Departe de a fi mai mici decât cele declarate de Ministerul Palestinian al Sănătății, decesele „imputabile” campaniei militare aflate în desfășurare în Gaza ar fi cu mult peste cele raportate până în prezent și tocmai s-ar ridica la peste 185.000 de persoane, aproximativ 7,9% din populația totală a Fâșiei.
Acesta este cel mai recent studiu publicat în revista științifică The Lancet, referitor la masacrul în curs de desfășurare a civililor din Gaza.
Articolul, intitulat „Numărarea deceselor în Gaza: dificil, dar esențial”, încearcă să facă o evaluare generică a deceselor cauzate de conflictul aflat în desfășurare în Palestina, calculând numărul de decese directe și indirecte - adică din cauza bolilor, penuriei de servicii, răni incurabile, foamete și, în general, cauze direct derivate din război - pe care le-ar fi provocat starea de asediu total a Fâșiei.
Estimare, spune studiul, hotărât în scădere și cu siguranță destinată să crească dacă nu se impune „o încetare imediată și urgentă a focului”, care este capabilă să garanteze „distribuția de provizii medicale, hrană, apă potabilă și alte resurse pentru nevoile umane de bază".
Studiul din revista The Lancet a fost publicat vineri, 5 iulie, și poartă semnătura a trei cadre universitare, Rasha Khatib (cercetător la Institutul de Cercetare Aurora, din SUA, și afiliat la Universitatea Birzeit, din Palestina), Martin McKee (profesor de la Scoala de Igiena si Medicina Tropicala din Londra) si Salim Yusuf (medic si profesor la Scoala de Medicina a Universitatii McMaster din Canada).
După ce s-a discutat despre validitatea datelor împărtășite de Ministerul Sănătății din Gaza și despre dificultățile evidente în colectarea și gestionarea acestora, articolul trece la calculul posibilelor decese atribuibile conflictului în curs din Gaza:
„conflictele armate au implicații indirecte asupra sănătății, care depășesc prejudiciul direct rezultat din violență”;
ele duc la așa-numitele „decese indirecte” care pot rezulta, printre multe lucruri, din „boli ale reproducerii, transmisibile sau netransmisibile”.
Acestea își găsesc originea supremă în „distrugerea infrastructurilor sanitare, în lipsa gravă de hrană, apă și adăpost, în incapacitatea populației de a fugi în locuri sigure”, dar și în oprirea finanțării către UNRWA, „una dintre foarte puținele organizații umanitare încă active în Fâșia Gaza”.
După cum explică academicienii, „în conflictele recente, aceste decese indirecte variază de la trei la cincisprezece ori numărul deceselor directe”; din acest motiv, „aplicarea unei estimări conservatoare de patru decese indirecte pentru un deces direct” celor peste 37.000 raportate „nu este exagerat să se estimeze că până la 186.000 – sau chiar mai multe – decese ar putea fi atribuite conflictul actual din Gaza”.
Se știe și se raportează de luni de zile că în Gaza are loc o adevărată catastrofă umanitară.
În acest sens, ONU a trecut recent Israelul pe așa-numita „listă neagră” a țărilor care maltratează copiii, subliniind starea de foamete absolută cu care se confruntă tinerii palestinieni, și nu numai.
Pe lângă faptul că folosește foamea ca instrument de război, Israelul a distrus, potrivit numeroaselor rapoarte independente și organisme internaționale (în primul rând „Anatomia unui genocid” de Francesca Albanese), majoritatea adăposturilor și spitalelor umanitare (cel puțin 77% din total), a caselor (cel puțin 60%) și a clădirilor rezidențiale (68%), a universităților (toate) și a altor facilități de învățământ (60%), a infrastructurilor de telecomunicații (68%), a municipiului (72%) și comerț și industrial (76%), precum și interzicerea accesului palestinienilor la apă și electricitate.
Împotriva statului evreu sunt deschise anchete referitoare la utilizarea sistematică a abuzurilor sexuale și torturii asupra palestinienilor, dar și una pentru genocid, și alta convocată de Curtea Penală Internațională care îi implică direct pe premierul Netanyahu și pe ministrul Apărării Yoav Gallant.
Sursa: lindependente.online
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)01169-3/fulltext
Adaugă comentariu