Cu 93 de voturi pentru, 28 împotrivă și 33 abțineri, Senatul a aprobat un proiect de lege care interzice producția și importul de carne sintetică în Italia.
Undă verde și interzicerii utilizării denumirii cărnii „pentru produse procesate care conțin proteine vegetale”!
Pe scurt, dacă ar trece și legea în Parlament, nu se va mai putea scrie „friptură de tofu” sau „hamburger de legume” pe etichetele produselor alimentare.
„Suntem prima țară din lume care scoate în afara legii prostiile adevărate, cum ar fi carnea sintetică, laptele sintetic, peștele preparat în laborator”, a spus senatorul Ligii de Nord, Mara Bizzotto.
Tonurile entuziaste, relansate tot de guvern, nu ascund interdicția de fațadă, mai mult decât substanțială, cuprinsă în lege.
De altfel, dacă Uniunea Europeană ar decide să aprobe producția și comercializarea cărnii de cultură, sintetică, Italia nu s-ar putea opune importurilor, iar interdicția ar viza doar producția internă.
Proiectul de lege aprobat de Senat prevede interzicerea generală a producerii, utilizării și introducerii pe piață a alimentelor sintetice pentru operatorii din sectorul alimentar și al furajelor.
Pentru operatorii contravenienți sunt prevăzute sancțiuni administrative de la minim 10.000 de euro până la maximum 150.000 de euro, la care se adaugă:
„interzicerea accesului la granturi, împrumuturi sau subvenții acordate de stat, de alte organisme publice sau de Uniunea Europeană pentru desfășurarea activităților comerciale, pe o perioadă minimă de un an și până la maximum trei ani”, precum și închiderea fabricii de producție pentru aceeași perioadă.
Înăsprirea dorită de guvern nu va viza „continuitatea cercetării științifice și tehnologice în sector”, care, în schimb, va continua să fie garantată, așa cum este scris în ordinea de zi înaintată de Partidul Democrat și aprobată de Parlament.
În comunicatul din sesiune se arată că ministrul Agriculturii, Francesco Lollobrigida „a revendicat Italia ca exemplu de excelență în producția de alimente de calitate și a apărat suveranitatea alimentară”.
Aceasta din urmă este o expresie repetată până la epuizare de către majoritatea guvernamentală, care i-a denaturat sensul.
Creat în 1993 de mișcarea internațională Via Campesina, termenul de suveranitate alimentară indică „dreptul popoarelor la alimente sănătoase și adecvate cultural, produse prin metode ecologice și durabile precum și dreptul de a-și defini propriile sisteme alimentare și modele agricole”.
O definiție care se ciocnește în Italia de practicile larg răspândite în producția de alimente, chiar și cele de calitate, ca să citez cuvintele lui Lollobrigida.
La sfârșitul lunii mai, emisiunea de la televiziunea italiană RAI, Report, a difuzat o anchetă privind condițiile unor ferme care furnizează animale către consorțiul de șuncă DOP Parma.
Imaginile, furnizate de asociația ”Ultima șansă pentru animale”, au arătat abuzul sistematic asupra animalelor și lipsa controalelor de către instituțiile relevante.
Într-un articol recent am adunat toate cruzimile legale care sunt practicate în ferme și abatoare, sfidând orice principiu al bunăstării animalelor și a ceea ce stă la baza suveranității alimentare.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu