În Moldova, tensiunile continuă între guvernul central de la Chișinău, condus de atlantistul și pro-europeanul Sanda Maiu și de premierul Dorin Recean, și așa-zisele componente „proruse” ale populației.
După conflictele cu Transnistria, de fapt, acum este rândul Găgăuziei, o mică regiune autonomă a Moldovei apropiată cultural și lingvistic de Rusia.
În perioada 30 aprilie – 14 mai s-au desfășurat alegeri locale în două tururi de alegere a noului bașkan, guvernatorul, care a cunoscut victoria partidului de opoziție Sor, reprezentat de Guțul Evghenia și considerat „filoputinian” de guvernul central.
Guțul a câștigat cu 52% din preferințe: astfel, administrația centrală a decis să nu recunoască rezultatul alegerilor, invocând ca justificare faptul că candidații au primit donații de la persoane fizice care depășesc limita maximă stabilită de lege.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că a demarat opt procese contravenționale privind finanțarea ilegală a concurenților electorali.
Mai mult, ar fi apărut suspiciunea că unii alegători au fost aduși din alte circumscripții în mod organizat pentru a vota candidatul lui Sor, dar și că unii dintre ei se aflau în afara granițelor Republicii Moldova sau că sunt persoane decedate.
Din acest motiv, Centrul Național Anticorupție (CNA), împreună cu Inspectoratul Național de Investigații, sub îndrumarea Procurorului Anticorupție, a strâns pe 14 mai listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat, capitala micii regiuni.
Guvernul central a trimis, de asemenea, poliţia să sechestreze buletinele de vot.
Acuzațiile sunt respinse cu hotărâre de locuitorii Găgăuziei și de partidul de opoziție, potrivit cărora Chișinăul încearcă să răstoarne rezultatul electoral cu pretexte pentru a nu acorda spațiu politic partidelor care se opun războiului cu Rusia și care urmăresc cu aceasta în sfârșit o relație de colaborare.
Teritoriul micuţei provincii alcătuit din circa 157.000 de locuitori, de fapt, este considerat extrem de important pentru stoparea sau blocarea posibilei influenţe a Rusiei asupra teritoriului Moldovei care îi îngrozeşte atât pe reprezentanţii locali pro-occidentali, cât şi pe Statele Unite pentru ”posibila destabilizare” pe care o poate presupune.
Din acest motiv, deși mass-media de masă abia vorbește despre asta, alegerile de la Comrat au făcut obiectul unei mari atenții din partea observatorilor internaționali!
Cifrele vorbesc despre prezența a optzeci de observatori internaționali. De remarcat, însă, că autoritățile moldovenești nu au autorizat prezența observatorilor ruși, ceea ce a dus la proteste din partea Moscovei și ridică unele suspiciuni cu privire la conduita guvernului Republicii Moldova.
„Pur și simplu au hotărât confiscarea actelor electorale pentru a împiedica aprobarea lor de către Curtea de Apel Comrat.
Dându-și seama că nu vor putea face presiuni asupra judecătorilor pentru a nu recunoaște alegerile, actualul guvern a decis să întreprindă aceste acțiuni ilegale, care confirmă că președintele Maia Sandu și partidul de guvernământ, al cărui rating de aprobare este în scădere, sunt pregătiți pentru ca orice infracțiune ca să rămână la putere”, a comentat Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova.
La rândul ei, Guțul Evghenia, care a câştigat alegerile, a declarat că:
„ne dorim să fim în continuare prieteni ai Federaţiei Ruse, să fim prieteni ai altor ţări. Nu vrem niciun conflict”.
În acest timp guvernatorul găgăuz Irina Vlah o îndemna pe Maia Sandu să nu mai facă presiuni asupra Găgăuziei și a cerut partenerilor străini să intervină în această situație.
O cerere care cu siguranță nu va fi acceptată de țările europene, deoarece partidul care a câștigat alegerile nu este nici pro-european, nici atlantist.
Alegătorii din regiune au ieșit în stradă în capitală pentru a demonstra împotriva guvernului de la Chișinău care nu a recunoscut rezultatele alegerilor într-un act neconstituțional.
Manifestanții au cerut apoi autorităților centrale să nu se amestece în alegerile din regiune și au scandat sloganuri antiguvernamentale:
„Jos Maia Sandu”, „Găgăuzia a ales Bashkanul”, „Jos mâinile de pe Găgăuzia”.
Ca răspuns la acțiunile de la Chișinău, la Comrat a avut loc o ședință de urgență a Adunării Populare a Găgăuziei pentru confirmarea în avans a lui Guțul în funcția de șef al regiuni autonome.
De asemenea, Adunarea a adoptat un apel către autoritățile moldovenești și partenerii străini să oprească presiunea asupra regiunii autonome și să respecte voința populației de limbă rusă și apropiată de Moscovei, după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu