agenția de protecție.

Atacatorul, de altfel, a reușit să se urce netulburat pe acoperișul de pe care a tras, în ciuda faptului că – conform mărturiilor apărute în ultimele ore – unii susținători prezenți la miting alertaseră personalul de securitate despre prezența bărbatului înarmat pe acoperișul, înainte ca acesta să fi deschis focul în mod repetat.

Posibilitatea ca lunetistul să ajungă pe acoperiș este printre cele mai importante puncte care au dus la deschiderea anchetelor de securitate.

Potrivit unui expert citat de Politico:

„Nu ar fi trebuit să existe niciodată o linie de vedere clară asupra fostului președinte”.

„L-am observat pe tipul târându-se ca un urs pe acoperișul clădirii de lângă noi, la 50 de metri distanță”, a spus un participant pe nume Greg Smith pentru BBC, întrebând de ce Serviciul Secret nu a fost prezent pe acele acoperișuri și rezumă ce s-a întâmplat ca un Eșec al serviciului de siguranță 100%.

La rândul său, președintele Biden a încercat să atenueze climatul de tensiune care otrăvește națiunea făcând apel la unitate:

„Să rămânem uniți ca națiune, să arătăm cine suntem”, a spus el.

„Trebuie să ne amintim că, în ciuda diferențelor noastre, nu suntem dușmani: suntem vecini, prieteni, colegi și, mai presus de toate, suntem cetățeni americani și trebuie să fim uniți”, a adăugat el.

Președintele a mai afirmat că momentan nu există informații despre motivul care l-a împins pe atacator să acționeze și, prin urmare, a invitat pe toată lumea să nu facă presupuneri pripite și să lase FBI și alte agenții să lucreze.

Cu toate acestea, apelul șefului Casei Albe întârzie, deoarece cercurile liberale au muncit din greu pentru a -și demoniza adversarul politic, înfățișându-l drept un belicist excentric, rasist, misogin și „sexist”, alimentând astfel un climat de ură.

Din punct de vedere internațional, Rusia a fost cea care a subliniat această incitare la ură: 

potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zackarova, Washingtonul încurajează incitarea la ură față de adversarii săi politici.

„Acum două luni, am observat că Statele Unite alimentau literalmente ura față de oponenții politici și, de asemenea, au oferit exemple ale tradiției americane de tentative și asasinate de președinți și candidați la președinție”, a scris ea pe canalul său Telegram.

În ziarul chinez Global Times, totuși, se pune un amplu accent pe „violența politică în creștere” din țară și diviziunea acesteia, în timp ce Xi Jinping și-a exprimat apropierea de fostul președinte Trump.

Nu se știe încă nimic despre motivele care l-ar fi împins pe Thomas Matthew Crooks să acționeze sau dacă a acționat individual sau în numele unei organizații: nu avea antecedente penale și, deși a fost înregistrat ca alegător republican, se pare că a donat 15 dolari pentru Progressive Turnout Project, o organizație a Partidului Democrat, a cărei misiune principală este de a convinge democrații să voteze.

Unii observatori nu exclud motivul geopolitic, considerând că Trump a declarat că dorește să pună capăt războiului din Ucraina și, în acest scop, săptămâna trecută l-a primit și pe premierul maghiar Orban, singurul lider european care lucrează la inițierea negocierilor de pace între cele două state beligerante.

Cu toate acestea, este prea devreme pentru a avea o imagine clară a faptelor și a motivelor sau organizațiilor care l-au împins pe atacatorul de douăzeci de ani să acționeze și nu este sigur că adevărul va fi vreodată stabilit.

Cert este, însă, că climatul politic exasperat și polarizarea societății americane dezvăluie crăpăturile lăudatei democrații americane, în timp ce Trump are toate abilitățile necesare pentru a transforma un eveniment dezastruos într-un punct forte al campaniei sale electorale.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).