Știri Externe

Statul Islamic continuă să avanseze în Africa

Statul Islamic continuă să avanseze în Africa

Statul Islamic (ISIS) în ultimii ani a reușit să cucerească o bucată de Africa și continuă să avanseze. Dacă cineva l-a crezut mort după înfrângerea suferită în Siria, mulțumită în mare parte luptei Unităților de protecție populară kurdă (YPG), s-a înșelat.

Gruparea islamistă a putut să se reorganizeze și să-și schimbe strategia, obținând un avans favorizat și de instabilitatea crescândă de care suferă continentul, dintre care situația libiană și insurecția islamistă din Mali sunt două dintre cele mai izbitoare exemple.

Isis a deschis astfel calea pătrunderii în Sahel, o fâșie de pământ la sud de deșertul Sahara care din Senegal până în Eritreea ajunge la o duzină de state.

De-a lungul anilor, Statul Islamic al Marii Sahara (IS-GS, EIGS) a câștigat tot mai mult teren în aceste zone.

Expansiunea Statului Islamic în Africa nu se oprește doar în zona subsahariană a continentului, de fapt există mai multe celule active și în alte zone, precum Statul Islamic din Africa de Vest (ISWAP) și Statul Islamic al Africii Centrale (ISCAP).

Mai mult de jumătate din provinciile pe care gruparea teroristă le revendică din lume sunt situate în Africa, făcând efectiv continentul o zonă strategică pentru grupul fundamentalist.

De altfel, aici activează unele dintre celulele cu cel mai mare număr de militanți, pe lângă faptul că țările în care este prezentă gruparea teroristă sunt adesea bogate în resurse naturale care pot fi exploatate.

Multe state africane, pe lângă faptul că au structuri guvernamentale slabe, adică incapabile să controleze teritoriul sau să ofere populației cele mai de bază servicii, trebuie să se confrunte și cu o serie întreagă de probleme interne și externe care le slăbesc și mai mult munca.

Din punct de vedere intern, aceste țări se confruntă adesea cu tensiuni politice, etnice, religioase și sociale, factori care au favorizat adesea recrutarea de către grupurile fundamentaliste.

Trebuie să luăm în considerare și condițiile economice, o mare parte a populației africane trăind în condiții de sărăcie extremă, un alt factor care cu siguranță a avut un impact în împingerea a mii de tineri africani să se alăture diferitelor grupuri teroriste active pe continent, inclusiv ISIS.

Pe lângă factorii interni, cei externi joacă, de asemenea, un rol crucial în crearea instabilității.

Multinaționalele, grupurile teroriste și cartelurile criminale sunt actori nestatali care sunt, de asemenea, interesați să-și extindă influența pe un continent bogat în materii prime și canale „sigure” pentru traficul de arme, droguri sau ființe umane.

Organizații criminale care au reușit în ultimii ani, dar și în perioada pandemiei, să-și extindă influența în diferite zone ale continentului.

Africa suferă, conform estimărilor, o pierdere anuală de 88,6 miliarde de dolari în fluxuri financiare ilicite legate de activități criminale, sau aproximativ 3,7% din PIB (Produsul Intern Brut) al întregului continent.

Un alt factor extern care afectează crearea instabilității sunt diferitele state care luptă pentru influență.

Statele Unite ale Americii, Franța, Europa, China, monarhiile din Golf și Rusia sunt printre principalii jucători implicați în această luptă.

Într-o formă modernă de colonialism, care îi vede pe acești actori internaționali luptând între ei cu intervenții militare, ajutor economic și umanitar sau sprijin politic „simplu” pentru diferitele regimuri care se află la cârma țării.

Puține rezultate au fost obținute de diferitele misiuni militare de pe continent, cum ar fi operațiunea de combatere a terorismului Barkhane a Franței.

Prezentă în Mali de aproape zece ani și finalizată în ultimele luni, operațiunea militară de la Paris a făcut probabil mai multe pagube decât intenționa să rezolve, în condițiile în care atacurile teroriste și insecuritatea au crescut semnificativ.

În unele țări însă, armata franceză a fost înlocuită de mercenari din grupul Wagner, legați de Kremlin.

Profitând de instabilitate, Rusia încearcă și ea să-și sporească influența asupra continentului, în defavoarea Franței și a Statelor Unite.

Misiunile de menținere a păcii conduse de Națiunile Unite (ONU) au avut, de asemenea, un impact redus în restabilirea unei aparențe de ordine.

În ultimele luni, au avut loc numeroase proteste în Republica Democrată Congo (RDC) împotriva MONUSCO, misiunea condusă de ONU prezentă în țară din 2010.

Pentru populația locală, această operațiune s-a dovedit a fi total incapabilă de a contracara activitățile grupărilor rebele și teroriste prezente în regiunile de est ale RDC.

Chiar și munca armatei pe continent a fost un factor care a favorizat parțial recrutarea unor grupuri fundamentaliste, numeroasele abuzuri suferite de populațiile locale au influențat la împingerea oamenilor să se alăture diferitelor grupuri.

Din nefericire, viitorul continentului african nu pare roz, în condițiile în care au creat și menținut instabilitatea care sunt probabil destinate să dureze, și în lumina crizei energetice și a inflației consecvente.

Lupta dintre puterile mondiale, exacerbată de războiul din Ucraina, este un alt factor care cu siguranță va avea repercusiuni pe un continent care are nevoie de independență, pace și stabilitate mai mult decât orice altceva.

Sursa: lindependente.online

Foto: Commons Wikimedia

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).