Forumul Economic Mondial (WEF), influenta organizație internațională privată care reunește elita economică mondială, nu lasă nimic la voia întâmplării și din acest motiv în cadrul proiectului său de restructurare socio-politică majoră a realității, cunoscut sub numele de „Marea Resetare”, care a promovat în ultimii ani, cu siguranță nu putea să nu acorde atenție domeniului educației.
Într-adevăr, după încercarea parțial reușită de a direcționa politicile globale de sănătate, forumul de la Davos a decis că a sosit momentul să regândim pregătirea noilor generații prin utilizarea unor metode și instrumente mai potrivite așa-numitei „angajabilitate”.
Atenția oligarhiilor financiare față de sfera pregătirii nu este cu siguranță nouă! Clasele conducătoare s-au preocupat întotdeauna de modelarea lucrătorilor viitorului pe baza standardelor pe care ei înșiși le-au stabilit, modelând generațiile viitoare de muncitori și manageri după criterii precise și ideologii strict legate de economism.
În acest sens, WEF a prezentat recent un nou model educațional „alternativ” pentru viitor, numit Noua Instituție Educațională (NEI) care, așa cum se precizează pe site-ul Forumului, „descrie un model alternativ de bacalaureat în domenii precum tehnologia informației și afacerile”.
Potrivit WEF, educația trebuie reformată, deoarece se află prinsă în două situații paradoxale: pe de o parte, angajatorii își exprimă tot mai mult îngrijorarea cu privire la decalajul dintre educație și angajabilitate; pe de altă parte, costul învățământului superior crește rapid.
Un trend vizibil mai ales în Statele Unite, dar care a început și în Europa. Aceasta înseamnă că, în fața cheltuielilor publice substanțiale în acest domeniu, nu există beneficii pentru așa-zisa lume a muncii.
Drept urmare, antreprenorii se bazează mai puțin pe educația universitară și caută căi educaționale alternative. Acesta din urmă îl include și pe cel propus de Forumul de la Davos, adică NEI.
De aici putem deduce că educația este văzută din ce în ce mai mult ca o pregătire pentru muncă din care dezvoltarea simțului critic, formarea culturală personală și sfera teoretică dispar sau devin foarte marginale în favoarea dimensiunii practice.
Scopul WEF este evident: să producă „mașini”, formate pe modele curriculare precise prestabilite, care să fie alimentate companiilor, pregătind modele educaționale care nu sunt altceva decât o punte către paradigma liberal-capitalistă a muncii.
În acest tip de predare nu poate lipsi componenta digitală, IT și business și predarea este așadar concepută în numele acestor elemente, realizând ceea ce sunt definite ca „schimbări structurale, pedagogice și curriculare pentru o nouă instituție de învățământ conceptuală”.
Pilonii „noii școli” ai WEF sunt în esență doi: așa-numitele săli de clasă inversate și colaborarea cu organizații externe precum companii, laboratoare, muzee, alte universități și organizații internaționale precum Fondul Monetar Internațional și Națiunile Unite.
La clasele inversate, lecțiile frontale tradiționale sunt înlocuite cu lecții online care pot fi folosite individual de acasă, iar lecțiile față în față sunt, în schimb, dedicate doar discuțiilor, rezolvării problemelor și laboratoarelor.
Asta ținând cont de faptul că pregătirea academică dispare pentru a lăsa spațiu exclusiv pentru practică și, în consecință, lecțiile online sunt privite doar ca preliminare componentei lor pragmatice.
În ceea ce privește parteneriatele cu companii, acestea vor fi „centrale pentru noua instituție de învățământ”. În cadrul parteneriatelor, „angajații calificați ai companiilor vor fi invitați să facă ani de pauză la NEI, iar profesorii din cadrul NEI vor fi încurajați să facă ani de pauză la aceste instituții”.
Curriculumul de patru ani al planului de studii va fi împărțit în unsprezece trimestre, dintre care patru sunt dedicate colaborării cu organizații externe.
Un proiect care a început deja în Italia cu o inițiativă asemănătoare, cea a liceelor TED (Ecological and Digital Transition), care vizează regândirea educației conform celei de-a Patra Revoluții Industriale, promovată tot de fondatorul WEF, Klaus Schwab.
Astfel, transformarea lumii sperată la Davos prinde din ce în ce mai mult contur, incluzând inevitabil și educația, esențială pentru garantarea supunerii, consimțământul și colaborarea noilor generații, modelate pe nevoile noului capitalism hipertehnologic.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu