Un grup de cetățeni au format comitetul promotor al referendumului „Repudiați războiul”, demarând strângerea a 500.000 de semnături necesare pentru prezentarea propunerii.
Potrivit promotorilor, care fac apel la articolul 11 din Constituție, autoritățile italiene ar trebui să se angajeze în conflicte internaționale nu prin trimiterea de arme, ci prin activități diplomatice care vizează obținerea unei încetări a focului și negocieri de pace.
Astfel, au fost elaborate trei întrebări referitoare la abrogarea prevederilor privind transportul de arme către Ucraina cuprinse în art. 2 bis din Legea 28/2022 și în articolul 1 din Legea nr. 8/2023; precum și prevederile cuprinse în art. 1, alin.6, lit. a) din legea 185/1990 care permit excepții de la interzicerea trimiterii de arme în țările aflate în stare de conflict armat.
„Considerăm că nici un guvern sau nici măcar parlament nu poate fi considerat investit cu responsabilitatea de a conduce țara într-un conflict care riscă să degenereze ireversibil, fără a pune sub semnul întrebării populația”, a declarat comisia de promovare a referendumului „Repudiați războiul”.
Se face referire la actualul război din Ucraina, pentru ca ulterior să extindă cererea la o prognoză generală.
În acest sens, întrebările referendumului urmăresc să abroge trei articole din lege, sau o parte din ele.
Prima se referă la art. 1, alin.6, lit. a) din legea nr. 185 din 9 iulie 1990, care interzice „exportul, tranzitul, transferul de arme către țări aflate în stare de conflict armat, contrar principiilor articolului 51 din Carta Națiunilor Unite, fără a aduce atingere acordurilor de conformitate ale Italiei sau diferitelor rezoluții ale Consiliului de Miniștri, care se adoptă sub rezerva avizului Camerelor”.
Întrebarea urmărește eliminarea ultimei derogări, deci „sau diferitele rezoluții ale Consiliului de Miniștri, să fie adoptate sub rezerva avizului Camerelor”.
A doua întrebare urmărește, însă, să abroge articolul 2 bis din decretul-lege din 25 februarie 2022, nr. 14, în partea referitoare la transferul de arme la Kiev.
În fine, al treilea vizează abrogarea art. 1 din decretul-lege nr. 185 din 2 decembrie 2022, privind prelungirea transferului de arme către Ucraina până la 31 decembrie 2023.
Sursa: lindependente.online
Foto: Twitter ZelenskyyUa
Comentarii