Știri Externe

Spania: măsuri contra curentului de la Bruxelles, în favoarea cetățeanului dar lovind băncile și marile companii energetice

Spania: măsuri contra curentului de la Bruxelles, în favoarea cetățeanului dar lovind băncile și marile companii energetice

Spania a aprobat, cu 145 de voturi pentru (din totalul de 263) și nici o abținere, Legea bugetului pentru 2023 care, prevăzând cele mai mari cheltuieli sociale înregistrate vreodată pentru țară (274 miliarde de euro, tot datorită fondurilor de la PNRR, din care Spania este principalul destinatar după Italia), introduce măsuri menite să atenueze efectul inflației, cauzat de războiul din Ucraina, asupra celor mai vulnerabile secțiuni ale societății.

Cum? Prin impozitarea băncilor, companiilor energetice și a marilor proprietăți, permițând astfel o redistribuire mai echitabilă a bogăției în fața crizei actuale.

O soluție care încă nu pare să-i placă Italiei, dar care demonstrează cum, deși supusă parametrilor de austeritate impuși de Bruxelles, o anumită voință politică ne poate permite să ne îndreptăm într-o direcție care nu presupune neapărat tăierea serviciilor.

Undă verde, așadar, măsurilor de sprijinire a categoriilor de la tineri la pensionari, trecând prin creșterea ajutorului pentru mamele cu copii mici, lupta împotriva violenței de gen și inclusiv asistența medicală.

Ceea ce constituie o primă diferență clară față de manevra în discuție în Parlamentul Italian de exemplu, unde în aceste zile, este extinderea intrării minime vitale, echivalentul venitului cetățeanului italian, care crește cu 8,5% și de care va beneficia circa 1,2% milioane de oameni.

Pensiile vor fi majorate și ele proporțional cu creșterea IPC, Indicele prețurilor de consum, care măsoară impactul inflației.

În creștere este și IPREM, indicele folosit pentru alocarea ajutoarelor și subvențiilor pe bază de venit, care crește cu 3,6%, precum și fondurile destinate tinerilor, care ating astfel 13 miliarde de euro (+13,1%).

Dintre măsurile preconizate pentru această categorie se remarcă bonusul de 250 de euro pentru chirie pentru persoanele cu vârste între 18 și 35 de ani cu venituri mici, funcțional pentru promovarea emancipării acestora.

Celor care împlinesc 18 ani în 2023 li se va acorda apoi un bonus de cultură de 400 de euro, o altă măsură revizuită drastic în Italia.

Fondurile alocate burselor vor fi apoi majorate cu 400 de milioane (atingând cifra de 2,5 miliarde de euro).

Măsurile preconizate de guvernul spaniol intervin și în sectoare care în Italia par să fi trecut complet în plan secund, și anume lupta împotriva violenței de gen, pentru care s-au investit 260 de milioane, și ajutoarele pentru sistemul de primire a migranților, care prevede o investiție de 143 de milioane de euro, cu 82 mai mult decât în ​​2022.

Se preconizează o nouă creștere de 6,7% și în favoarea sistemului național de sănătate, în timp ce în Italia sindicatele din sector se plâng de introducerea, odată cu noua Lege a bugetului, a măsurilor puternic împotriva sănătăţii publice.

Ajutorul de 100 de euro va fi extins și pentru mamele cu copii cu vârste cuprinse între zero și trei ani și vor fi alocați 620 de milioane pentru persoanele neautosuficiente.

Pentru a concluziona, există decizia de a prelungi gratuitatea trenurilor suburbane și de medie distanță pentru tot anul 2023, măsură deja introdusă în luna septembrie a acestui an.

Cum se pot realiza toate acestea? Datorită taxei extraordinare impuse băncilor și companiilor energetice pentru 2023 și 2024, dar care ar putea fi permanentizată, prin care guvernul se așteaptă să strângă 10 miliarde, și cu activele, care se vor aplica progresiv asupra averilor peste trei milioane de euro.

Taxa pe bănci și companii energetice a fost anunțată ca răspuns la creșterea dobânzilor și a costului materiilor prime și va fi aplicată pe venituri, nu pe profit, așa cum sa presupus într-o primă fază.

Prin urmare, deși în Italia obligațiunea europeană a fost indicată ca o justificare pentru deplasarea pe o axă „prudentă și realistă”, care ține cont de „ceea ce este corect să faci”, conducând astfel la reintroducerea instrumentelor de precaritate precum tichetele pentru munca ocazională, care fusese abrogată în 2017, cazul spaniol a demonstrat că, toate celelalte lucruri fiind egale, voința politică este decisivă în a face alegeri radical diferite.

Și dacă este adevărat că manevra (care a fost votată de întreaga coaliție guvernamentală și aliații externi) a fost concepută și în vederea revenirii la urne în toamna anului viitor, în care Sanchez vizează realegerea, populația spaniolă ar putea, astfel, să aibă în sfârșit spațiu de “respiro” în ciuda crizei internaționale în curs de desfășurare.

Oare cei din România, vor avea ochi și urechi să vadă și să audă ce se întâmplă în alte state, și ele membre ale UE, dar care au curajul să nu accepte tot ce vine de la Bruxelles? Poziția de ghiocel nu va aduce niciodată bunăstare cetățenilor României!

Sursa: lindependente.online și www.lamoncloa.gob.es

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).