Știri Externe

INTERESANT: În fermele intensive, abuzul de antibiotice continuă să crească!

INTERESANT: În fermele intensive, abuzul de antibiotice continuă să crească!

Utilizarea antibioticelor în zootehnie, care contribuie major la creșterea rezistenței antimicrobiene, va crește cu 8% până în 2030, în ciuda eforturilor de a limita și controla utilizarea acestora.

Pe lângă faptul că nu sunt o veste bună pentru animalele în sine, previziunile, făcute prin încrucișarea datelor de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) privind utilizarea antibioticelor și cele de la ONU privind numărul de animale de fermă, sunt și ele destul de îngrijorătoare pentru noi.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că rezistența antimicrobiană, adică scăderea eficacității medicamentelor pentru tratarea infecțiilor bacteriene, este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale, dezvoltării și securității alimentare.

De fapt, în rândul experților se crede că utilizarea excesivă a antibioticelor la animale este o cauză majoră a creșterii la oameni a infecțiilor bacteriene care nu pot fi tratate cu antibiotice.

Dovezi clare în acest sens sunt infecțiile, inclusiv pneumonia, tuberculoza și salmoneloza, care arată deja o rezistență în creștere la tratamentul cu antibiotice.

Abuzul „medical” în creșterea animalelor provine în principal din faptul că antibioticele nu sunt folosite doar ca antibiotice, adică pentru a trata infecțiile la animale.

Ele sunt adesea folosite din două motive:

  • pentru a accelera creșterea animalelor, prin adăugarea lor la hrană,
  • și pentru a preveni îmbolnăvirea acestora în condiții aglomerate și insalubre (cum ar fi cele ale fermelor intensive).

În practică, utilizarea masivă a antibioticelor ca măsură preventivă, mai degrabă decât ca tratament, a devenit din ce în ce mai comună.

O problemă care nu se termină așa. Se estimează că până la 90% dintre antibioticele ingerate de animale sunt eliberate în mediu prin urină și fecale, amestecându-se cu apele subterane și de suprafață.

Multe guverne, inclusiv cele din Europa și SUA, au introdus reguli precise în legislația lor pentru a reduce utilizarea antibioticelor.

În aceste țări, de exemplu, utilizarea antibioticelor care favorizează creșterea este interzisă în mod expres.

Dar, pentru producători, nu este atât de complicat să ocolească legislația! De fapt, este suficient să justifice utilizarea medicamentelor în vederea prevenirii bolilor.

De asemenea, studiul a scos la lumină un alt „truc” adoptat de mai mulți fermieri pentru a reduce estimările consumului de antibiotice.

Multe țări nu includ ionofori printre antibiotice, molecule organice folosite ca aditivi în furaje pentru a îmbunătăți eficiența alimentară și creșterea zilnică în greutate.

O „tehnică” care explică de ce utilizarea medicamentelor la păsările de curte în mai multe țări, inclusiv în Marea Britanie, s-a redus practic la jumătate față de estimările anterioare, în ciuda faptului că numărul de animale continuă să crească la nivel mondial.

Aceste predicții, deși sunt deja îngrijorătoare în sine, pot să nu fie complet sau parțial adevărate!

Circa 40% dintre țările evaluate de cercetători (din 229 țări) declară că nu folosesc antibiotice pentru animale.

Datele spun în schimb că în 2020 au fost folosite aproape 100 de mii de tone în lume, valoare destinată să crească cu alte zeci de mii în următorii ani.

Epidemiologii Van Boeckel și Ranya Mulchandani, care au lucrat la cercetare împreună cu mulți alți colegi, au calculat, de exemplu (încrucișând o serie de date diferite) că utilizarea antibioticelor în Africa și Asia este probabil dublă decât a fost declarată Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.

Țări, printre altele, în care consumul va continua să crească din cauza creșterii cererii de produse din carne.

Deși cea mai proastă situație se găsește în zonele non-europene, Europa prezintă și vârfuri destul de evidente, inclusiv cele din Germania, Spania și nordul Italiei.

Potrivit datelor din Planul Național de Contrast de Rezistență Antimicrobiană, prezentate într-un studiu al Spitalului Gemelli din Roma și publicat în revista Hygiene and Public Health, 50% dintre antibioticele consumate în Italia sunt destinate sectorului veterinar.

Potrivit lui Van Boeckel, a face datele mai deschise și mai accesibile publicului privind utilizarea antibioticelor ar putea duce la o mai mare responsabilitate a țărilor care nu folosesc antibioticele în mod responsabil (atât în ​​creșterea animalelor, cât și în agricultură).

Printre altele, ar fi necesare reguli mult mai stricte, precum cele aplicate de Norvegia, Finlanda, Suedia și Danemarca, unde există obligația de a avea o rețetă veterinară electronică pentru medicamentele pentru animale.

Potrivit datelor EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente), carnea vândută în Italia conține probabil o cantitate de antibiotice egală cu de 2,5 ori media europeană.

Pe de altă parte, țările din nord (inclusiv Suedia menționată mai sus) folosesc de până la 50 de ori mai puțin.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).