Știri Externe

Operațiuni împotriva fraudei alimentare în UE: 27 de mii de tone de alimente contrafăcute confiscate

Operațiuni împotriva fraudei alimentare în UE: 27 de mii de tone de alimente contrafăcute confiscate

Puțin sub 27.000 de tone de alimente contrafăcute confiscate, în 26 de țări aproape toate aparținând Uniunii Europene, între decembrie 2021 și mai 2022!

Acesta este rezultatul așa-numitei „OPSON XI”, o operațiune împotriva fraudei alimentare coordonată de Europol (Oficiul European de Poliție) pentru activitățile desfășurate în cadrul UE și de către Interpol (International Criminal Police Organization) pentru cele desfășurate în afara Uniunii.

Așa cum a comunicat recent Europol printr-o notă, de fapt, a primit rapoarte din 26 de țări, potrivit cărora ar fi fost confiscate tocmai 26.800 de tone de produse alimentare ilicite.

O cifră care reprezintă rezultatul controalelor efectuate „în zonele vamale, pe piețele fizice și online și de-a lungul întregului lanț alimentar” de autoritățile naționale, care cu munca lor au încercat să „identifice activitățile infracționale” prezente.

Concret, activitățile operaționale, susținute printre altele de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene (DG SANTE), au dat mai multe roade, inclusiv 80 de arestări, 175 de proceduri penale și 2078 de proceduri administrative deschise, 8 rețele criminale întrerupte și 15 milioane de litri de băuturi alcoolice contrafăcute confiscate (între alcool și vin).

Tocmai acestea din urmă, de fapt, reprezintă cel mai confiscat produs ilegal dintre cele implicate în operațiune, urmate de cereale și produse derivate, fructe, legume și leguminoase, suplimente alimentare, zahăr și produse de cofetărie, carne și produse din carne, fructe de mare, produse lactate și produse din carne de pasăre.

În sfârșit, este de menționat și faptul că, în general, „operațiunea OPSON XI împotriva fraudei alimentare a avut ca rezultat o creștere a numărului de confiscări de alimente și băuturi contrafăcute în toată Europa”.

Mai mult, operațiunea anterioară „OPSON X”, desfășurată din decembrie 2020 până în iunie 2021, a generat confiscarea a aproximativ 15.000 de tone de alimente și băuturi ilegale, în ciuda faptului că a afectat 72 de țări, inclusiv 26 de state membre UE.

Totuși, aceasta este o tendință destul de îngrijorătoare, mai ales dacă avem în vedere că, după cum a reamintit Europol, rețelele criminale vizate de operațiunile antifraudă alimentară „pot dăuna grav sănătății și siguranței consumatorilor”.

„De la tonul putred la vodca falsă cu alcool metilic și vitamine contrafăcute, alimentele și băuturile ilegale reprezintă o amenințare serioasă pentru cetățenii UE”, subliniază Oficiul în acest sens, precizând că aceștia din urmă „deseori nu știu că consumă produse otrăvitoare”.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).