Știri Externe

Franța: blocaje în porturi și baricade pentru apărarea apei

Franța: blocaje în porturi și baricade pentru apărarea apei

La un an și jumătate de la mobilizarea de la Saint-Soline, rămasă în memorie din cauza represiunii violente polițienești, galaxia ecologică care se opune construcției „mega-bazinelor de apă și a lumii lor” pe teritoriul francez revine să demonstreze.

Cu o serie de demonstrații aprinse la La Rochelle, coordonarea anti-bazine, formată din peste o sută de colective și organizații legate de Soulèvement de la Terre și Bassines Non Merci, a încercat să blocheze și să „dezarmeze” portul La Pallice, al doilea exportator de cereale din țară, care ar trebui extins pentru a urmări interesele comerciale ale marilor companii din zonă.

În timpul demonstrațiilor au fost înregistrate mai multe confruntări cu poliția, cu baricade incendiate și birouri bancare și de asigurări avariate, zeci de demonstranți și ofițeri răniți.

„Portul, profiturile și extinderea lui stau la baza construcției mega-docurilor. În Poitou, apa folosită pentru irigarea agriculturii este destinată în principal cultivării intensive a cerealelor precum grâul și porumbul, care sunt exportate masiv”, scriu protestatarii.

Acest model agroindustrial a contaminat deja, prin utilizarea agenților chimici și a îngrășămintelor, acviferele și solul regiunii. Și acum, ei vor să ia și apa.

De sâmbătă dimineață, un grup de fermieri cu tractoarele lor au blocat unul dintre accesele către port și către compania de cereale Soufflet, în timp ce după-amiaza două manifestații mari, între 5 mii și 10 mii de oameni, au manifestat pe străzile orașului, cu un grup de activiști care, echipați cu caiace și veste de salvare, au ajuns în port pe mare.

Au avut loc diverse ciocniri cu forțele de poliție, care au folosit cantități mari de gaze lacrimogene și bombe asomatoare pentru a bloca și a devia demonstrația (care nu fusese autorizată). 

Bănci, companii de asigurări și supermarketuri au fost atacate și avariate. Au fost construite și incendiate numeroase baricade pentru a ține la distanță jandarmii mobili.

Cel puțin 5 protestatari și 4 oameni ai legii au fost răniți, precum și 7 persoane arestate sub diferite acuzații.

O persoană este încă arestată. Represiunea a fost intensă, dar mai puțin violentă decât anul trecut, unde marșul care a ajuns la lacul de acumulare Saint-Soline în construcție a lăsat peste 200 de răniți, inclusiv doi protestatari care au stat în comă săptămâni întregi.

Este întregul model economic bazat pe agroindustria extractivista căruia protestatarii se opun: „Agroindustria apucă și privatizează apa, mercantilizând alimente”, spun ei.

„Portul și silozurile sale gigantice sunt un instrument de speculație financiară privind necesitățile de bază, precum și un instrument al extractivismului neo-colonial”.

Dacă jumătate din fluxurile portului alimentează agroindustria, cealaltă jumătate este dedicată industriei petroliere. 

Total, CMA-CGM, Lafarge, Bolloré sunt doar câteva dintre companiile de combustibili fosili care speculează în portul La Rochelle, „catalizatorul unui capitalism care ne împinge direct în zidul schimbărilor climatice”, mai denunță protestatarii în comunicatele lor.

„Acest [model economic capitalist, n.red.] a generat o gravă criză de mediu. În ciuda încercărilor de a învinovăți societatea pentru impactul schimbărilor climatice, care se manifestă sub formă de inundații, secete, migrații forțate, marile companii transnaționale sunt cele care poartă adevărata responsabilitate și care rămân nepedepsite”.
Cu o zi înainte, vineri, 19 iulie, o altă procesiune a încercat să ajungă la Cérience, o filială a mega-cooperativei Terrena, unul dintre principalii promotori ai mega-bazinelor din Poitou.

Blocați de poliție, manifestanții au evitat o ciocnire, în timp ce o altă procesiune, formată din 600 de bicicliști, a ajuns la un alt rezervor, aruncând linte în apă pentru a bloca pompele și conductele.

Aceste două zile de acțiuni au completat tabăra mișcării, adunată în Satul Apei din 16 iulie la Melle.

Aici, mii de oameni au participat la discuții, formare și ateliere de organizare împotriva speculațiilor extractiviste asupra apei și pământului.

Ei doresc un moratoriu împotriva construcției mega-rezervoarelor care se construiesc în Franța pentru a proteja agroindustria de valurile de secetă aduse de schimbările climatice din ce în ce mai vizibile.

Aceste structuri, finanțate în proporție de 70% din bani publici, sunt concepute pentru cultivarea intensivă a marilor producători agroindustriali, în detrimentul locuitorilor, micilor producători și a terenurilor pe care sunt construite.

În ciuda numeroaselor proteste și acțiuni de sabotaj, care au continuat de-a lungul lunilor, ministrul Agriculturii și-a anunțat intenția de a construi încă 100 de mega-bazine până la sfârșitul anului.

Coordonarea Bassines Non Merci și Soulèvement de la Terre, împreună cu alte zeci de organizații și colective, au declarat că lupta nu s-a încheiat și că mobilizările vor continua.

Sursa: https://www.lindipendente.online/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).